ralph-van-hofwegen-vv-alblasserdam

Ralph van Hofwegen (26) begon op zijn negende met voetballen bij V.V. Alblasserdam. Na zijn debuut bij het eerste en een droomwedstrijd tegen Feyenoord 1, werd hij gescout door Sparta Rotterdam. De sterke spits keerde na twee leerzame jaren in de onder-19 van Sparta terug bij Alblasserdam. Tot aan vorig jaar was de terugkeer bij Alblasserdam wat moeizaam door zijn werk en blessureleed. Het afgelopen seizoen was hij echter het gehele jaar van de partij en wist hij met zijn team bijna het kampioenschap te behalen. Helaas zorgde het coronavirus voor een abrupt eind van het seizoen. Ondanks dit eind gaat Ralph vol vertrouwen aan het nieuwe seizoen beginnen!

Happy-point

Op zijn negende begon Ralph met voetballen bij V.V. Alblasserdam. Na het doorlopen van een aantal jeugdelftallen mocht hij al heel vroeg debuteren voor het eerste elftal.
“Ik haalde in de jeugd een goed niveau en mocht toen al op mijn vijftiende debuteren voor het eerste van Alblasserdam. Dit was natuurlijk heel bijzonder en mijn hoogtepunt ligt nog steeds in deze periode. We speelden met het eerste een wedstrijd tegen Feyenoord 1 voor meer dan vijfduizend man. Ik weet nog heel goed dat ik het super spannend vond. Ik was volgens mij zestien en had nog nooit voor zo veel mensen gespeeld. Ondanks de enorme spanning wist ik toen tegen het échte Feyenoord te scoren. Dat zal ik nooit meer vergeten!”

Al snel viel Van Hofwegen op bij Alblasserdam. Na een korte periode bij het eerste werd hij gescout door Sparta Rotterdam.
“Toen ik zestien of zeventien was ben ik gescout door Sparta Rotterdam. Op het voetballende gebied was dit geen succes, maar ik heb er wel veel van geleerd. Als je iets wilt, moet je er ook daadwerkelijk voor vechten. Ik kan niet zeggen dat ik dat heb gedaan, wat achteraf natuurlijk erg zonde is. Spijt heb ik niet, maar er had zeker meer in gezeten. Uiteindelijk ben ik hier twee jaartjes actief geweest in de onder-19. Na dit avontuur ben ik teruggekeerd naar Alblasserdam om daar weer mijn oude niveau te halen.”

De terugkeer bij V.V. Alblasserdam liep voor Ralph minder soepel dan gehoopt. Door blessureleed en zijn werk destijds heeft hij veel moeten missen.
“Sinds mijn terugkeer bij Alblasserdam heb ik eigenlijk geen fatsoenlijk seizoen meegedraaid, op het afgelopen seizoen na. Ik werkte in deze periode bij de defensie. Hierdoor heb ik meerdere periodes moeten missen dan afgelopen seizoenen. Het voetbal was erg moeilijk te combineren met mijn werk bij defensie. Hiernaast had ik ook een aantal blessures in deze periode, waardoor ik vaak wat wedstrijden moest laten schieten. Op een paar wedstrijden na was het afgelopen seizoen mijn eerste seizoen sinds mijn terugkomst waarin ik bijna alles heb kunnen spelen.”

Volgens Van Hofwegen kan Alblasserdam terugkijken op een goed seizoen. Helaas gooide het virus roet in het eten, want het had mooi kunnen eindigen voor zijn team.
“Ondanks we een heel goed seizoen hebben gedraaid, heeft het toch een bittere nasmaak. We waren dit jaar heel sterk en stonden bovenaan de ranglijst. SVW stond met een wedstrijd minder twee punten onder ons. Op basis van het gemiddeld aantal punten per wedstrijd is SVW toen uitgeroepen tot nummer één. Dit was voor ons natuurlijk erg zuur, want het ging heel gelijk op. Als alles normaal had verlopen, denk ik dat we een goede kans hadden gemaakt op de titel.”

Ook individueel heeft Ralph een goed seizoen gedraaid. Toch is er volgens hem altijd ruimte voor verbetering.
“Mijn doel voor komend seizoen is op meer kansen af te maken. Het afgelopen seizoen heb ik er vijftien ingeschoten, maar dat hadden er naar mijn idee nog meer kunnen zijn. Ik wil er altijd het maximale uithalen, dus ook in mijn doelpuntenaantal haha.”

Ralph is niet alleen op het voetbalveld sportief bezig. Ook als hij niet aan het voetballen is, houdt hij er van om te werken aan zijn fitheid.
“Aan de hand van fitness houd ik er van om mezelf zo fit mogelijk te houden. Hiernaast ben ik er sinds kort ook achter gekomen dat ik mountainbiken erg tof vind haha. Naast al deze sporten is reizen ook altijd een leuke hobby van me geweest.”

Ondanks dat Van Hofwegen al eens heeft mogen proeven aan het hogere niveau bij Sparta Rotterdam, heeft hij op dit moment geen ambities om het nog eens hogerop te zoeken.
“Ik heb nu enorm veel plezier en dat vind ik erg belangrijk. Ik speel met jongens samen waarmee ik vroeger ook samen speelde, dat vind ik mooi om te zien. Ik voetbal niet alleen omdat ik het spel zo leuk vind en ik mijn energie erin kwijt kan, maar ook voor de gezelligheid en het zien van vrienden. Door het plezier dat ik nu bij V.V. Alblasserdam heb, denk ik er zeker niet aan om het ergens anders te proberen!”

Ralph kijkt er enorm naar uit om weer van start te gaan. Met zijn VVA wil hij komend seizoen afmaken waaraan ze begonnen waren, het kampioenschap pakken!
“Hoe wij afgelopen seizoen gepresteerd hebben ben ik echt trots op. Waar wij vroeger wedstrijden verloren bij een achterstand, waren we dit seizoen volwassen en weerbaar genoeg om de wedstrijd helemaal om te keren. Het team en de staf is bijna volledig intact gebleven. Er zijn een aantal versterkingen bij gekomen wat er voor zorgt dat we een goede mix hebben van talenten en ervaring. Ik hoop dat we de lijn van vorig jaar kunnen doortrekken. Als we dat voor elkaar krijgen, kunnen we erg ver komen. Ik heb er alle vertrouwen in!”

Klik hier voor meer informatie over V.V. Alblasserdam.

Voor een ander artikel over V.V.  Alblasserdam, klik hier.