lena-mahieu-jong-psv-vrouwen

Lena Mahieu (16) is half Nederlands en half Frans. Ze is op dit moment voetbalster bij Jong PSV Vrouwen in Eindhoven. Hiernaast is ze ook actief voor de KNVB speelsters onder-16. Na op jonge leeftijd te zijn begonnen met voetballen, is ze hard op weg om haar droom te gaan verwezenlijken.

Mahieu is begonnen met voetballen bij NOAD in Tilburg, wat later met twee andere clubs gefuseerd is tot FC Tilburg. “Hier heb ik tot aan de onder-13 gespeeld. Ik ben toen naar RKVV DIA in Teteringen vertrokken en hier heb ik drie jaar gevoetbald. Pas sinds dit jaar ben ik voor PSV actief.”
Mahieu voetbalde in haar tijd bij NOAD met jongens, hierna heeft ze vast in een meidenelftal gezeten. Hierbij waren er wel een aantal verschillen. “Bij de jongens zat ik natuurlijk niet in dezelfde kleedkamer, waardoor het teamgevoel automatisch ook wat minder is. Hiernaast is het natuurlijk fysiek wat sterker en gaat het allemaal wat sneller.”

Het CTO Talententeam Zuid van de KNVB werd aan het begin van dit seizoen overgenomen door PSV.
Ook zijn er enkele trainers vanaf CTO naar PSV meegegaan naast de nieuw aangesteld trainer/coach Aline Zeler, voormalig speelster van PSV en Belgisch recordinternational. Mahieu was op dit moment actief bij de KNVB onder-15. In het talententeam zitten de grootste voetbaltalenten uit het zuiden, waarvan de meeste jeugdinternational bij de KNVB zijn. Lena Mahieu was hier één van en zodoende is ze sinds dit seizoen actief voor PSV.

De plek die Mahieu in het veld heeft is verdedigende middenvelder. “In het vrouwenvoetbal heb ik wel twee idolen. Jackie Groenen uit het Nederlands elftal en Amandine Henry van het Franse elftal vind ik echt prachtige speelsters. Hiernaast vind ik Sergio Busquets uit het mannenvoetbal een hele mooie speler. Frenkie de Jong is natuurlijk ook een groot voorbeeld.”

De moeder van Mahieu is Frans en Mahieu heeft dan ook een Franse nationaliteit. “Op deze leeftijd komt het helemaal nog niet ter sprake of je wilt uitkomen voor Nederland of Frankrijk. Hier ben ik nog niet mee bezig.”
Zelf heeft Mahieu nog een hoop dromen. “Op dit moment wil ik natuurlijk eerst doorbreken bij PSV. Hierna lijkt het me een droom om voor Olympique Lyon te spelen. Daarnaast lijkt het me prachtig om het nationale eerste elftal te halen!”

Het hoogtepunt voor Mahieu is het toernooi in Portugal geweest. “Voor deze week hadden we een driedaagse met hierin een oefeninterland tegen België. Hier moest je natuurlijk alles laten zien en jezelf bewijzen.”
Mahieu kreeg na deze driedaagse te horen dat ze mee mocht naar Portugal en stapte de week hierna met het hele team in het vliegtuig. “We waren met z’n allen een week in Portugal. Hier hadden we een toernooi van de UEFA en mochten we drie mooie interlands spelen. We hebben gespeeld tegen Frankrijk, Duitsland en Portugal.” Tegen Frankrijk en Portugal werden er drie punten gepakt. Helaas waren de oosterburen met 2-0 te sterk.

Mahieu heeft tegen Frankrijk de hele wedstrijd mogen spelen. Aangezien ze ook een Franse nationaliteit heeft, was dit best een beetje gek. “Ik wilde echt héél erg graag voetballen tegen Frankrijk. Het is iets unieks, omdat ik zelf ook half Frans ben. Ik ken bijvoorbeeld het hele volkslied uit m’n hoofd, dus dat was wel heel bijzonder. Ik kreeg er ook extra motivatie door had ik het idee.”

Gelukkig heeft Mahieu nog geen echte dieptepunten gekend. “Ik heb bijna geen blessures gehad en hiernaast gelukkig niets ergs meegemaakt. Wel heb ik bij de onder-12 een eindtoernooi moeten missen door een lichte blessure. Dit was natuurlijk balen op dat moment, maar als dit mijn dieptepunt is valt het gelukkig allemaal mee.”

Voor meer informatie over Jong PSV Vrouwen, klik hier.

Klik hier voor een ander artikel over de KNVB.