stefano-goncalves-vv-zwaluwen

Stefano Goncalves (33) begint komend seizoen aan zijn avontuur bij VV Zwaluwen. Na een mooie periode bij Excelsior Rotterdam besloot hij zich te focussen op het amateurvoetbal. Na een goede periode bij VV Noordwijk maakte hij de transfer naar IJsselmeervogels. Dit was voor hem een mooie beloning. Na een wat teleurstellend jaar keerde hij terug bij Noordwijk. Via Spijkenisse en Smitshoek is Stefano bij Zwaluwen terecht gekomen. Hier gaat hij samen met veel nieuwe jongens bouwen aan een mooi en hecht team!

Als kleine jongen begon Stefano bij FC Kralingen. Echter duurde dit avontuur maar één jaar, want al snel vertrok hij naar Excelsior Rotterdam.
“In de F’jes speelde ik een wedstrijd tegen Excelsior. Luigi Bruins zat daar op dat moment en ik kende hem al vanuit de buurt. Dit was een leuke wedstrijd en zodoende mocht ik na dat seizoen aansluiten in de jeugdopleiding van Excelsior. Ik kwam hier in de E’tjes terecht en heb het tot aan de selectie doorlopen. Helaas kon ik niet doorbreken en besloot ik op mijn eenentwintigste te vertrekken. Terug naar de amateurwereld.”

Goncalves speelde veel al in het tweede elftal. Naast zijn voetbalcarrière deed hij ook de opleiding commerciële economie sportmarketing en management. Mede hierdoor besloot hij te vertrekken bij Excelsior.
“Marco van Lochem, hoofdjeugdopleiding van Excelsior, zei ooit tegen mij: ‘Er zullen maar één of twee jongens het profvoetbal halen. De rest moet zich focussen op het amateurvoetbal en een maatschappelijke carrière.’ Dat is me eigenlijk altijd bijgebleven. Op een gegeven moment had ik mijn opleiding afgerond en stond ik op het punt dat ik moest kiezen tussen nog een jaar Excelsior of het amateurvoetbal. Ondanks ik het gehele jaar met het eerste mee had getraind en tijdens een bekerwedstrijd op de bank zat, besloot ik toch om het niet te doen. Via een goede vriend van Marco ben ik toen bij VV Noordwijk terecht gekomen.”

Of Stefano het maximale uit zijn carrière heeft gehaald durft hij niet te zeggen. Als hij soms terugkijkt op zijn beslissing is er toch wel enige twijfel.
“Als ik Marco van Lochem mag geloven heb ik bij de top in het amateurvoetbal gespeeld, namelijk IJsselmeervogels. Daar ben ik natuurlijk super trots op! Toch vraag ik mezelf wel eens af of ik het niet te snel heb opgegeven bij Excelsior. Toen ik eenentwintig was vertrok ik bij Excelsior en precies dat jaar kwam Alex Pastoor als nieuwe trainer. Hij liet de ene na de andere speler debuteren. Zelf heb ik het er nog wel eens met Ryan Koolwijk over. Die heeft me ook wel eens gezegd: ‘Stefano, echt dom dat je bent weg gegaan toen man!’. Hij is zelfs van mening dat ik dit jaar zeker mijn debuut had gemaakt. Dan baal ik soms wel van mijn keuzes. Ik zal er nooit meer achter komen of ik te vroeg heb opgegeven haha.”

De tijd bij Noordwijk was voor Goncalves een geweldige tijd. Uiteindelijk is hij hier drie seizoenen actief geweest.
“Het derde jaar was echt een fantastisch jaar. We stonden heel lang bovenaan, maar gaven het in de laatste vier wedstrijden weg. Hierdoor kwamen we gelijk te staan met Quick Boys. We hebben toen een beslissingswedstrijd moeten spelen. Dat maak je echt zelden mee. Gelukkig trokken we aan het laatste eind en wisten we te promoveren naar de topklasse voor zo’n achtduizend man. Hierna heb ik nog een mooi seizoen gespeeld in de topklasse en werd ik uiteindelijke beloond met een transfer naar IJsselmeervogels.”

Persoonlijk was het voor Stefano een goed jaar, maar helaas ging het als team niet zo goed. Ondanks een hele mooie ervaring, bleef het voor Goncalves maar bij één seizoen.
“Onze trainer kreeg op de eerste speeldag een schorsing en was er toen tot december uit. Tuurlijk heeft dit toen invloed gehad. We hebben geen goede start gekend. Toch pakten we in deze periode aardig wat punten tot uiteindelijk de trainer weer terugkeerde. Na ongeveer een maand werd hij weer ontslagen. Het was echt een enorm hectisch jaar. Er stond zoveel druk op bij deze club. Het voelde echt als een profclub. Helaas vertrok mijn compagnon waarmee ik de reis maakten vanuit Rotterdam naar IJsselmeervogels. Ik had al het ‘ja woord’ gegeven aan de club voor een tweede seizoen, maar toch besloot ik uiteindelijk te vertrekken. Gelukkig begrepen ze het volledig en zijn we in goede harmonie uit elkaar gegaan.”

Na zijn vertrek is Stefano bij verschillende clubs binnen de regio Rijnmond op gesprek geweest. Echter zag Noordwijk een terugkeer enorm zitten en boden ze hem een tweejarig contract aan.
“Na wat gesprekken was mijn gevoel bij Noordwijk toch het beste. Ik had een geweldige eerste periode en ik wist in wat voor warm bad ik terecht zou komen. Helaas was deze tweede periode bij Noordwijk individueel een stuk minder. Het eerste jaar degradeerde we naar de hoofdklasse. De jaren die volgden liepen we steeds op een haartje promotie mis. Dat was echt zuur! Twee keer verloren we in de nacompetitie en dat is echt een mentale klap. Het voelde nog erger dan een degradatie.”

Goncalves kreeg in zijn laatste jaar bij Noordwijk een dochtertje en wilde het graag dichter bij huis zoeken. Hij wilde graag in Rijnmond gaan voetballen en is toen bij VV Spijkenisse terecht gekomen.
“Ik speelde hier nog steeds op een heerlijk niveau. Helaas degradeerde we het eerste jaar uit de derde divisie. Het tweede jaar streden we met een aantal grote namen binnen ons team voor het kampioenschap in de hoofdklasse. Het mocht echter niet zo zijn en na twee jaar maakte ik de transfer naar Smitshoek.”

Door de intrede van het coronavirus heeft Stefano geen volledig jaar bij Smitshoek kunnen voetballen. Toch besloot hij na één seizoen alweer te vertrekken.
“Normaal gesproken ben ik niet echt een clubhopper, maar ik miste een beetje het vertrouwen binnen de club. Ze gaven aan graag verder te willen met me, maar er kwam niks concreets. Ik ging toen op mijn gevoel af en ben verder gaan kijken. Ik ben toen voor de tweede keer benaderd door VV Zwaluwen. Zij hadden mij ook al benaderd na mijn periode bij Spijkenisse, maar toen koos ik voor Smitshoek door de daadkracht en het goede gesprek. Nu was het andersom en besloot ik toch naar Zwaluwen te gaan haha.”

Aankomend seizoen zullen ze bij Zwaluwen vooral aan een nieuw team gaan bouwen. Er zijn heel veel nieuwe jongens en daar wilt Goncalves een sterk team van gaan maken.
“Er zijn volgens mij drie jongens over van het afgelopen seizoen, dus moet je na gaan! We zullen dit jaar vooral gaan gebruiken om er een echt team van te maken. Zelf ben ik één van ervaren spelers en wil ik graag mijn steentje bij gaan dragen en de jonge jongens helpen. Ik kijk er naar uit om een mooi seizoen tegemoet te gaan!”

Stefano heeft een Portugese vader en Javaanse moeder. Zelf is hij geboren en getogen in Rotterdam. Gelukkig heeft hij zelf geen racisme ondervonden. Wel vindt hij het heel mooi om te zien dat het nu weer aan het daglicht komt.
“Ik vind het goed om te zien dat mensen zich in andermans schoenen proberen te verplaatsen. Ik vind het heel belangrijk dat de gemeenschap empathie probeert te tonen. Tuurlijk kun je niet alles tegenhouden, dat heeft tijd nodig. Dat het nu weer trending is binnen Nederland is een goed teken en op deze manier zullen we stap voor stap vooruit gaan met zijn allen.”

Klik hier voor meer informatie over V.V. Zwaluwen.