Vandaag gaan we wederom in gesprek met een speler van HSV Hoek 2, de reserve hoofdklasser achter HSV Hoek 1 die derde divisie spelen. De speler die we vandaag spreken, heeft een aantal jaren bij de eerste selectie gezeten en hier meegetraind. We spreken vandaag namelijk met Marc de Haas (35). Op zijn 16e maakte hij zijn debuut bij het tweede elftal en op zijn 19e voor het eerste elftal. Op zijn 21e ging Marc naar VV Zaamslag, waar hij in zijn debuut voor Hoek 1 veel indruk op maakte. Na 8 jaar keerde hij weer terug naar waar het allemaal begon, HSV Hoek 2.

Voordat ik naar VV Zaamslag ging werd ik met Hoek 2, twee keer achter elkaar kampioen in de reserve hoofdklasse en mochten we prachtige wedstrijden spelen om het landelijke kampioenschap tegen Volendam en Rijnsburgse Boys. We schopten het tot de halve finale. Het jaar erop werden we door Quick Boys 2 uitgeschakeld bij het landelijke kampioenschap. Dit was ook mooie ervaring op een prachtig sportpark waar we tegen zeven 1e elftalspelers moesten voetballen. Wij waren daarentegen flink gehavend wegens een vrijgezellenfeest van één van onze spelers.”

Marc werkt in het dagelijks leven als coördinator sport en bewegen bij Stichting Hulst voor Elkaar. “Ik doe de sportstimulering in de Gemeente Hulst, ontwikkel gezonde leefstijlplannen en adviseer en ondersteun sportaanbieders.” Daarnaast mogen we Marc en zijn vriendin Liselot in juni gaan feliciteren met hun eerste kindje.

Marc begon op zijn zevende bij HSV Hoek waar hij vanaf zijn 16e al voor het tweede elftal speelde. Op zijn 19e maakte hij zijn debuut voor het eerste elftal. “Op mijn 19e maakte ik mijn debuut bij het eerste elftal van Hoek, uit bij, jawel, VV Zaamslag. Ik was m’n scheenbeschermers vergeten en mocht die van Thomas Ragut lenen.” Op zijn 22e ging hij voor acht jaar naar VV Zaamslag, waar hij als linksback met grote overmacht kampioen werd in de tweede klasse. Ook behaalden ze dat seizoen een Zeeuws record met de meeste minuten de ‘nul’. Na deze acht jaar keerde hij zoals eerder vermeld dus terug naar Hoek 2, waar hij nu speelt.

Marc vertelt ons dat hij op deze leeftijd geen echte ambities meer heeft als voetballer. Wel wil hij zo lang mogelijk doorgaan. “Op 35-jarige leeftijd heb je als voetballer geen ambities meer. Ik wil met mijn ervaring het team verder helpen en zo nodig de jongere spelers wat bijleren. Hoelang ik nog doorga weet ik niet. Zolang ik blessurevrij blijf en nog wat toe kan voegen aan het team blijf ik me voor de volle 100% inzetten.”

Het huidige seizoen is voor eigenlijk iedere amateurvoetballer een ramp. Voor Marc was dit nog erger. “Bij de laatste bekerwedstrijd raakte ik geblesseerd aan m’n hamstring. Toen ik weer fit was, gooide COVID roet in het eten.”

In zijn seizoenen bij HSV Hoek en VV Zaamslag heeft Marc verschillende hoogtepunten meegemaakt. “De halve finale van het landelijk kampioenschap reserve elftallen met Hoek 2 was voor mij al een hoogtepunt. Ook het kampioenschap met VV Zaamslag naar de 1e klasse en de 5e plaats in de eerste klasse het seizoen erop horen hier zeker bij.” Zijn blessure tijdens zijn doorbraak bij HSV Hoek 1 is Marc zijn dieptepunt. “Mijn blessure aan mijn liezen waardoor ik 8 maanden lang aan de kant stond, terwijl ik net door aan het breken was in het eerste elftal van Hoek. Als geboren en getogen Hoekenees deed dit veel pijn. Het is voor maar weinig Hoekenezen weggelegd om het eerste elftal te halen.”

Voorlopig zijn Marc zijn doelen als speler belangrijk te zijn en de jonge spelers beter te maken. Ook ziet hij het wel zitten om in de toekomst aan de slag te gaan als trainer.

We vroegen ook naar Marc zijn rituelen voor een wedstrijd om optimaal te presteren. In eerste instantie zullen velen hier om lachen, maar toch zullen er ook veel zijn die zich hier in kunnen herkennen. “Voor de wedstrijd drink ik altijd een blikje Red Bull. Daarnaast ga ik ook altijd even ‘goed’ naar de WC, haha”, aldus Marc.

Johnny ‘rits’ de Ritter, elftalleider van HSV Hoek sinds jaar en dag, is voor Marc de persoon waar hij enorm lovend is binnen de vereniging. “Johnny zorgt altijd dat alles tot in de puntjes geregeld is. Een geweldig persoon, waar ik ook tijdens mijn tijd in Zaamslag altijd contact mee heb gehouden. Hoezeer hij het ook moeilijk vindt dat ‘zijn‘ spelers overal worden gevraagd bij eerste elftallen, vindt hij het ook wel weer mooi dat ze daar dan ook goed presteren.”

Vrienden, sfeer, gezelligheid, spelvreugde en mooie busreizen zijn voor Marc aspecten waarom de sport zo belangrijk voor hem is. Naast het voetbal fitnest Marc regelmatig. “Nu in de COVID tijd fitness ik 3x per week. Ook heb ik net paddeltennis ontdekt wat ik ook een geweldig leuke sport vind. Verder heb ik in de eerste periode van de lockdown 2 keer per week hardgelopen.” Op deze manier blijft Marc ook fit in deze lastige periode.

Tenslotte kijken we samen met Marc vooruit op het huidige seizoen en wellicht wel het volgende seizoen. “Hoewel ik altijd heel positief ingesteld ben, heb ik nu weinig hoop dat het seizoen nog hervat wordt. Is dit wel het geval, dan gaat het erom spannen willen we nog in de reserve hoofdklasse blijven dit seizoen. We krijgen geen spelers terug van het eerste elftal en de kwaliteit van ons team heeft ten opzichte van vorige jaren wel wat in moeten leveren helaas. Desondanks geef ik ons nog wel een goede kans om net aan boven de streep te eindigen mits iedereen fit blijft.”

Hiermee sluiten we dit uitgebreide interview af. Afgelopen weken zijn er meerdere interviews afgenomen met spelers en staf van HSV Hoek 2. Wil je nog meer weten over dit team? Klik dan hier.
Klik hier voor meer informatie over HSV Hoek.