Bij Baardwijk zijn Koen en Patricia Kokx bekende gezichten. Al lange tijd brengen ze heel wat uren door op de club. Daar komt geen verandering in, al zal verandert er op papier wel wat. Koen is met ingang van het nieuwe seizoen jeugdvoorzitter van ‘Bork’, zoals de club door leden genoemd wordt.

werktalent_255550WAALWIJK – “Ons gezin is helemaal Baardwijk-minded”, zegt Kokx enthousiast. “We lopen al heel lang bij de club, mijn vrouw en ik. We gaven al training aan de jeugd ver voor we kinderen hadden. Zo zijn we ook in diverse commissies beland. En van daaruit zijn we dingen steeds actiever op gaan pakken, om langzaam maar zeker meer lijnen mee uit te zetten. Vanuit die activiteiten ben ik gevraagd om jeugdvoorzitter te worden.”

Kokx twijfelde wel even, zegt hij eerlijk. “Ik voel me meer voetbaltrainer dan bestuurder. Ik heb zelf altijd gevoetbald en ben nog steeds zelf actief, ik vind het leuk om met de noppen in het veld te blijven staan. Ik moet dus een modus zien te vinden waarin ik het kan combineren”, zegt de aanstaande jeugdvoorzitter, die net als zijn vrouw in de jeugd van Baardwijk speelde en samen met haar ook al ‘een behoorlijke poos’ in de technische jeugdcommissie zat.

Kokx heeft redelijk in beeld wat er moet gaan gebeuren en wat er op hem af gaat komen, hij ziet zijn nieuwe rol dan ook met vertrouwen tegemoet. “We hebben eigenlijk best wel een goede jeugdafdeling. Zo’n vijf jaar geleden ging het even iets minder met de aanloop, dan heb je jaargangen waarin je minder leden hebt. Dan krijg je eigenlijk het technische beleid niet op orde. Het liefst heb je altijd twee teams in iedere categorie. Een team dat prestatief is en een elftal dat meer voor de lol komt voetballen. Wat dat betreft is de belangrijkste taak afgelopen jaren in gang gezet, zorgen dat er meer jonge jeugd naar ons toekomt.”

Het is niet altijd makkelijk, ook omdat er voor mensen uit de wijk iets te kiezen is met Baardwijk en WSC die alleen gescheiden worden door een straat. “Mensen die al bekend zijn in het voetbalwereldje hier weten waar ze voor kiezen. De Borkse mensen blijven bij Bork voetballen. Voor de mensen die niet bekend zijn hier of waar de ouders niet van voetballen, moet je zorgen dat je zichtbaar bent een goede uitstraling hebt. We organiseren veel activiteiten en stiekem is het allemaal goed geregeld bij ons. We hebben een superaccommodatie, de hele jeugd loopt gesponsord rond en alle elftallen – ongeacht hoe hoog of laag – hebben leiders en trainers. Onze grootste uitdaging ligt in het blijven zorgen dat goede voetballertjes genoeg uitdaging blijven vinden. Dat kunnen we ook, we hebben teams die echt op goed niveau voetballen. Door breder te worden van onderuit kunnen we dat echter nog beter waarborgen.”

Dat is waar Kokx mee aan de slag gaat bij Baardwijk, stap voor stap. “Als je te snel groeit loop je misschien tegen problemen aan. We willen wel groeien, maar op een gezonde manier.” En dan is het belangrijk dat de kernwaarden altijd blijven bestaan. “We kennen elke jeugdspeler ook echt. We zijn voldoende groot qua omvang, maar elk kind heeft wel zijn eigen plekje binnen de club. Als er bij hem of haar iets verandert, kennen we de situatie en houden we rekening met de omstandigheden. Die persoonlijke touch hoort bij het karakter van de club.”

Klik hier voor meer informatie over Baardwijk

Klik hier voor meer artikelen over Baardwijk