Sil de Veer: van supporter naar basisspeler bij Uno Animo

Toen hij nog een kind was, stond Sil de Veer erg vaak langs de lijn bij duels van Uno Animo 1. Tegenwoordig heeft de 19-jarige middenvelder zelf een basisplaats bij de trots van Loon op Zand.

Stefan Brok noemt Sil de Veer ‘een aanstormend talent en een leuk manneke’. De hoofdtrainer van Uno Animo heeft een hoge pet op van zijn pupil en stelt hem dit seizoen bijna altijd op in zijn basiselftal. “Erg leuk en ik had zelf niet verwacht dat mijn ontwikkeling zo snel zou gaan”, zegt De Veer daarover. “Dit is mijn eerste seizoen in de selectie en ik had er ook niet van opgekeken als de trainer me eerst in het tweede liet rijpen. Maar aan de andere kant: vorig jaar trainde ik als speler van JO-19 1 vaak al mee met de selectie. Dus ik kon al wel wennen aan het niveau.”

Uno Animo spreekt al jaren een aardig woordje mee in de sterke tweede klasse. De club uit Loon op Zand speelt met alleen ‘eigen’ jongens en veel mensen uit het dorp hebben sowieso wel een band met ‘Uno’. “We mogen niet klagen over de publieke belangstelling, maar een paar jaar gelden kwamen er wel meer mensen kijken bij onze thuiswedstrijden”, aldus De Veer. “Ik was er zelf ook vaak bij. Bij belangrijke wedstrijden stonden mijn vrienden en ik dan met fakkels langs de lijn en nu speel ik zelf in het team. Dat is erg leuk en ik ben er ook wel trots op om in het eerste te spelen.”

Dat is ook wel terecht, want niet veel oude ploeggenoten van De Veer hebben een plekje gekregen in het team van Brok. “Joris van de Langenberg is een vriend van me, ik ken hem van de peuterspeelzaal. Met zijn tweeën hebben we alle teams van ‘Uno’ doorlopen en nu staan we samen in het eerste. Dat is erg tof. Verder bestaat het team voornamelijk uit jongens die al wat langer in het eerste spelen. Ik heb het goed naar mijn zin, maar het is wel wennen aan het niveau. Het spel gaat veel sneller dan bij de junioren, maar dit is goed voor mijn ontwikkeling.”

Uno Animo speelt dit seizoen niet om de prijzen. “Het gaat niet zo fantastisch”, bevestigt De Veer, die de studie technische bedrijfskunde volgt op de universiteit van Eindhoven. “We staan lager dan verwacht en hadden naar mijn mening ook hoger moeten staan op de ranglijst. Ik weet niet zo goed hoe dat komt, soms geven we veel te makkelijk doelpunten weg. Maar in oefenduels klopten we onlangs nog eersteklasser FC Tilburg en hoofdklasser Nuenen. Uit die resultaten blijkt wel dat we erg goed kunnen voetballen.”