Breng de voorzitters van NEO’25, SV Capelle en SSC’55 bij elkaar en je krijgt een gezellig én inhoudelijk gesprek over de rivaliteit, het besturen van een amateurvereniging en de derde klasse zaterdag. Van animositeit is geen sprake meer, tegenwoordig helpen de clubs elkaar liever dan dat ze elkaar naar het leven staan. “Een krat bier als jullie Sleeuwijk verslaan.”

Het is een opvallend detail in de kantine van NEO’25: op het sponsorbord hangt ook de naam ‘Voorzitter van SV Capelle’. Coert van Caem heeft hier dan ook zijn roots liggen, voetbalde zelf bij NEO’25, maar schreef zijn zoon uiteindelijk in bij SV Capelle aangezien die club dichterbij hun huis lag, zijn vrouw daarvandaan kwam en Van Caem zelf al enige tijd gestopt was. Zo zijn er wel meer kruisbestuivingen: Van Caem regelde al eens een sponsor voor zowel zijn club als NEO’25 en ook de band met die andere zaterdag derdeklasser uit Sprang-Capelle, SSC’55, is tegenwoordig goed.

Inmiddels wel, want vroeger ging het er hard aan toe. Decennia geleden weigerden supporters van de ene club één stap te zetten in de kantine van de rivaal, na een derby. “Ik laat hier geen cent achter”, was de uitspraak dan. Doelpalen van de buurman werden geverfd, middenstippen gestolen en velden zelfs afgegraven. “Er is weleens een factuurtje heen en weer gestuurd.” Vooral de concurrentie tussen SSC’55 en NEO’25 is enige tijd hevig geweest, zo weet NEO’25-voorzitter Hans van der Schans nog. “Gelukkig is dat allemaal verleden tijd, dat ging soms namelijk echt te ver en dan krijg je ook weer represailles. Tegenwoordig gaan de spelers gewoon samen op stap.” Van Caem: “Dan appen ze elkaar na een wedstrijd: ‘Wat heb jij gedaan?’ Om vervolgens af te spreken om naar Tilburg te gaan.”

Voorzitterschap
De twee voorzitters zitten aan de tafel in de bestuurskamer van NEO’25 in afwachting van de komst van twee bestuursleden van SSC’55. Ze komen bijeen voor Het VoetbalJournaal, om het eens te hebben over de drie clubs, het voorzitterschap en de derde klasse zaterdag. Van der Schans en Van Caem wisselen alvast hun manier van besturen uit. De preses van NEO’25 houdt eigenlijk helemaal niet van de bestuurskamer, zo geeft hij eerlijk toe. “Ik vergader veel liever aan de bar met een biertje, dat is informeler en daardoor lijk je beter benaderbaar. Ik geloof niet in bestuurders met een stropdas achter een gesloten deur.” Het liefst doet hij als voorzitter zo weinig mogelijk. “Je moet jezelf er niet in verliezen, je moet delegeren.” Hij werd voorzitter toen zijn vrouw op vakantie was. “Er werd al snel naar mij gekeken toen die plek vrijkwam. Ze zeiden dat je alleen een biertje hoefde te komen drinken bij het onderlinge tennistoernooi, daar had ik wel oren naar.” Hij doet het inmiddels 3 jaar. “Het gaat er vooral om dat je een goede sfeer en beleving creëert binnen je club.”

Van Caem is sinds 2010 voorzitter van SV Capelle. “Ook bij ons stopte de vorige voorzitter en werd er direct naar mij gewezen. Ik heb getekend voor het leven.” Hij doet van alles binnen de club. “Maar alleen wat ik leuk vind, of dat nu foto’s maken is of met de lootjes rondgaan. Ik ben er heus niet elke donderdag en zaterdag, het gaat erom dat je er bent als het echt nodig is.”

Inmiddels zijn bestuursleden Arno van Oosterhout en Gert-Jan van Baardwijk van SSC’55 ook aangeschoven. De rivaliteit tussen de drie clubs komt nog even ter sprake, Van Oosterhout hoefde niet lang na te denken over zijn keuze. Hoewel hij wat vrienden bij NEO’25 had voetballen, werd hij door zijn vader, SSC’55’er sinds de oprichting, naar de club van het geel en zwart gestuurd. “Anders moest ik mijn eigen voetbalschoenen maar kopen en hoefde ik niet te rekenen op zijn support langs de lijn.” Van Oosterhout stimuleerde op zijn beurt ook weer zijn zoon om voor SSC’55 te kiezen, hoewel ze in Kaatsheuvel wonen. De geel-zwarten hebben geen voorzitter, die rol wordt al een paar seizoenen verdeeld over vier bestuursleden, waaronder Van Oosterhout en Van Baardwijk. “Niemand wilde het alleen doen en we wilden ook niemand van buitenaf halen. Het werkt tot nu toe prima, ieder heeft zijn takenpakket.”

Derbygevoel
Het gaat er gemoedelijk aan toe, zo tussen de vier. Af en toe is het scherp als Van Caem uitlegt dat SV Capelle écht geen cent betaalt aan selectiespelers, maar de sfeer is over het algemeen opperbest. Laatstgenoemde biedt SSC’55 een krat bier aan als ze die middag Sleeuwijk verslaan, een directe concurrent in de titelstrijd. “Dan moet ik misschien niet flauw zijn en NEO’25 ook een krat gunnen als ze winnen.” Later die dag zal blijken dat hij zijn portemonnee op zak kan houden: NEO’25 pakt een punt, de andere twee ploegen verliezen.

De derby’s zijn speciale wedstrijden, hoewel de rivaliteit wat bekoeld is. “Het is goed voor de kas van de clubs, dat sowieso”, erkent Van Baardwijk, een clubman in hart en nieren. “Het scheelt gigantisch in de omzet.” Van Caem vertelt dat hij meestal minstens vijfhonderd man langs de lijn ziet staan bij de derby’s. De beleving wordt wel minder naarmate de wedstrijden vaker worden gespeeld, maar toch blijft het iets speciaals, die strijd om de eer van het dorp. Als we naar de ranglijst kijken, strijdt SV Capelle momenteel om promotie, doet NEO’25 goed mee in het linkerrijtje en knokt SSC’55 tegen degradatie. “Als wij niet promoveren, hoop ik toch volgend jaar in een derde klasse te zitten met SSC’55 en NEO’25”, laat Van Caem weten.

Een ander onderwerp waar de voorzitters graag met elkaar over sparren, is het enthousiast houden van oudere jeugdleden. “Ze gaan werken, met de vriendin weg op zaterdag of iets anders doen, waardoor de JO17 en JO19- teams leeglopen en het niveau minder wordt. Het gat naar het eerste wordt daardoor te groot, dan moet je maar net hopen op een goede lichting.” Zij krijgen het tot nu toe voor elkaar om spelers van buitenaf te vinden dankzij een groot netwerk en die vervolgens te enthousiasmeren om bij SV Capelle te komen voetballen. SSC’55 lukt dat niet en het gevolg is een degradatiestrijd. “We proberen jongens die weg zijn gegaan terug te halen, andere spelers zo ver krijgen lukt ons gewoon niet”, vertelt Van Baardwijk.

Voorspellingen
En dan de voorspellingen. SV Capelle gaat voor promotie. “Everstein wordt kampioen en wij promoveren via de nacompetitie.” NEO’25 wordt dit seizoen vierde of vijfde, denkt voorzitter Van der Schans. “Het zou mooi zijn om volgend seizoen of het jaar daarna SV Capelle achterna te gaan naar de tweede klasse.” SSC’55 knokt voor lijfsbehoud. “Hopelijk lukt dat direct, anders via de nacompetitie. We zullen er vol voor moeten strijden, dan kunnen wij van iedereen winnen.”

Na afloop schudden ze elkaar de hand en wensen ze elkaar het beste. De strijd tussen de lijnen zal altijd groot blijven, maar daarbuiten gaan SSC’55, NEO’25 en SV Capelle tegenwoordig prima samen.