HHC-Tweededivisie

Hij had net de knop omgezet. Als rechtsback wilde hij aanvallend een belangrijkere stempel op het spel van Jong AZ drukken. Met succes. Joerie Church scoorde twee keer in de Keuken Kampioen Divisie tot de coronacrisis plots een einde maakte aan het seizoen. En na elf jaar een einde aan zijn periode bij AZ. Na een kort Duits avontuur is de 24-jarige verdediger dit seizoen actief in het shirt van HHC Hardenberg.

HARDENBERG – Warmenhuizen. Joerie Church woonde van zijn derde tot 22e in het dorp van ruim zesduizend inwoners in Noord-Holland. Sinds augustus is Hardenberg, een stad van bijna twintigduizend inwoners in de kop van Overijssel, zijn woonplaats. “Beide plaatsen lijken op elkaar. Rustig, gemoedelijk, nuchtere, vriendelijke mensen die hard werken. Dat past bij me. Net zoals de club. Ik ben hier uitstekend opgevangen en geniet weer van het spelletje.”

Hij geeft toe dat HHC Hardenberg niet op zijn carrièrepad lag. “Vorig jaar zomer kwam ik, ondanks een doorlopend contract, tot de conclusie dat het beter was om te vertrekken uit Duitsland. Ik wilde weer graag een stap vooruitmaken. De club, waarop ik echt had gehoopt, kwam helaas niet. Bestuurslid Bert Nijboer en technisch manager Gert Heerkes van HHC Hardenberg benaderden me al vroeg. We voerden een lang gesprek waaruit een goed gevoel ontstond. De praktijk bewijst het. Op twee wedstrijden na heb ik tot nu toe alles gespeeld en we draaien een best aardig seizoen.”

Regionalliga
Hij benadrukt het plezier dat is teruggekeerd. “Dat verloor ik afgelopen seizoen. Nadat mijn contract bij Jong AZ niet was verlengd, hoopte ik op een club bovenin de Keuken Kampioen Divisie. Die kwam niet. Het buitenland hield ik ook in mijn achterhoofd. Maar door de coronacrisis liep de transfermarkt traag, niemand wist wat er ging gebeuren. SV Rödinghausen was net kampioen geworden van het vierde niveau in Duitsland, de Regionalliga West. Het niveau in deze competitie wordt verschrikkelijk onderschat. Teams als Rot-Weiss Essen of het tweede van Borussia Dortmund draaien zonder problemen mee in de Keuken Kampioen Divisie. We hadden met jongens, afkomstig uit het tweede van Schalke 04 en Sankt Pauli, veel jonge gasten in de ploeg die goed konden voetballen. Maar we troffen veel ploegen die wilden laten zien negentig minuten goed te kunnen verdedigen. Die keihard werkten, veel energie gaven en compact stonden. Die sneller voor de lange bal kozen. In de Keuken Kampioen Divisie waren de ruimtes veel groter en kon ik als speler meer doen aan de bal. Bij AZ lag de nadruk altijd op balbezit en positiespel.” Hij ondervond al snel het verschil. “Bij een voetballende actie tijdens het uitverdedigen, kreeg de tegenstander een teentje achter mijn pass. Direct werd me de huid vol gescholden. Ik had de bal naar voren moeten peren.”

Webbanner VoetbalJournaal Robey-sportswear-teamkleding-teamwear
Net voor de seizoenstart incasseerde hij een eerste klap. “We wisselden van 4-4-2 naar 3-5-2, daarin waren geen backs meer nodig en verviel mijn positie. Net toen het in oktober weer liep, raakte ik geblesseerd aan mijn lies. Ik was net voor de winterstop weer fit, maar op de tweede training na de seizoenhervatting voelde ik plotseling iets in mijn knie. Lag ik er weer bijna drie maanden uit. Tijdens mijn revalidatie kreeg ik te horen dat ze me wilden vervangen. Ik heb nooit het gevoel gekregen dat ik me echt kon laten zien.” Met zijn vriendin woonde Church in Melle, op twintig minuten van Rödinghausen. “Iets dichterbij de Nederlandse grens. Melle is een leuk stadje met een leuk centrum. We vonden een mooi huis. Over het leven buiten het voetbal hadden we geen klagen.”

Als rechtsback had hij voor zijn vertrek juist stappen gezet. “Bij Jong AZ ging ik aanvallend alleen maar buitenom. Ik zag dat meer variatie noodzakelijk was en wilde nadrukkelijker offensief mijn stempel drukken. Dat pakte goed uit. Ik kwam vaker van binnenuit en scoorde al snel twee keer. Tegen NAC Breda en Excelsior. Mijn vorm was uitstekend en ik was van plan in de slotfase van het seizoen die lijn door te trekken, maar door de coronacrisis werd alles stilgelegd.” Zo strandde Church bij AZ met 72 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en een keer op de bank in de Eredivisie thuis tegen Vitesse. “In de rust moest ik warmlopen, maar kwam ik er niet in. Waarom ik geen kans kreeg in het eerste elftal? Blijkbaar was ik niet goed genoeg. Ik kende met Jonas Svensson, Ricardo van Rhijn en Yukinari Sugawara pittige concurrenten. Het eerste elftal liep goed, stond met Ajax bovenaan. Redenen om te wisselen, waren er niet.”

Engeland
Church is geboren in Redhill, ten zuiden van Londen. “Mijn vader is Engels en leerde mijn moeder in Nederland kennen bij de sportschool. Toen hij een baan bij de NRG kernreactor in Petten kreeg, zijn ze naar Nederland geëmigreerd. Ik was twee jaar. Eerst woonden we in Schagen, anderhalf jaar later verhuisden we naar Warmenhuizen. Ik ben één keer in Redhill geweest. Veel deed dat me niet. Van die tijd weet ik niets meer. Als we naar Engeland gaan, bezoeken we meestal het noorden. Mijn vaders familie komt uit Rotherham, bij Sheffield. Fan zijn we van Manchester United. Mijn Engelse paspoort heb ik niet meer. Maar als ik wil, kan ik dat zo aanvragen. Met de Brexit wellicht handig.”

Zijn studie Toegepaste Wiskunde aan de Hogeschool van Amsterdam zette hij vorig jaar tijdelijk stop. “Na mijn vwo-examen wilde ik de universitaire variant volgen, maar die kent geen topsportregeling. Op de hbo-opleiding waren colleges bezoeken geen verplichting en kon ik lessen online terugkijken en volop gebruikmaken van tweede tentamenmomenten. Mijn laatste tentamen maakte ik in een Van der Valk Hotel terwijl ik op zoek was naar een huis in Duitsland. Na de zomer begin ik met afstuderen, daarna wil ik een Master gaan doen. Eerlijk gezegd hoop ik nog later, want ik keer volgend seizoen graag terug in het profvoetbal. Het buitenland, mits het niveau goed is, spreekt me aan. Scandinavië zou ik leuk vinden, Engeland zelfs top. Naast de trainingen bij HHC Hardenberg maak ik nog veel trainingsuren voor mezelf. Ben superfit. Ik heb mijn droom nog niet opgegeven.” (SB)

Klik hier voor het laatste artikel van HHC Hardenberg.