Timo Vogels is niet het klassieke kind van de club bij RKDVC, zoals je die vaak ziet bij amateurverenigingen.

De gymleraar kwam voor de liefde naar Brabant en verruilde 3 jaar geleden zijn club HVV in Den Haag voor RKDVC. Daar is hij inmiddels een vaste waarde als speler, als Hoofd Jeugdopleiding en alsof het allemaal nog niet genoeg is, ook nog als assistent-trainer bij de JO19-1.
Banner-Langstraat
De verschillen tussen HVV en RKDVC kunnen bijna niet groter zijn. De Haagse club is een oude voetbalvereniging met veel historie en met een klimaat waar sport en prestatie voorop staan, en waar een overstap naar een betaald voetbalorganisatie een belangrijk doel is.

Bij RKDVC heerst een totáál ander klimaat, vertelt Timo. “Wat me opvalt, en dat is ook wel echt Brabants, is de gezelligheid binnen de club. Sporten en presteren is hier natuurlijk ook belangrijk, maar een volle kantine telt net zo zwaar. Misschien zelfs wel zwaarder. Hier hoeven wij als trainers niet te vragen of jongens nog even blijven hangen na een wedstrijd. Dat zit in de cultuur van de club en die sfeer was wel nieuw voor me. En op dat vlak ook wel een vooruitgang.”

De agenda van Timo bestaat uit een hoop voetbalactiviteiten. Wat drijft hem om zoveel voor een club te doen?  “Ik ben ook via mijn werk altijd al bezig met de vraag  ‘hoe kan ik ervoor zorgen dat iemand iets beter gaat doen?’ daarom ben ik bij mijn vorige club en nu bij RKDVC deze vraag aan het beantwoorden.” Hij begon als individueel techniektrainer. Vervolgens werd hij gevraagd als Hoofd Jeugdopleiding. Ook omdat hij alle jeugdtrainers van de prestatieteams goed kent. “Het zijn veel vrienden van me. Dat maakt het ook makkelijker om mijn visie over te brengen.”

Motiveren
Naast de jeugdopleiding is er dus ook zijn assistent-trainerschap. Het stond de afgelopen twee jaar zoals bij alle trainers in het teken van corona. Veel clubs zullen de struggles van Timo dan ook herkennen. “Het was lastig om jongens gemotiveerd te houden. Dan weer spelen, dan weer veel afwezigen, dan opeens weer een lockdown, het werkt allemaal niet mee in het voetbalplezier. Ik heb er samen met trainer Stijn Brokx alles aan gedaan om de teamspirit erin te houden. Ik denk dat dat ook aardig gelukt is.”

Timo regelde voor de JO19-1 uitjes buiten het voetbal, en samen met Stijn organiseerde hij in de eerste lockdown zelfs een beweegprogramma, compleet met weekschema’s en challenges. Voor de één misschien bijzonder, voor Timo niet. “Mijn werk is het motiveren van mensen om meer te bewegen. En dan komen daar leuke initiatieven uit. Het programma was bedoeld om jongens fit te houden, maar ook om betrokkenheid bij de club te houden. Als ik dan zie dat de jongens eigenlijk allemaal zijn gebleven, dan denk ik dat het geslaagd is.” En met die betrokkenheid is de cirkel en het interview rond. Want betrokkenheid, dát is RKDVC.

Klik op RKDVC voor het laatste artikel over de club.