willem-looijen-svs'65

Willem Looijen (35) is in zijn woonplaats Spijk begonnen met voetballen. Al op zestienjarige leeftijd sloot hij aan bij het eerste elftal. Willem is na SVS’65 bij meerdere clubs op het hoogste amateurniveau actief geweest. Zijn beste tijd had hij bij LRC en SteDoCo. Na een mooie carrière keerde hij terug naar zijn oude club. Aankomend seizoen hoopt hij een periode te pakken met zijn club SVS’65.

Willem is op zijn vijfde begonnen met voetballen in Spijk, bij SVS’65. Hier heeft hij de hele jeugdopleiding doorlopen. Op zijn zestiende kwam hij in het eerste terecht.
“Tot mijn tweeëntwintigste ben ik bij Spijk in het eerste actief geweest. Het laatste seizoen promoveerde we van de vierde naar de derde klasse. Inmiddels was ik al door LRC benaderd en zij waren actief in de eerste klasse. Ik heb destijds al besloten naar LRC te gaan vanwege het hoge niveau. De promotie met Spijk naar de derde klasse was dus een mooie afsluiting!”

Toen Looijen bij LRC aansloot waren ze actief in de eerste klasse. Het was direct een heel succesvol jaar.
“Het eerste jaar dat ik bij LRC zat werden we meteen kampioen. We promoveerde toen naar de hoofdklasse, destijds het hoogst haalbare. Dit jaar was ik ook de topscorer. Persoonlijk was dit een hele goede periode. Na één jaar bij LRC werd ik benaderd door Kozakken Boys. Ik maakte de transfer naar Werkendam, maar dit duurde uiteindelijk maar één jaar. In het jaar bij Kozakken Boys degradeerde mijn oude club LRC weer naar de eerste klasse. Toch besloot ik hier weer terug te keren.”

Willem kijkt er op dit moment heel nuchter op terug.
“Uiteindelijk moet je op dat moment een conclusie trekken. Ik was niet goed genoeg voor Kozakken Boys, dus speelde ik erg weinig. Hier wordt je natuurlijk niet beter van en voor mij was het beter om elders minuten te gaan maken. Ik kon weer terug keren bij LRC. Deze beslissing was niet moeilijk. Ik had daar een geweldig jaar.”

Eenmaal terug bij LRC begon Looijen zijn draai weer te vinden. Het eerste jaar dat hij terug kwam bij LRC promoveerde ze wederom naar de hoofdklasse.
“In mijn tijd bij Kozakken Boys waren ze weer gedegradeerd. In het jaar dat ik mijn terugkeer maakte wisten we weer terug te promoveren via het kampioenschap. Ik ben hierna nog twee jaar actief geweest alvorens ik de overstap maakte naar SteDoCo. Deze twee jaar wisten we ons netjes te handhaven in de hoofdklasse.”

Willem maakte na drie jaar bij LRC de overstap naar eerste klasser SteDoCo. Hij is vijf jaar actief geweest bij deze club. Dit is de succesvolste periode geweest in zijn loopbaan. Iedere doelstelling werd behaald.
“Wederom werd ik hier in mijn eerste jaar kampioen haha. We promoveerde naar de hoofdklasse en konden hier onze draai heel goed vinden. We behaalde de finale voor promotie naar de topklasse. Helaas verloren we deze wedstrijd van Ajax Amateurs. Het jaar dat volgde wisten we wel kampioen te worden en promoveerde we naar de topklasse.”

Sportief gezien is de periode bij SteDoCo geweldig geweest voor Willem Looijen.
“De vijf jaar dat ik hier zat was het vijf jaar lang alleen maar prijzen pakken. Winnen wat er te winnen valt. Op de finale tegen Ajax na hebben we iedere doelstelling weten te halen. Samen met de beginperiode bij LRC is dit de beste tijd geweest! Als ik niet hoef te voetballen kom ik af en toe nog steeds bij SteDoCo om een wedstrijdje mee te pikken. We hadden altijd een hele leuk groep met allemaal gasten uit de regio. Dat was echt genieten!”

Vanuit SteDoCo vertrok Looijen naar Nivo Sparta in Zaltbommel. Hier is hij drie jaar actief geweest. Wederom was dit voor hem een hele leuke periode, met als afsluiting een succesvol jaar.
“Ze speelde al drie jaar in de tweede klasse, maar wilde graag promoveren. De eerste twee jaar dat ik hier zat lukte het niet. Het derde en laatste jaar werden we wel kampioen en pakte we de promotie naar de eerste klasse. Het was een hele leuke periode, maar de eerste twee jaren wisten we niet de doelstelling te halen. Ik ben altijd van mening dat we twee seizoenen te laat zijn gepromoveerd. Dit hebben we natuurlijk aan onszelf te danken.”

Willem Looijen keerde terug naar de club uit zijn woonplaats. Na veel seizoenen op hoog niveau keerde hij terug bij SVS’65 in de vierde klasse.
“Ik speel weer lekker in Spijk bij m’n oude club. Het is super leuk. Rustig in de vierde klasse. We hoeven niet te promoveren en kunnen niet degraderen haha. Ik hoef niet meer om twaalf uur aanwezig te zijn voor een kom soep, broodje en bespreking van een half uur. Als ik de straat uitloop ben ik bij de club, dus dat is ideaal.”

Hoe lang Willem nog actief blijft durft hij niet te zeggen.
“Zolang ik me nog fit voel en doelpunten blijf maken vind ik het hartstikke leuk om te voetballen. Ik merk wel dat ik wat ouder word, het begint af en toe een beetje te piepen en te kraken haha. Ik vind het te leuk om al te stoppen. Ik ben er heilig van overtuigd dat ik op het juiste moment ben gestopt met het spelen op hoog niveau. Ik ben niet meer zo snel als vijf jaar geleden, daarom zit ik hartstikke goed bij Spijk. Ik vind het fijn om wat te betekenen voor m’n oude cluppie!”

Looijen is naast voetballer in het eerste ook trainer van de jongens onder acht. Samen met een vriend geeft hij training aan zijn zoon.
“Samen met een maatje van me train ik de jo-8. Allebei onze zoons spelen hierheen. We vinden het hartstikke leuk om te doen. Soms denk ik er wel eens over na om later mijn papieren te halen en een hoger elftal te gaan trainen. Ik weet nog niet of ik dit wel leuk vind. Er gaat heel veel tijd in zitten. Zelf heb ik het erg druk met m’n eigen schildersbedrijf (Looijen Schilderwerken). Op dit moment vind ik zelf voetballen nog veel te leuk. Op het moment dat ik stop met voetballen zie ik wel waar ik op dat moment zin in heb!”

Aankomend seizoen lijkt het Willem erg leuk om voor een periodetitel te gaan.
“Er ligt geen druk op onze schouders. Het is voor de club niet belangrijk dat we promoveren. Natuurlijk gaan we er wel voor en zou het hartstikke leuk zijn om de nacompetitie in te gaan! Gelukkig zijn we weer begonnen met trainen. Zelf heb ik deze periode niks gedaan aan mijn conditie. Dat vind ik echt slecht van mezelf haha. Zelf was ik bang voor een ‘lockdown’ en ben ik veel aan het werk geweest nu het nog kon. Ik heb hardloopschoenen gekocht, maar daar is het bij gebleven. Gelukkig hebben we nog even en ga ik er zeker voor zorgen dat ik weer fit ben voor het aankomende seizoen. Ik heb er enorm veel zin in!”

Klik hier voor meer informatie over SVS’65.