kenji-gorré

De in Nederland geboren Kenji Gorré (25) verhuisde op zijn vijfde naar Engeland, waar hij begon met voetbal. Hij heeft al redelijk wat ervaring mogen op doen in Engeland, waar hij dankbaar voor is. Tegenwoordig komt hij uit in de Segunda Liga in Portugal.

Hij kwam door hard te trainen in de jeugd van Manchester United terecht. Hier speelde hij uiteindelijk tien jaar. “Toen der tijd was het gewoon heel normaal voor mij, tijdens mijn tijd in Manchester. Als ik terugblik op die tijd is het natuurlijk eigenlijk niet normaal om te ontbijten met Ryan Giggs en Paul Scholes naast me. Ik ben ver gekomen, ik heb daar met mooie spelers mogen samen spelen en uiteraard veel geleerd van die spelers.” Jongens waarmee hij in de jeugd speelde zijn onder andere: Jesse Lingard, Marcus Rashford en Paul Pogba.

Sir Alex Feruguson vroeg op een moment voor een gesprek met Kenji. “Ik moest naar Sir’s kantoor komen voor een gesprek. Op dat moment was ik zo zenuwachtig voor wat hij ging zeggen. Uit het gesprek kwam naar voren, dat hij me liever wekelijks zag spelen en daarom ergens anders minuten moest gaan maken. Het was misschien jammer, maar hij ging met mij een gesprek aan en dat deed hij niet met iedereen. Achteraf gezien is dat een heel fijn moment in mijn carrière geweest. Hij is een ‘man-manager’ hij was echt met de spelers bezig, en ook met de spelers die niet wekelijks speelde. De meeste trainers denken alleen aan de spelers die spelen, hij denkt ook aan degene die niet spelen en dat is heel belangrijk in een team.”

Na tien jaar in de jeugd van Manchester United te hebben gespeeld vertrok hij naar Swansea City. In zijn tijd bij Swansea maakte de toenmalig 20-jarige vleugelspeler zijn Premier League- debuut onder coach Garry Monk in de uitwedstrijd tegen Crystal Palace. “Dit was een heel mooi en belangrijk moment in mijn leven. Al het harde werk werd toen op dit moment beloond.” Tijdens die periode speelde er veel andere Nederlanders bij Swansea waaronder Jonathan de Guzman en Michel Vorm. Later sloten andere Nederlanders aan, waaronder Leroy Fer en Luciano Narsingh. “Ik trok veel op met de Nederlanders bij de club, maar ook met andere teamgenoten zoals Daniel James die nu voor United speelt. We spreken elkaar nog wel en spreken vaak af wanneer ik in Manchester ben. Jonathan de Guzman woonde in hetzelfde appartementenblok, we aten vandaar ook vaak samen en zo hebben we ook vaak samen opgetrokken. Hetzelfde geldt voor Dwight Tiendalli, daar ging ik ook goed mee om.”

Na vijf jaar onder contract te hebben gestaan bij Swansea en te zijn uitgeleend aan ADO Den Haag en Northampton Town wilde hij gegarandeerd spelen elke week. Hij kreeg een aanbieding van CD Nacional, dat toen in de Primeira Liga speelde. CD Nacional is tevens de club waar het voor Cristiano Ronaldo allemaal begon. “Ik kwam op een leeftijd waar je iedere week moest spelen.” Zijn tijd in Den Haag is naar eigen zeggen: “One of the biggest lessons of my life. De toenmalig ADO-trainer Henk Fraser beloofde me veel wedstrijden. Ik heb niet veel wedstrijden gespeeld en ik dacht dat ik meer zou spelen, wat ik uiteindelijk niet heb gedaan. In de periode heb ik wel heel veel geleerd. Voetbal is niet alleen het fysieke spelletje, maar een huurbasis is soms ook om je mentaal sterker te maken. Ik heb veel te danken aan mijn periode in Den Haag.

De Segunda Liga waar CD Nacional dit seizoen in uitkomt is volgens Kenji geen Premier League, maar wel een competitie met kwaliteit. “In het seizoen dat ik kwam speelde we in de Primeira Liga. Je kunt dan wel zeggen dat zo’n competitie als de Premier League next level is. Tuurlijk er zit kwaliteit tussen en een aantal topclubs waaronder Benfica, Porto en Sporting maar de clubs uit Engeland halen hier de goede spelers weg. Zo werkt het nou eenmaal.” In de Segunda Liga neemt CD Nacional de leiding met zeventien punten uit zeven wedstrijden.

Afgelopen zomer was hij met Curaçao aanwezig om te strijden om de Gold Cup het toernooi. Dit is een toernooi voor landen in Noord en Centraal Amerika en het Caribisch gebied. Curaçao lag er in de kwartfinale uit door de VS dat met 1-0 won. De winnaar van dit toernooi was Mexico dat in de finale met 1-0 te sterk was voor de VS.

Kenji is ook heel dankbaar dat hij voetballer is en mag zijn. “Iedereen droomt hiervan, om je brood te verdienen met voetbal. Zelf ben ik dankbaar dat ik voetbal kan spelen, dat ik gezond ben en dat ik dit mee mag maken in mijn leven. Ik heb daarom ook de attitude van: I live in the moment. Ik geniet er nu zoveel mogelijk van.”

Vader Dean Gorré speelt een belangrijke rol in het leven van de aanvaller. Zo is hij voormalig profvoetballer van onder meer Ajax, Feyenoord en Huddersfield Town. “Mijn vader heeft het een en ander bereikt in Nederland en daar leer ik juist van. Hij heeft veel meegemaakt, ook de dingen die ik nu mee maak. Alle vragen die ik heb, die bespreek ik dan ook met mijn vader dat is ook makkelijker voor mij. Nu dat mijn vader bondscoach is van Suriname kan hij het ook vanuit het trainersperspectief kijken, dat is voor mij ook alleen maar fijn.”

Over zijn toekomst was Kenji heel duidelijk. “I live in the moment. Ik heb ambities en doelen. Uiteindelijk wil ik bij een grote club spelen en slagen, maar op dit moment ben ik echt gefocust op CD Nacional. Het zou mooi zijn om eerst te promoveren met de club en dan zie ik vanzelf wat er op mijn pad komt.”

Foto: ISIPHOTOS