pieter-de-jongh-the-champ

Ondanks zijn overvolle agenda hadden wij met het VoetbalJournaal het genoegen om trainer Pieter de Jongh te mogen spreken, beter bekend als The Champ.

De momenteel clubloze Champ zit alles behalve stil en heeft het vooral druk met media optredens. Hij is woonachtig in Mozambique maar werkt voornamelijk in Zuid-Afrika waar hij analist is voor de landelijke televisie. Daar neemt hij de komende weken het EK onder de loep evenals een Afrikaans toernooi voor landenteams. Op ditzelfde toernooi was De Jongh eerder actief als hoofdcoach van de nationale ploeg van Swaziland.

The Champ, die wereldwijd bekend werd door zijn legendarische interview als coach van Platinum, zou later vertrekken bij diezelfde club. “Ik was het niet helemaal eens met de organisatie bij de club op dat moment. Ik ben niet iemand die onderscheid maakt maar beoordeel iemand op hoe die zijn job doet, daar ben ik heel resoluut in.” Daarin zaten The Champ en zijn toenmalige club Platinum niet op één lijn. “Ik had dat heel goed gezien want na mijn vertrek zijn ze kansloos uitgeschakeld in de Afrikaanse Champions League en ik heb natuurlijk al eens de cup gewonnen met de Platinum.”

Webbanner VoetbalJournaal Robey-sportswear-teamkleding-teamwear

Door zijn ongekende prestaties zou de weg naar een trainerscarrière in Europa weleens open kunnen liggen voor The Champ. Al doet hij die deur eigenlijk meteen zo goed als dicht. “Ik heb gesproken met twee clubs uit Nederland en ook uit Indonesië is er veel belangstelling. Ik ben nu met een aantal dingen bezig in Afrika omdat ik hier een hele grote naam heb en veel heb gepresteerd. Ik heb het Ajax en PSV van Kenia gecoacht en daarmee ook finales gespeeld. Als bondscoach van Swaziland liet The Champ zijn land ook al eens boven zichzelf uitstijgen. “In die tijd ging het slecht met het voetbal in Holland in de tijd toen Danny Blind coach was. Onder mijn leiding hadden we met Swaziland van Holland gewonnen heb ik toen weleens gezegd. De KNVB was daar toen niet zo blij mee maar het was gewoon de realiteit,” spreekt The Champ zelfverzekerd.

We vragen De Jongh naar wat hem nou zo’n goede trainer maakt. “Ik heb een ijzeren discipline, een hele strakke discipline zowel binnen als buiten het veld. Ik kan heel makkelijk hetgeen wat er in mijn hoofd zit overbrengen op spelers. Dat is ook gebleken, je kunt dat vragen aan hele goede voetballers en die zullen dat ook zeggen.” De Gelderlander is echter nog niet klaar met zijn betoog. “Ik herken ook heel snel het probleem tijdens een wedstrijd en vind dan ook snel de oplossing. Ook kan ik heel goed samenwerken, vooral met staff members en spelers.” Ook niet gek want The Champ was ooit stagiair van Ronald Koeman in 2009 en is tevens goed bevriend met Wim Rijsbergen.

We blikken met de alleskunner ook even vooruit op de toekomst. “Met mijn manager Chris Woerts zijn we nu bezig met een boek en het is de bedoeling dat er een tv-serie komt over mij. Er hebben 8 productie bedrijven zich gemeld en dan heb ik het echt over de grootste maatschappijen. Ik heb ook een EK song gemaakt; The Champ steunt De Boer, die heeft zelfs de top 40 gehaald dus dat is wel grappig.” De Jongh is zich bewust van zijn bekendheid. “Ik mag wel zeggen dat iedereen in Nederland mij kent denk ik maar ook in België heb ik veel fans.” We vragen The Champ ook naar de positie van bondscoach die nu vrijgekomen is. “Veel mensen contacten mij natuurlijk over hoe ik erin sta, ik solliciteer niet maar ik solliciteer nergens laat ik dat voorop stellen. Louis van Gaal is een goede optie maar als mensen in Holland denken dat ik het moet gaan doen of samen met iemand vind ik Henk ten Cate een goede optie.

Zelf heb ik natuurlijk ook heel veel successen behaald dus de combinatie met Henk ten Cate zou kunnen.”
We vragen The Champ tot slot nog naar wie hij denkt dat het EK gaat winnen. “Zwitserland is een surprise for me, die zouden weleens kunnen stunten. Ook heb i het gevoel dat Denemarken in de finale komt en dan tegen de winnaar van België-Italië.” Op de vraag wie er uiteindelijk wint is The Champ duidelijk: “Ik heb zelf ook veel finales gespeeld en dat is echt fiftyfifty, een finale kun je winnen en verliezen.”

logo-voetbaljournaal

Klik hier meer voor meer informatie over The Champ
Voor meer artikelen van The Champ klik hier