nigel-branderhorst-hoofdjeugdopleiding-desk

Nigel Branderhorst heeft een eigen voetbalschool, is hoofdtrainer bij S.S.C. ’55 én hij is hoofd jeugdopleiding bij DESK. Bij die laatste club zit zijn eerste jaar er bijna op. Een vreemd jaar in coronatijd, maar ook een jaar waarin hij de eerste stappen heeft kunnen zetten om uiteindelijk te bereiken wat de club wil: zorgen dat iedereen het naar de zin heeft.

werktalent_255550KAATSHEUVEL – Branderhorst liep al een tijdje rond op Sportpark Eikendijk, omdat zijn zoontje daar voetbalt. Vanuit zijn andere functies dacht hij al wel eens over wat er misschien anders zou kunnen. En toen kwam daar het verzoek om als hoofd jeugdopleiding aan de slag te gaan, Branderhorst stapte er vol overtuiging in. “Ik heb getekend voor twee seizoenen, maar het is de intentie om er nog een aantal jaartjes aan vast te plakken. Het is een functie voor de lange termijn.”

“In het begin moet je een bepaalde structuur en organisatie wegzetten. Eigenlijk kun je pas vanaf het derde jaar zien wat je hebt neergezet en kun je vervolgstappen zetten voor de lange termijn. We leggen nu de basis.”

Plezier
De belangrijkste taak die hij heeft bij DESK is simpel uit te leggen. “Ik moet zorgen dat iedereen het naar de zin heeft. We willen een familiair gevoel bij DESK, dat iedereen het naar de zin heeft”, zegt Branderhorst stellig. Maar zijn functie brengt veel meer taken en verantwoordelijkheden met zich mee. Er moet doorstroming komen vanuit het jeugd naar het eerste elftal én naar lagere seniorenteams. “Spelers moeten zo min mogelijk af gaan haken”, zegt het voetbaldier, die weet dat in de categorie van Onder 14 en Onder 15 de meeste voetballers door werk of school stoppen. “We moeten zorgen dat de teams zodanig in elkaar zitten dat ze per lichting met elkaar doorschuiven. Dat die teams een combinatie zijn van een soort vriendenteam, met gezelligheid maar ook in combinatie met presteren.”

Het moet ervoor zorgen dat teams bijna volledig doorstromen naar de senioren. En dus ook dat de eigen jeugd overgaat naar het vlaggenschip van de vereniging. “Binnen nu en een jaartje of vijf willen we terug naar de tweede klasse. Het beleid is zo dat we dat met alleen maar eigen jeugd willen doen. We hebben nu een hele talentvolle lichting in de Onder 19, die gaan nu ook als team naar de senioren en gaan een tweede elftal vormen. En daarna is het de bedoeling dat er elk jaar één, twee of drie talenten de aansluiting kunnen vinden. We willen het echt doen met jongens vanuit het dorp of de regio, om daarmee zo hoog mogelijk te spelen.”

Zo hoog mogelijk, in combinatie met plezier. “We zijn een club die er alles voor doet om iedereen zoveel mogelijk plezier te laten hebben. Als je plezier hebt dan ontwikkel je jezelf het snelste en met plezier blijven kinderen ook langer op de club”, zegt Branderhorst, die tegelijkertijd wijst naar de randvoorwaarden bij DESK. “De accommodatie gaat op de schop, we krijgen een mooi krachthonk en de samenwerking met Fysiocare wordt professioneler. En die faciliteiten zijn er voor iedereen. Bij veel verenigingen wordt er vaak alleen gesproken over selectieteams of hogere teams. Maar je bent een vereniging, iedereen betaalt contributie, dus moet je alles voor iedereen faciliteren. We willen het voor iedereen zo goed mogelijk op orde hebben.”

Positiviteit
En wat dat betreft zit DESK op de juiste weg, denkt Branderhorst. “Het gaat zeker de goede kant op. Je ziet veel positiviteit bij kinderen en ook bij trainers. Je merkt ook dat steeds meer mensen iets willen doen binnen de club, dat begint aan te trekken. Het is vaak wat negatiever geweest bij DESK, maar de rust is teruggekeerd en de positiviteit komt nu ook echt terug. Dat is mooi!”

Klik hier voor meer informatie over DESK

Klik hier voor meer artikelen over DESK