Plezier is de basis van voetbal, het is wat iedereen zou moeten hebben als hij traint of wedstrijden speelt. Dat was bij HHC ’09 niet altijd het geval de afgelopen jaren. Althans, niet rondom het eerste elftal. De club heeft daarom een keuze gemaakt die voor de buitenwacht misschien wat vreemd oogt, maar die voor het plezier en de toekomst van de club waarschijnlijk de enige juiste is: HHC ’09 heeft komend seizoen geen standaardelftal meer.

werktalent_255550“Het zat er al twee jaar aan te komen”, zegt bestuurslid Henk Kops eerlijk. “Er zijn nogal wat spelers verdwenen. We hadden een groot aantal spelers van buitenaf en die zijn uiteindelijk allemaal vertrokken. Het niveau daalde daardoor natuurlijk ook. We hebben nog twee jaar lang een aantal spelers gehad die eigenlijk al afscheid hadden genomen, maar die wel de gaten opgevuld hebben voor de club. Maar daar komt ook een keer een einde aan.”

Dat is nu. Kops zat met alle senioren om tafel. “En de uitkomst was eigenlijk unaniem. Ze blijven graag voetballen, maar niet meer met een standaardteam in de vierde klasse. Als je het hele jaar negentig minuten achter je tegenstander aan moet lopen, dan gaat dat ten koste van het plezier. Als club hebben we dan ook helemaal geen moeite met dit besluit. Het gaat om het plezier. Al die jongens hebben er nu weer zin in. Wat wil je nog meer? Het voelt voor velen ook echt als een soort opluchting dat ze nu gewoon weer lekker kunnen voetballen, zonder dat je vooraf weet of je kanonnenvoer bent.”

Toekomst
Het besluit komt niet helemaal uit de lucht vallen. “Diegenen die de situatie hier kenden, hebben dit aan zien komen. Die zeggen ook dat het voor de toekomst van de club beter is dat dit gebeurt.” Dat door corona de competitie stil kwam te liggen dit seizoen was al een soort redding. “Eigenlijk hadden we met een soort veredeld tweede elftal van een aantal jaar geleden gespeeld. Als we met dat team 26 wedstrijden hadden moeten spelen, was de animo niet groot meer geweest.”

Het is niet zo dat de keuze die nu gemaakt is, een definitief afscheid is van spelen met een standaardelftal. “Als we een jeugdteam als de Onder 17 kunnen behouden, dan is er best een kans dat we over twee of drie jaar instromen in de vijfde klasse. Maar dat gaan we van jaar tot jaar bekijken. Zoals het er nu voorstaat gaat dat de komende twee jaar in ieder geval niet gebeuren.”

Groter probleem
Kort na de bekendmaking kreeg Kops weleens de vraag of de club nog toekomst heeft. “Ik vind van wel. Wij hebben maar twee seniorenteams, maar het zijn wel alleen maar spelers die iets hebben met de club.” Het grootste probleem zit bij de jongste jeugd, want vanuit het dorp zelf hoeft de club niet te rekenen op veel aanwas. “Er is al zo lang niet gebouwd, dat de gemeenschap daar last van heeft. Niet alleen wij, ook de tennisvereniging en de gymnastiekvereniging. En we vissen allemaal in een vijver waar steeds minder vissen in zitten.”

Dat is dus een andere zorg. Voor nu is Kops vooral blij met het genomen besluit. “Wat de buitenwereld er van vindt vind ik eigenlijk minder belangrijk. Het is belangrijker wat de eigen leden er van vinden, dat ze straks met plezier naar het sportpark komen en het leuk vinden.”

Klik hier voor meer informatie over HHC’09

Klik hier voor meer artikelen over HHC’09