Al vele jaren combineert Stijn Brokx (29) zijn spelers- en trainerscarrière bij RKDVC. Als oefenmeester is hij ambitieuzer dan als middenvelder van het derde, want hij heeft het diploma op zak om seniorenteams te mogen trainen. Maar eerst wil hij nog furore maken met zijn talentjes van de JO15-1.

HappyPoint_desinfectie

Van Oss tot Eindhoven en van Geleen tot Heerlen: de JO15-1 van RKDVC reist er dit seizoen heen om pittige potjes te spelen op divisieniveau. “Vorig jaar werden we bijna kampioen in deze klasse en na vier duels staan we nu weer keurig op negen punten”, aldus een trotse Stijn Brokx. “Het is heel leuk om de JO15-1 te coachen. Het is een mooie lichting. De jongens leren veel als voetballer en ze komen bovendien ook in de puberteit. Het is leuk om te zien hoe die gasten zich ontwikkelen.”

Vijftien jaar
Brokx is al maar liefst vijftien jaar jeugdtrainer bij RKDVC. Hij begon in de F-jeugd en schoof steeds een lichting door. Inmiddels is de clubman al voor het vierde jaar trainer van de JO15-1. Er was een tijd dat hij zijn eigen voetballoopbaan belangrijker vond dat zijn carrière als coach, maar die periode ligt achter hem. “Ik heb een aantal jaren in de selectie gespeeld als middenvelder en moest het van hard werken hebben”, legt hij uit. “Maar in het eerste ben ik nooit verder gekomen dan een paar oefenpotjes. Ik speel nu in het derde in een vriendenteam vol goede voetballers. We spelen in een sterke competitie en hebben niet veel training nodig om daarin goed te presteren.”

Scouts
RKDVC is een grote club met veel talent. Al jarenlang spelen de selectieteams op hoog niveau, alleen het eerste komt de laatste jaren niet verder dan een plek in de middenmoot van de derde klasse. Volgens Brokx speelt het mee dat veel scouts de weg vinden naar sportpark Aan de Duinweg. “Al best veel jongens die ik heb getraind spelen nu bij clubs als NAC Breda, FC Den Bosch en Willem II. Enerzijds een compliment voor de club, maar anderzijds ook jammer. Want het eerste slaagt er tot op heden niet in om te profiteren van onze goede opleiding.”

Brokx omschrijft zichzelf als een energieke trainer, die de balans tussen plezier en presteren goed bewaakt. Ook is hij streng maar rechtvaardig. “De jongens kunnen met me lachen, maar ik verwacht dat ze hun taken uitvoeren en als één team voetballen. Dat gaat gelukkig goed, ik ben erg trots op mijn spelers. Iedereen blijft gemotiveerd doortrainen, ondanks het gebrek aan competitieduels en in de weekenden verzinnen we ook altijd wel iets leuks. We spelen duels tegen andere teams van de club en spelen zaalvoetbal of footgolf.”

Brokx vindt het heerlijk om jeugdtrainer te zijn en wil zichzelf langzaam klaarstomen voor een klus als seniorencoach. “Ik ben erg benieuwd hoe me dat bevalt, maar dat is iets voor de toekomst. Eerst wil ik mijn huidige jongens helpen in hun ontwikkeling.”

Klik hier voor meer informatie over RKDVC.
Klik hier voor meer artikelen over RKDVC.