familieclub-neo25-moet-hopen-op-gouden-generatie

© Foto Anna van Leuveren-Pattipeilohy

Antoine van Pelt groeit langzamerhand uit tot een fenomeen bij NEO’25. De oefenmeester begint alweer aan zijn vijfde seizoen bij de club uit Sprang-Capelle en heeft het daar nog altijd prima naar zijn zin. “Ik zie hier nog altijd een uitdaging, maar sta ook open voor iets anders.”

De 44-jarige Van Pelt streek na zijn actieve spelersloopbaan en trainersavonturen bij ONI en Sparta’30 in 2013 neer op het sportpark De Gaard van NEO’25. Dat hij daar nog altijd aan het roer staat, had hij toen ook niet verwacht. “Dat een trainer ergens zo lang blijft, is niet gebruikelijk. Maar ik heb het hier naar mijn zin en de selectie wordt steeds weer ververst, doordat er spelers vanuit de jeugd doorstromen. Daardoor is elk seizoen weer een uitdaging.”

Van Pelt vindt het werken met eigen jeugdspelers een mooie klus. “NEO’25 is echt een familieclub. Het is leuk om te zien dat van zo’n jeugdspeler de hele familie langs de kant staat.” Maar tegelijkertijd is het voor de oefenmeester daardoor lastig omhoog kijken. NEO’25 speelt al jarenlang in de derde klasse zaterdag en een promotie lijkt er niet in te zitten. “Tegen de clubs uit de tweede klasse valt niet op te boksen. Op dat niveau doet geen enkele ploeg het met louter eigen spelers en bij NEO’25 wordt nou eenmaal niks betaald. We moeten hopen op een hele goede lichting, willen we dat niveau eens bereiken, maar aan die talenten wordt dan natuurlijk ook weer getrokken door andere clubs.”

De selectie van NEO’25 is vrij smal, bij een paar blessures of schorsingen komt Van Pelt al in de problemen. Dat merkte hij vorig jaar. “In 2015-2016 deden we mee om een plek in de nacompetitie om promotie, vorig seizoen moesten we knokken om erin te blijven. Ik miste flink wat spelers die waren vertrokken of een blessure hadden opgelopen, dat maakte het lastig. Zie er maar eens vijf te vinden die hetzelfde niveau hebben.”

Hij merkt ook een verschil in mentaliteit bij amateurvoetballers in het algemeen. “Toen ik nog voetbalde, was voetbal alles. Nu hebben de jongens ook andere interesses, kunnen ze niet meedoen omdat ze een weekendje weg gaan, een festival willen bezoeken of bij wijze van spreken gaan winkelen met hun vriendin. Dat is anders dan in mijn tijd. Gelukkig valt het bij NEO’25 nog wel mee, hier regelen de jongens het nog vaak zo dat ze gewoon mee kunnen doen.”

De trainer heeft weleens aanbiedingen gehad van andere clubs in de afgelopen jaren, maar besloot toen toch steeds bij NEO’25 te blijven. “Het bestuur wist me dan te overtuigen. Ik sta open voor een mooie uitdaging, daar maak ik geen geheim van, maar ik heb het ook bij NEO’25 nog prima naar mijn zin. De sfeer is hier prima, iedereen kent elkaar en er staat een leuke accommodatie. Daarnaast woon ik in Sprang-Capelle, dus de reistijd is perfect.”

Van Pelt hoopt een beter seizoen te beleven dan 2016-2017. “Er komen weer wat jongens terug van blessures en een paar jonge gasten van ons hebben vrienden uit de A-jeugd van DESK overgehaald bij ons te komen spelen. We gaan zien wat die te bieden hebben. Ik hoop in ieder geval dat we niet weer hoeven te vechten tegen degradatie.”