Sieme-Zijm-PSV-In-Gesprek-Met

Sieme (43) is momenteel als trainer op de velden terug te vinden, maar dat is jarenlang anders geweest. Begonnen op ‘zijn’ Texel, groeide Zijm ‘aan de overkant’ uit tot een complete voetballer. Als linkspoot was het voor de tegenstander altijd lastig om aan zijn spel te wennen, maar daar zat hij natuurlijk niet mee. Na zijn debuut bij AZ op 17-jarige leeftijd, volgden nog 313 wedstrijden in het betaald voetbal.

Webbanner VoetbalJournaal Robey-sportswear-teamkleding-teamwear

De verdediger heeft onder andere voor ZDH, Texelse Boys en HRC gespeeld. Met de overstap ‘naar de overkant’ gaf hij aan dat hij op zoek was naar een nieuwe uitdaging. ‘’Het niveau van het jeugdvoetbal lag hier hoger dan op Texel. Ik wilde graag hogerop en vanuit daar heb ik mijn besluit genomen. Op Den Helder ben ik gescout door AZ, waar ik mijn debuut betaald voetbal heb gemaakt.’’ Na AZ heeft de linkspoot nog voor een aantal andere betaald voetbalorganisaties mogen spelen. Zo waren onder andere Zwolle, Dordrecht, Go Ahead Eagles, Excelsior en FC Emmen de thuisbasis van Zijm. Echter was het Sparta Rotterdam waar hij zijn dieptepunt heeft meegemaakt. ‘’Ik zeg altijd zo: je verliest nooit, want ook dan kan je dingen geleerd hebben. Toch kwam de degradatie met Sparta destijds echt hard aan.’’ Onder Rijkaard draaiden zij een minder sterk seizoen, wat leidde tot de eerste degradatie voor de Rotterdammers uit Spangen.

Na zijn carrière als speler had de Texelaar de ambitie om zijn kennis en inzichten door te geven aan de volgende generatie spelers. Zo is hij begonnen bij Excelsior Maassluis, waar hij destijds mooie tijden heeft gekend. ‘’Als trainer bij Maassluis heb ik toentertijd met het tweede elftal het kampioenschap in de reserve hoofdklasse weten te realiseren. Aansluitend zijn wij ook nog kampioen geworden van de reserveteams zaterdag/zondag.’’ Dit zijn volgens de inmiddels ervaren coach dé twee hoogtepunten uit zijn trainersloopbaan. Daarna heeft hij langs de lijn gestaan bij FC ’s-Gravenzande, Westlandia, SV Den Hoorn en de jeugd van AZ, zodat hij nu kan staan waar hij staat: PSV (jeugd). Sieme is dan ook in het bezit van meerdere trainer licenties, maar hij wil graag nog een stapje hoger. ‘’Ik zou mijn palmares als trainer graag nog een beetje uit willen breiden. Ik heb nu een aantal diploma’s op zak, maar ik ga proberen om op termijn mijn UEFA pro te halen.’’

‘’Voetbal is echt mijn passie! Altijd al geweest en dat zal ook altijd zo blijven. Ik geniet ontzettend van het spelletje en ik bewonder de aanvallen uit het boekje. Een trainingsvorm die tal van keren tot uiting komt en beloond wordt met een doelpunt, dat vind ik mooi om te zien. Verder vind ik het als trainer ontzettend gaaf om met jonge talenten te werken. Vroegtijdig zie je de kwaliteiten en langzaam maar zeker komen deze met de tijd bovendrijven. Ik haal dan ook veel voldoening uit het feit dat sommige jongens het echt ver schoppen’’, zo vertelt Sieme gepassioneerd.