Jesse (22) is aanvoerder én coach van C.V.V. Be Fair 4. Hij is op zijn vijfde begonnen en heeft toen in de jeugd alle selectie-elftallen gespeeld. Na de junioren heeft Jesse besloten bij zijn vrienden in het vierde te gaan spelen. Hij begint nu aan zijn derde seizoen bij dit team, waar hij aanvoerder en coach is.

banner_koningsport_small_VJ

In dit item schenken we vooral aandacht aan teams en spelers die optimaal presteren in de derde helft. We zijn dit keer in gesprek met Jesse de Koning van C.V.V. Be Fair 4. Jesse stelt zichzelf eerst even aan u voor. “Ik ben Jesse de Koning, 22 jaar en ik woon in Waddinxveen. Ik zit momenteel in het derde jaar van mijn studie Commerciële Economie: Sportmarketing & Management aan de Hogeschool Rotterdam. Voor die studie loop ik nu 5 maanden stage bij Twelve in stadion de Galgenwaard in Utrecht. Ook heb ik een bijbaan als privéchauffeur bij EuroBOB. Naast voetballen doe ik ook nog aan tennis en padel.”

Ondanks dat het pas zijn derde jaar is bij het vierde elftal van C.V.V. Be Fair is hij al aanvoerder én coach. “Bij ons team ben ik aanvoerder en sinds dit jaar pak ik, samen met een paar anderen, ook het coachen op. De reden hiervoor is dat onze vorige coach ermee gestopt is. De staf bestaat nu uit drie spelende (Robin, Tomas en ik) en een geblesseerde speler (Logan). Met dit groepje houden we ons bezig met voetbalinhoudelijke zaken zoals de opstelling en de wissels. Daarnaast hebben we Bas als teammanager die zorgt voor alle andere praktische zaken zoals de kleedkamersleutel, thee in de rust én hij houdt de statistieken bij. Uiteindelijk ben ik wel de eindverantwoordelijke van deze technische staf.”

Aangezien Jesse in de jeugd altijd in de selectie-elftallen gespeeld, vroegen wij ons toch af hoe het dan komt dat hij nu in het vierde elftal speelt. Al gauw werd duidelijk dat het een bewuste keuze is geweest. “De basis van dit elftal speelde eigenlijk al jaren samen in de tweede teams van de selectie in de jeugd, hier zat ik meestal ook bij. Na de A werd er toen besloten om ook door te gaan in de senioren. Hier is het 4e begonnen. Zelf ging ik toen de selectie in, maar ik heb na één jaar besloten om weer in het 4e te gaan spelen. Elk jaar kwamen er wat vrienden bij in het elftal, waardoor we vorig jaar 18 spelers hadden. Afgelopen jaar zijn er helaas 5 jongens én de coach gestopt. Dit jaar hebben we daarom elke week invallers nodig, maar door een samenwerking met de selectie komt dit altijd wel goed.”

Ieder vriendenteam heeft wel iets unieks om zo het plezier in het spel te vergroten en toch nog voor iedere derde helft twee helften op het veld uit te spelen. Wij vroegen aan Jesse wat zijn team uniek maakt. “Dit team is één grote vriendengroep. Veel gasten zien elkaar donderdag, vrijdag en zaterdag. Op zaterdag hebben we ook altijd best veel publiek doordat veel vrienden die niet voetballen komen kijken. We hebben ook een vast groepje supporters die er elke wedstrijd bij zijn. Deze jongens kunnen elkaar finaal de grond intrappen, maar als het nodig is staan ze altijd voor elkaar klaar.”

Ook op vijfde klasse niveau worden er hoogte- en dieptepunten meegemaakt, wij vroegen Jesse hoe dit zit bij zijn team. “Dieptepunt is het stoppen van onze coach Harry (HarG). Hij regelde alles voor het team en is echt een topper. Gelukkig komt die nu nog wel bij alle thuiswedstrijden kijken. Ik denk dat hij het stiekem wel gaat missen.” Een écht hoogte punt mist echter nog volgens De Koning. “Het hoogtepunt moet nog komen. We moeten nog een keer kampioen worden! De platte kar is wel al een keer besteld, maar dat feest ging helaas niet door…”

Trainingen willen nog wel eens een probleem zijn bij vriendenteams door weinig of geen opkomst doordeweeks. Er zijn ook teams waar alleen op donderdag getraind wordt, omdat dan de kantine geopend is. Jesse vertelt over hun trainingen: “We trainen samen met alle overige teams, meestal zo’n 20/25 man. Op donderdag wat meer dan op dinsdag, omdat we daarna met zijn allen in de kantine de derde helft gaan trainen. De training begint met een positiespel en afronden, daarna gaan we snel partijen. Meestal doen we 4 teams die allemaal op kleine veldjes tegen elkaar spelen. Als na een tijdje de trainingshesjes gaan stinken nemen we penalty’s, de verliezer moet ze wassen.”

Veel vriendenteams hebben een speler die na de wedstrijd het beste presteert in de kantine. Be Fair 4 beweert dat ze op dit gebied een echt sterrenteam hebben. “Er valt bij ons niet één koning aan te wijzen. Iedereen doet in de derde helft keihard zijn best. Oprecht Champions League niveau. Ook onze trouwe supporters Andy en Erik spelen altijd een sterke derde helft.”

Naast voetbal is Be Fair 4 ook een echte vriendengroep en worden er dus naast voetbal ook andere activiteiten georganiseerd. “We gaan regelmatig met zijn allen naar feesten en festivals. Op zaterdag blijft iedereen voor de derde helft en daarna gaan we vaak met een groep uit eten. Toen het nog kon gingen we ook altijd met zijn allen stappen. We houden ook actief onze Instagram en Facebook bij @cvvbefair4.”

Foto: K. Grootendorst

Klik hier voor meer artikelen over C.V.V. Be Fair
Klik hier voor meer informatie over C.V.V. Be Fair