onderhoudsploeg-svcapelle-marcel-wagemakers

We doen het als vereniging op dit moment goed qua onderhoud van het sportpark, dat tillen we naar een hoger niveau”, zegt SV Capelle-voorzitter Coert van Caem over het Mandemakers Sportpark. De belangrijkste verantwoordelijken daarvoor vormen een onderhoudsploeg, een groep die bestaat uit een man of zeven. Een groep die zorgt dat het sportpark er goed uit ziet.

werktalent_255550SPRANG-CAPELLE – Marcel Wagemakers is sinds begin dit jaar ‘best veel’ betrokken bij de groep vrijwilligers die overdag bezig zijn met het onderhoud op het sportcomplex. Hij is nu de link tussen de onderhoudsploeg en het bestuur van SV Capelle, waar hij ‘onderhand een halve eeuw’ in het bestuur zit. Bij één van de voorlopers van SV Capelle, HNC, zat hij al in het bestuur. Na de fusie met Wit Zwart in 1986 is hij in het bestuur blijven zitten, tot op heden.

In eerste instantie is Wagemakers verantwoordelijk voor de ledenadministratie en de contributie binnen SV Capelle, maar nadat hij in december met pensioen is gegaan is hij dus betrokken bij de onderhoudsploeg. “Er is nu een directe link met het bestuur, daardoor gaat alles wat sneller. Ik pak namens het bestuur dingen op en houdt het bestuur dagelijks of wekelijks via de WhatsApp op de hoogte, bijvoorbeeld met foto’s. Het sportpark is van de gemeente, maar dat heeft een aantal dingen uitbesteed. Bijvoorbeeld het maaien. Als we dan zien dat er niet gemaaid wordt, ben ik diegene die melding maakt bij het bedrijf. En is er een ballenvanger defect, neem ik contact op met de gemeente. De samenwerking met de gemeente verloopt goed.”

Het maakt het werk van de mannen net wat leuker. Ze voelen de waardering voor wat ze doen en zien dat zaken snel opgepakt worden. Zelf pakken ze ook veel op, zegt Wagemakers vol waardering. “Is er iets kapot dan maken ze het, onkruid wordt tussen de stenen uitgehaald, de enorme hoeveelheid bladeren wordt jaarlijks geruimd, reclameborden worden schoongemaakt. En op ons achterste veld hebben we betonnen paaltjes met draad, ze schilderen de betonnen paaltjes. De lijnen worden elke week gekalkt.”

De groep is stabiel, niet dalend en niet stijgend. Maar zoals bij veel sportclubs is bestaat de onderhoudsploeg wel vooral uit oudere mensen. “Dat heb ik in de laatste bestuursvergadering ook aangekaart, dat we misschien moeten uitbreiden of kijken of we projectmatig dingen kunnen doen”, zegt Wagemakers, die daarmee ook naar de toekomst kijkt. “Je krijgt niet iedereen meer dagelijks of wekelijks meer op het voetbalveld voor onderhoudszaken.” Die zeven mannen die de club nu al heeft wel. “Soms vier keer per week een halve dag.”

Het is voor de groep ook meteen het moment van sociaal contact, weet Wagemakers inmiddels. “Toen ik in januari voor het eerst regelmatig aanschoof kon het wel eens koud zijn. Dan kan het zijn dat er meer koffie wordt gedronken dan dat er iets gedaan wordt. Maar als het mooi weer is gaan ze gelijk aan de slag en dan drinken ze pas later koffie, altijd met een koek. Maar het is inderdaad absoluut ook een sociaal samenzijn.”

Klik hier voor meer informatie over SV Capelle

Klik hier voor meer artikelen over SV Capelle