“Wat een fantastische dag”

Vrijdag 11 mei 2018 werd de 29e editie gespeeld van het Peter van Cromvoirt Schoolvoetbaltoernooi. Elf basisscholen uit de Gemeente Waalwijk streden om de Gerard Janssen Wisselbokaal, 68 teams streden om de Wisselbeker van een van de 6 categorieën waarin gespeeld werd, bijna 700 leerlingen van de 11 scholen hebben 165 wedstrijdjes gespeeld.
De 165 wedstrijdjes werden begeleid door 25 scheidsrechters, de scheidsrechters van Baardwijk én WSC Waalwijk varieerden in leeftijd van 12 tot en met 68 jaar.
De vele vrijwilligers van v.v. Baardwijk hebben voorafgaand aan het toernooi, tijdens het toernooi, na afloop van het toernooi ervoor gezorgd dat spelers en publiek zich thuis voelde op Sportpark Olympia. Het spontane applaus van spelers, begeleiding en publiek bij de prijsuitreiking is dan ook een geweldige waardering voor de organisatie en vrijwilligers van het toernooi.

Om 09:00 uur startte de 29e editie met wedstrijden in de categorieën Groep 5 & 6 gemengd,  meisjesteams van Groep 5 & 6 en meisjesteams van Groep 7 & 8. Na het spelen van de poulewedstrijden mochten de meisjes strijden om de Wisselbeker en speelden de winnaars van de poules bij Groep 5 & 6 gemengd halve finales. Na de halve finales mochten de winnaars Villa Vlinderhof 4 en Baardwijk 2 gaan spelen om de Wisselbeker. Villa Vlinderhof won de finale met 6-0 en mocht tijdens de prijsuitreiking de Wisselbeker in ontvangst nemen.

Eindstand Groep 5 & 6 meisjes
4. Pieter Wijten 2
3. Pater van der Geld 6
2. Villa Vlinderhof 7
1. Villa Vlinderhof 8

Eindstand Groep 7 & 8 meisjes
4. Baardwijk 3
3. Pater van der Geld 5
2. Villa Vlinderhof 5
1. Villa Vlinderhof 6

Eindstand Groep 5 & 6 gemengd
4. Pater van der Geld 2
3. Meerdijk 1
2. Baardwijk 2
1. Villa Vlinderhof 4

Na de prijsuitreiking mochten de vele vrijwilligers genieten van een belegd broodje, een broodje hamburger en frisdrank. Na een korte pauze waarin de velden in gereedheid werden gebracht voor de “middageditie”, de velden dienen aan de hand van de spelregels van de KNVB voor Groep 3 & 4 kleiner te zijn als de teams die in het ochtendprogramma speelde, terwijl Groep 7 & 8 gemengd hun wedstrijden met 11 tegen 11 spelen op een “normaal” voetbalveld.
Om 14:00 uur floot omroeper Gerard Borghuis voor aanvang van de wedstrijden en het toernooi.
Het heerlijke zonnetje op deze vrijdag zorgde ervoor dat er veel publieke belangstelling was langs de lijn, maar ook bij de hamburger tent, de loterij en in de kantine.

Na de poulewedstrijden mochten de teams die geen finalewedstrijden mochten spelen hun aandenkens en een beker dat men deelgenomen heeft in ontvangst nemen.

Vanaf 16:45 worden de halve finales en finales van de 29e editie gespeeld onder het toeziend oog van de familie van Cromvoirt en de familie Janssen. Ook wethouder Brekelmans wil zijn taak als wethouder voor de laatste keer vervullen bij het Peter van Cromvoirt Schoolvoetbaltoernooi.
Na enkele spannende halve finales en de finales bij de Groep 3 & 4 meisjes en Groep 3 & 4 gemengd mochten om 17:45 uur de teams van Baardwijk 1 en Villa Vlinderhof 1 de “grote” finale spelen.
Met de Champions League hymne betraden de spelers en het arbitrale trio het veld. Een echte, sportieve, finale, gespeeld met inzet, strijd en passie, met vreugde en verdriet én een doelpunt in de laatste minuten van de finale. Villa Vlinderhof juicht bij het laatste fluitsignaal.

De prijsuitreiking, waarbij een woord van dank aan de vrijwilligers,  ’t hoofdbestuur van Baardwijk, RKC Waalwijk, Gemeente Waalwijk, EHBO, scheidsrechters, sponsoren en begunstigers, basisscholieren en hun begeleiding wordt uitgesproken, begint de uitreiking van een grote bos bloemen aan Anny van Cromvoirt en Tiny Janssen, als waardering voor hen en hun echtgenotes, die er voor gezorgd hebben dat vanaf 1989 het Peter van Cromvoirt Schoolvoetbaltoernooi ieder jaar kan plaatsvindt bij v.v. Baardwijk.

Sinds 2010 strijden de teams van de Basisscholen om de Gerard Janssen Wisselbokaal. Een beker van 1 meter hoog en 17 kilo aan gewicht, die ter ere van Gerard Janssen in het leven geroepen is.
De Wisselbokaal kan worden gewonnen door de school die gemiddeld per team  het meest aantal punten heeft behaald. Dit wordt berekend door per team het behaalde aantal punten te delen door het aantal poulewedstrijden. Voor de winst in de finale krijgt een team 3 bonuspunten.
Een school kan meestrijden om de Gerard Janssen Wisselbokaal indien het deelneemt met 3 of meer teams.

Sinds 2010 verzorgen kinderen en kleinkinderen van Gerard Janssen de uitreiking van deze Wisselbokaal. Vandaag mocht Brechje Janssen de Wisselbokaal uitreiken.
Dit jaar streden Teresia (4 teams), Besoyen (5), De Hoef/Hugo (5), Pater van der Geld (11), Meerdijk (5), Pieter Wijten (4), Juliana van Stolberg (8), Baardwijk (8) en Villa Vlinderhof met maar liefst 15 teams. Basisschool Pater van der Geld was vorig jaar de beste school van Waalwijk, en na het ochtendprogramma stond het  op de 3e plaats achter de Meerdijk en Villa Vlinderhof.
Tijdens het middagprogramma bleef het een spannende strijd tussen de Meerdijk en Villa Vlinderhof.
Brechje mocht de Wisselbeker overhandigen aan de Meerdijk.
De eindstand van de Gerard Janssen Wisselbokaal:
1. Meerdijk                  1,81 punten gemiddeld
2. Villa Vlinderhof         1,80 punten
3. De Hoef / Hugo         1,65 punten
4. Besoyen                   1,53 punten
5. Baardwijk                 1,36 punten
6. Pieter Wijten            1,31 punten
7. Juliana van Stolberg  1,26 punten
8. Pater van der Geld    1,03 punten
9. Teresia                     0,46 punten

Na de uitreiking van de Gerard Janssen Wissel bokaal overhandigde wethouder Brekelmans de nummers 1 t/m 4 van de verschillende categorieën de bekers en de wisselbekers.

Eindstand Groep 3 & 4 meisjes
4. Villa Vlinderhof 7
3. Baardwijk 4
2. Pieter Wijten 2
1. Juliana van Stolberg 5

Eindstand Groep 3 & 4 gemengd
4. Baardwijk 3
3. Pater van der Geld 1
2. Pater van der Geld 2
1. Villa Vlinderhof 5

Eindstand Groep 7 & 8 gemengd
4. Meerdijk 1
3. Besoyen 2
2. Baardwijk 1
1. Villa Vlinderhof 1

“Wat een fantastische dag”
Tijdens de afsluitende borrel met de vele vrijwilligers is er geproost op een fantastische dag waar sportiviteit hoog in het vaandel heeft gestaan. Complimenten voor een ieder die deze dag tot een fantastische dag heeft gemaakt.

In 2019 bestaat v.v. Baardwijk 100 jaar en zal de 30e editie van het Peter van Cromvoirt Schoolvoetbaltoernooi gespeeld gaan worden.
v.v. Baardwijk gaat proberen te zorgen dat Vrijdag 31 mei 2019 een “fantastische dag” gaat worden.