Het nieuwe jaar is ondertussen al vijf dagen oud, maar voor verenigingen betekent dit niks nieuws. Zij verkeren nog steeds in zwaar weer. In het item ‘Corona advies met…’ bespreken we met voorzitters van verenigingen hoe zij hiermee omgaan. Vandaag gaan we hierover in gesprek met de voorzitter van RKDVC Drunen, Hans Brokx (66).

HappyPoint_desinfectie

Hans was zelf zes jaar oud toen hij begon met voetballen. Hij speelde als spits en later op het middenveld bij de Woenselse Boys in Eindhoven. Op een gegeven moment is Hans gestopt vanwege blessures en werk in Drunen. Voor zijn rol als voorzitter bij RKDVC, Heeft Brokx verschillende jeugdteams getraind.

Hans is sinds 2010 ZZP’er met werkzaamheden binnen onderwijsmarkt als coach, trainer, begeleider en opleider. Hiervoor is hij 12 jaar leerkracht en 13 jaar directeur geweest in het onderwijs. Na dit jaar zal Hans af gaan bouwen in zijn werkzaamheden. Bij RKDVC loopt Hans al 21 jaar rond. Begonnen als leider en trainer in de jeugd, daarna jeugdvoorzitter en nu al enkele jaren voorzitter. “Ik ben van het beleid en stappen zetten naar de toekomst. Dat doe ik samen met een heel fijn bestuur, waar we gelukkig ook al met een verjongingsproces zijn begonnen.” Naast zijn werk en de voetbal houdt Hans zich ook nog eens bezig met het “Carnavalsgebeuren” zoals hij het zelf noemt.

De club uit Drunen is na een aantal jaren in de tweede en zelfs de eerste klasse nu actief in de derde klasse. “Onze jeugd voetbalt op een behoorlijk hoog niveau en mensen vinden het dan wel eens verwonderlijk dat we een derdeklasser zijn. Wij zijn echter een club die onze jeugd de kans wil geven om door te groeien naar de seniorenselectie. We zijn er daarom ook trots op dat onze seniorenselectie bestaat uit jongens van de eigen vereniging.” Een ledenaantal van ruim 1100 leden maakt dit mogelijk.

De ambitie om weer naar de tweede klasse te promoveren is er nog wel. Volgens Hans is dit ook zeker haalbaar. “We hebben de organisatie de afgelopen jaren stevig onder handen genomen en dit in een prima club- en technisch beleidsplan geformuleerd. Ook onze jeugdtrainers zijn inmiddels voor de selectieteams gediplomeerd. Jonge trainers uit de eigen vereniging met ambitie, dat werkt uitstekend. En verder natuurlijk enorm veel vrijwilligers.” Brokx vertelt enorm enthousiast te zijn over deze vrijwilligers, die wekelijks veel werk verrichten op alle gebieden binnen de club.

Deze eerder genoemde ambitie mag er dan wel zijn, toch gaat plezier boven alles. “Uitgangspunt in ons beleid zal altijd het plezier in voetbal blijven, zowel competitief als recreatief, voor jongens en meisjes en voor een speciale doelgroep (JG en G-voetbal). De cultuur geeft een warm gevoel aan al onze leden en dat willen we zo houden.”

“De Specifieke ambitie is om de club de komende jaren goed op koers te houden, zowel sportief als financieel. De Corona crisis zal immers nog wel enkele jaren doorwerken”, vertelt Hans.

Naast verschillende kampioenschappen met de club, had in het jaar 2020 het jubileumfeest van het 75-jarig bestaan Hans zijn hoogtepunt bij de vereniging moeten worden. “Dat zouden we in mei 2020 groots hebben gevierd. We hopen dat we dat nu in 2021 kunnen goed maken door het vieren van een (uniek) 76-jarig bestaan.”

Eerder in het interview vertelde Hans al dat de Corona crisis nog wel enkele jaren door zou werken in de vereniging. We vroegen hierom waar de club het hardst geraakt wordt door deze crisis. “De club wordt het hardst getroffen op financieel gebied. We hebben gelukkig trouwe sponsoren en trouwe leden die de contributie blijven betalen, maar de inkomsten uit kantine zijn natuurlijk volledig weg. Dat komt hard aan.”

Het is bekend dat veel verenigingen extra activiteiten en acties organiseren om extra inkomsten te genereren. Op deze manier hopen verenigingen de impact van de crisis op hun vereniging zo klein mogelijk te houden. Ook RKDVC is hiermee bezig. “We hebben afspraken met alle zeven Heusdense voetbalclubs. Op sommige gebieden treffen we dezelfde maatregelen.”

“Onze penningmeester doet samen met het voltallige bestuur enorm zijn best om alle mogelijke subsidies binnen te halen. Intern hebben we afgelopen seizoen onder andere een korting op de vrijwilligersvergoeding toegepast, maar dat doet altijd pijn. De ingekochte goederen van de kantine hebben we aan de leden verkocht. Hierbij hadden we ondersteuning van onze hoofdsponsor Jumbo. Zij leverden tasjes waarin we pakketjes konden samenstellen. Leden konden de tasjes via de website bestellen en betalen en we hebben deze bestellingen thuisbezorgd. Enkele trainers hebben in de vorige en huidige coronaperiode van alles gedaan om de leden toch in beweging te houden door bijvoorbeeld trainingen online aan te bieden. Met het bestuur monitoren we de ontwikkelingen in de vereniging door onder andere maandelijks online te vergaderen.”

Hans roept ook de leden op van iedere vereniging om hun vereniging op alle mogelijke gebieden te ondersteunen. “Vergeet daarbij vooral de digitale mogelijkheden niet.”

Tenslotte vroegen we Hans hoe hij de toekomst ziet op voetbalgebied gecombineerd met Corona. “Lastig. Voetbal is emotie en sport. Door het weghalen van de toeschouwers verdwijnt een belangrijke dimensie. Door de beperkingen is het bijna niet mogelijk voetbal te beoefenen zoals het is bedoeld. Ik hoop dan ook dat we in de komende tijd de oplossing vinden om dit virus zoveel mogelijk te beperken en de sociale ontmoeting van mensen weer mogelijk te maken.”

Foto: RKDVC

Klik hier voor meer artikelen over RKDVC
Klik hier voor meer informatie over RKDVC