simon-van-zeelst-vv-dovo

Simon van Zeelst (26) maakte op negentienjarige leeftijd zijn debuut in de eredivisie voor Willem II. Nadat hij terug moest keren naar het beloften elftal maakte hij op huurbasis de overstap naar RKC Waalwijk. Dit seizoen was hij een vaste waarde in de Jupiler league. Helaas kreeg de verdedigende middenvelder bij beide clubs geen nieuwe aanbieding en keerde hij terug naar de amateurvelden. Na drie mooie jaren bij JVC Cuijk maakte hij de overstap naar DOVO en begint hij komend seizoen alweer aan zijn derde jaar.

Van Zeelst begon in de jeugd van V.V. Jan van Arckel. Hier werd hij op zijn dertiende gescout door RKC Waalwijk.
“Ik speelde twee jaar in de jeugd van RKC tot zij samen gingen met Willem II. Toen belandde ik in de jeugd van RJO Willem II/RKC. Eenmaal in de A’tjes kom je voor een keuze te staan. Kies je voor Willem II of voor RKC Waalwijk? Ik heb toen voor Willem II gekozen. Ondanks ik bij RKC ben begonnen wilde ik voor Willem II spelen, omdat zij in de eredivisie uitkwamen. Ook spraken zij wat meer vertrouwen uit. Toen ik voor Willem II had gekozen ging het allemaal heel snel en maakte ik plotseling op mijn negentiende mijn debuut!”

Willem II speelde op dit moment in de eredivisie en stonden onderaan. Door veel blessures binnen de selectie kreeg Simon twee uur voor de wedstrijd tegen PSV te horen dat hij mocht starten.
“Eigenlijk was ik de twee uur voor deze wedstrijd totaal niet zenuwachtig. Ik denk dat ik hier geen tijd voor had. Na mijn debuut heb ik nog een aantal wedstrijden gespeeld en toen was ik een stuk zenuwachtiger. Dan werk je de hele week naar een wedstrijd toe en heb je meer tijd om erover na te denken.”

Voor Van Zeelst was dit debuut het allermooiste moment uit zijn carrière tot nu toe.
“Ik trainde net ander halve week mee met het eerste en mocht starten tegen PSV haha. Het was ook direct mijn beste wedstrijd voor Willem II. Dat Ola Toivonen je een irritant mannetje noemt voor de camera bij Humberto Tan, prachtig toch! Ik kreeg al snel een contract voor m’n ogen en tekende ik voor twee jaar. Je wordt een beetje bekend en krijgt verzoeken op facebook en dat soort dingen. Ik was dat allemaal niet gewend. Ik vond het zeker bijzonder.”

De dagen na zijn debuut zal Simon ook nooit meer vergeten. Het telefoontje van zijn trainer Jurgen Streppel de volgende ochtend blijft hem altijd bij.
“Ik speelde altijd een wedstrijd op zaterdag, had zondag vrij en moest op maandag weer trainen. Dit was ik gewend vanuit de jeugd. Bij het eerste elftal is het echter zo dat zij op zondag nog een uitloop training hebben. Ik werd dus om negen uur s’ochtends gebeld door de trainer, Jurgen Streppel. Hij vroeg me; ‘Waar ben je?’. Ik lag dus nog op bed, maar ik moest op de club zijn voor de uitloop training. Vanaf dat moment was het dus wel duidelijk dat ik tot het eerste elftal behoorde!”

Naast zijn debuutwedstrijd vond Van Zeelst de wedstrijd uit bij Ajax ook erg bijzonder. Helaas degradeerde Willem II op deze wedstrijddag, maar werd Ajax kampioen.
“Je komt daar aan en het was direct een hele bijzondere sfeer. Ze waren al voorbereidingen aan het treffen voor het kampioensfeest. Spelen in de Arena is sowieso bijzonder. Voor Willem II was het natuurlijk een domper, maar het was wel een hele ervaring.”

Nadat Willem II degradeerde kwamen ze in de Jupiler league terecht. Ook werd iedereen weer fit en belandde Simon in het beloften elftal.
“Iedereen was weer fit geworden in de zomerstop. Ik trainde wel met de selectie, maar maakte mijn minuten in het tweede elftal. Ik kon het niveau nog niet aan en begreep de keuze helemaal. De andere jongens waren een stuk verder. We werden direct kampioen in de Jupiler league, maar ik had hier geen aandeel in. Het jaar dat volgde ben ik op huurbasis voor RKC Waalwijk gaan spelen. Zij waren net gedegradeerd.”

Van Zeelst wist zich in Waalwijk te ontpoppen tot vaste waarde. Het seizoen in de Jupiler league speelde hij bijna alle wedstrijden. Helaas werden ze laatste en kreeg het einde van dit jaar een vervelende wending.
“Ik heb dit seizoen zo’n dertig wedstrijden gespeeld en het ging naar mijn idee persoonlijk best goed. Ik wist al dat mijn contract niet werd verlengd bij Willem II, maar RKC wilde mij graag behouden. Helaas werden we dit seizoen laatste en vertrok onze trainer. De nieuwe trainer zag het niet in me zitten, dus binnen twee weken tijd ging het van een aanbieding van RKC naar helemaal niks. Dit was een flinke domper.”

Na deze periode heeft Simon nog stage gelopen in het buitenland. Dit zag hij echter niet zitten en besloot hij terug te keren op de amateurvelden in Nederland.
“Na deze teleurstelling heb ik nog stage gelopen in Spanje en Schotland. Ik zag het op dat moment alleen niet zitten om naar het buitenland te gaan. Ik besloot me maatschappelijk te gaan ontwikkelen en in Nederland te gaan voetballen. Ik volgde zelf nog een HBO studie die ik in deeltijd heb afgerond toen. Uiteindelijk ben ik bij JVC Cuijk in de topklasse gaan voetballen.”

Voordat Van Zeelst naar DOVO vertrok is hij drie jaar actief geweest voor JVC Cuijk. Ook de topklasse vond hij een heerlijk niveau.
“Ik ben eigenlijk wel blij hoe het gelopen is. De combinatie op hoog niveau voetballen en een maatschappelijke carrière is perfect. In het derde jaar bij Cuijk hebben we de mooiste periode gehad. We speelde nacompetitie voor promotie naar de tweede divisie. In de thuiswedstrijd tegen FC Lisse verloren we 2-0 van de tweede divisionist. Iedereen had ons al afgeschreven, maar in de uitwedstrijd wonnen we met 3-0. We hebben de hele wedstrijd alle ballen de zestien ingepompt haha! Helaas verloren we de finale van Almere City.”

Na drie jaar bij JVC Cuijk vond Simon dat het tijd was voor een ander avontuur. Hij vertrok naar DOVO met de intentie om bovenin mee te draaien. Helaas is dat de afgelopen twee jaar nog niet gelukt.
“Mijn eerste seizoen werden we elfde en dit seizoen stonden we in de degradatiezone. Ik vind het lastig om te zeggen waar het aan ligt, want op papier hebben we een goed team. Ik denk dat het niet een écht team was en de neuzen niet de juiste kant op stonden. Je moet voor elkaar knokken en dat miste ik soms. Ik hoop dat we het volgend seizoen kunnen oppakken!”

Afgelopen seizoen was Van Zeelst reserveaanvoerder. Dit jaar is de aanvoerder vertrokken, dus wie weet zit die rol er komend seizoen wel in.
“Samen met een paar andere jongens moet ik komend seizoen wel de kar gaan trekken bij DOVO. Ik begin nu aan mijn derde seizoen, dus ik ken de club goed. De afgelopen twee jaar heb ik altijd gezegd dat ik bovenin mee wilde draaien, maar dit viel andersom uit. Laat ik nu maar zeggen dat we onderin de middenmoot moeten meedraaien, dan hoop ik dat het weer andersom uitpakt haha. We gaan er alles aan doen om komend seizoen hoger te eindigen!”

Klik hier voor meer informatie over DOVO.