Roy-Waalboer-KNVB

Roy Waalboer (39) is talentperformance coach bij de KNVB. Hij is coördinator voor Jeugdplan Nederland voor meiden in geheel zuid Nederland in de leeftijdscategorie elf tot en met zestien jaar. Waalboer is op dit moment bezig aan zijn derde seizoen bij de KNVB en heeft het hier enorm naar zijn zin.


Waalboer heeft zelf enkele jaren gevoetbald in Dordrecht. Hij is actief geweest voor GSC, OMC en nog een enkel jaartje bij de amateurs van Feyenoord. “Ik ben erg jong gestopt met voetballen, op zesentwintigjarige leeftijd. Op mijn negentiende werd ik al trainer, dus heb ik wat jaren moeten combineren. Op een gegeven moment trainde ik zelf één keer in de week en gaf ik drie keer training, op zaterdag coachte ik en op zondag voetbalde ik zelf. Toen kwam voor mij wel het moment dat ik moest beslissen. Ga ik me richten op het voetballen op hoger niveau of ga ik vol voor m’n trainerscarrière? Toen heb ik voor de laatste optie gekozen en tot de dag van vandaag heb ik hier geen spijt van gehad. Het heeft me gebracht tot waar ik nu ben, fulltime voor de KNVB aan de slag.”.

Via het CIOS kwam Waalboer in aanraking met het trainersvak. Als trainer is hij gestart bij GSC in Dordrecht, maar maakte hij al snel de overstap naar Zwart-wit ’28 uit Rotterdam. Op het moment dat deze club failliet ging, stapte Waalboer met de vrouwenafdeling over naar BVV Barendrecht. “Ik ben hier bijna drie jaar actief geweest tot SteDoCo op mijn pad kwam. Bij SteDoCo ben ik ruim zes jaar actief geweest als trainer. Na SteDoCo heb ik nog wat herenteams getraind waaronder GSC, CKC, BZC’95. Ook was ik op dit moment docent bij de KNVB.” De koppeling tussen zijn ervaring in het vrouwenvoetbal en docentschap, zorgde ervoor dat Waalboer de ideale kandidaat was voor de functie bij de KNVB die hij nu heeft.

Vorig jaar heeft Waalboer het EK met onder-17 mee mogen maken als analist en ziet dit zeker als een hoogtepunt uit zijn carrière. “Op een hoger podium dan dit kom je niet snel, mooi om dit van zo dichtbij mee te mogen maken. Als analist ben je niet dagelijks met de ploeg bezig, maar wel onderdeel van de staf. Als analist was het mijn taak om de komende tegenstander zo goed mogelijk te analyseren. Met de technische staf kijken we daarna naar de sterke en zwakke punten van de tegenstander en waar we nog eventuele aanpassingen kunnen doen in onze eigen speelwijze om de kans op winnen zo groot mogelijk te maken.”.

Naast dit mooie piekmoment is voor Waalboer het dagelijks werken met talentvolle speelsters eigenlijk één groot hoogtepunt.
“Je bent zo nauw betrokken bij de ontwikkeling van talentvolle spelers. Om hen die stappen te zien maken is zo machtig om mee te maken. De motivatie om de top te halen is prachtig om te zien. Daarom is het dagelijks werken met talenten gewoon één groot hoogtepunt. Het is echt een heel mooi beroep.”.

Een persoonlijk dieptepunt in zijn gehele carrière heeft Waalboer gelukkig niet. Toch is er wel iets dat hij tijdens zijn werk als dieptepunt ziet. “De hoeveelheid zware blessures die je voorbij ziet komen zie ik wel als een dieptepunt. Er zijn veel kruisbandblessures en dit is zo pijnlijk om mee te maken. Soms zijn er zelfs meiden die het al twee keer hebben meegemaakt en dat al op zo’n jonge leeftijd. Op het moment dat er speelsters geblesseerd raken is het altijd maar de vraag hoe ze terugkomen en of ze überhaupt wel terugkomen.”.

Grotere ambities heeft Waalboer op dit moment niet. “Dit is voorlopig echt wel waar ik mijn plekje heb gevonden. Waar ik nog wel verder in zou willen gaan zijn de nationale teams. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld assistent bij het nationale onder-16 team. In de toekomst lijkt het me zeker mooi om een keer eindverantwoordelijk te zijn in één van de lijnteams (onder-16 of onder-17).”. Een hoger elftal zoals een onder-19 ambieert Waalboer voorlopig niet. “De leeftijdscategorie waarin ik nu actief ben vind ik heel interessant. Je ziet de kinderen in deze fase langzaam volwassen worden en deze stappen van dichtbij meemaken vind ik mooi. Jongere teams vind ik ook leuk om mee te werken, maar hier heb je geen nationale teams. Dit is dus gewoon een hele interessante leeftijd waar ik goed op m’n plek zit.”.

Volgens Waalboer is het een prachtige, maar hele intensieve baan. “Ik ben veel van huis en moet ook vaak in avonden werken. De tijd die ik over heb besteed ik graag met mijn vrouw en kind. Vroeger toen ik nog een andere baan had, was mijn grootste hobby het voetbal. Nu ben ik hier dagelijks mee bezig en heb ik er mijn werk van mogen maken. Toch blijft het wel een hobby en staat er wanneer het kan wel voetbal op TV haha.”.

Lees hier meer artikelen over de KNVB.