Esad Besic

Esad Besic (32) is op dit moment trainer bij Baronie en IFC. Besic komt oorspronkelijk uit Bosnië Herzegovina en woont nu 26 jaar in Nederland. Op zijn zesde is hij begonnen met voetballen op Terschelling en daarna is hij naar Rotterdam verhuist waar hij echt begon met voetballen bij SV Bolnes.

Helaas moest de toenmalige aanvaller stoppen met voetballen door een knieblessure. Besic is daarna trainer geworden op 17-jarige leeftijd.“Vanwege blessures kon ik niet meer doorvoetballen, maar ik vond het spelletje te leuk om er helemaal mee te stoppen. Daarom ben ik bij Bolnes begonnen als trainer.”

De trainerscarrière van Besic begon bij het elftal van zijn broertje. ‘’Ik heb toen een cursus gevolgd voor pupillentrainer en daarna ben ik trainer geworden van de JO9, JO11 en de JO13. Nadat ik bijna alle teams had gezien ben ik naar Slikkerveer gegaan, om training te geven aan de JO16 en JO17. Daar heb ik veel geleerd, omdat het toch meer een stap is richting de senioren.“

Nadat Besic zijn trainersdiploma’s mocht ontvangen is hij ook nog trainer geweest bij ASWH en Sparta Rotterdam. “Bij ASWH  heb ik verschillende jeugdelftallen begeleid zoals JO17 en JO13. Na mijn avontuur bij Sparta kwam ik bij IFC terecht, hier heb ik echt stappen gemaakt en heb ik jeugdelftallen als JO10 t/m JO19 getraind. Naast het zijn van hoofdtrainer bij verschillende jeugdelftallen bij IFC ben ik twee jaar lang assistent-trainer geweest van Virgil Breetveld bij de Zondag 1.”

Als assistent van Virgil Breetveld heeft Besic ontzettend veel geleerd. “Dit heeft heel veel voor mijn ontwikkeling betekend. Je leert in die twee jaar zoveel dat je zelf stormachtig ontwikkeld. Je leert bijvoorbeeld dat er verschillende manieren zijn van trainen en ook leer je omgaan met sommige spelers die toch op Eredivisie of eerste divisie niveau hebben gespeeld. Ik heb ontzettend genoten om met Virgil samen te werken, hij heeft 15 jaar betaald voetbal gespeeld en is trainer geweest bij FC Dordrecht en bij SteDoCo die toen destijds op het hoogste amateurniveau speelde.”

Besic heeft veel te danken aan de flexibiliteit van zijn werkgever. “Bijna elke dag op het trainingsveld staan kostte veel tijd en energie, maar ik was gelukkig werkzaam bij Justkar Sealing Company en nu bij VDL RPI Metaal die daar vrij flexibel in waren. Ik ben er dan ook dankbaar voor dat ik in die tijd de vrijheid kreeg van mijn werk om die elftallen te kunnen trainen.”

Besic bezit op dit moment zijn UEFA B YOUTH en UEFA C YOUTH diploma en wilt nog verder leren. Op dit moment traint hij IFC JO13-1 en ook de JO19-1 van Baronie. ‘’Met Baronie hebben we een leuk en goed elftal. Het is wel een elftal dat nog veel moet leren. Mijn ambitie voor Baronie is handhaven, we zitten nu in een best wel moeilijke competitie met sportclub Feyenoord, Barendrecht, Quick en Forum Sport. Bij IFC train ik JO13-1 en dat is best wel een talenvol groepje. Het zijn allemaal eerstejaars, maar ze zijn heel leergierig en er komen zelfs verschillende soorten scouts langs van Ajax of PSV. Wat mij ook wel een gevoel van waardering geeft als trainer zijnde.’’

Besic vindt de prestatie minder belangrijk dan het toepassen van verschillende tactieken. “Ik ben nu dan bijvoorbeeld bezig met de opbouw. Hoe gaan we staan tijdens de opbouw? Hoe moeten we de middenvelders met hun gezicht richting doel van de tegenstander bereiken? In drie fases, verdediging, middenveld en aanval. Dan laat ik het zien tijdens de training en probeer ik ze de ervaring mee te geven hoe het is als je bepaalde keuzes maakt. Ik vind het ook leuker om ze te ontwikkelen en dat ze de tactieken dan toepassen in plaats van de prestaties. Ik merk dat ik daar veel meer voldoening uithaal dan het resultaat.”
Tijden veranderen binnen de voetbalwereld en dat merkt Besic ook. “Tegenwoordig ligt de motivatie elders. Dan is het de kunst om de jongens te blijven motiveren. Ik heb veel gesprekken met andere trainers van andere clubs of andere teams, om te kijken hoe zij dat doen. Ik ben heel leergierig daarin en ik vind het ook belangrijk om in gesprek te gaan. Soms is mijn enthousiasme ook mijn valkuil, want ik wil dan één training geven waarin zoveel zit, dat de meeste trainers dit over de gehele week trekken.”

Besic past zijn trainingen aan op basis van de leeftijd. “Zo ben ik bij de JO13-1 bezig met het automatiseren van bepaalde looplijnen, bewegingen, acties, positie kiezen etc. Ik probeer dit dan te verwerken in een spelvorm, zodat de motivatie wel hoog blijft. Bij de JO19-1 pas ik mijn training aan op de volgende wedstrijd of juist op wat er fout ging tijdens de afgelopen wedstrijd. Je bent dus continue bezig met het motiveren van de spelers. Maar ik vind het mooi wanneer ik zie dat ze leren en zich ontwikkelen en daarnaast punten weten te pakken. Want als we geen punten pakken is de motivatie ook niet hoog.”

De trainer van Baronie en IFC is nu ongeveer zeven jaar actief op prestatieniveau, maar heeft nog grote ambities. “Ik wil graag mijn UEFA A halen en daarna bij de top van amateurs of bij de BVO werkzaam zijn. Ik ben er bijna vier tot vijf dagen mee bezig en het lijkt mij leuk om hierin ook echt werkzaam te worden. Mijn ambitie ligt op dit moment bij de jeugd, maar misschien als ik wat ouder ben wil ik misschien toch de stap maken richting de senioren, maar op dit moment vind ik jeugdelftallen veel te leuk om te trainen.”

Meer informatie over Baronie vindt u hier.
Meer informatie over IFC vindt u hier.
Of lees hier een ander artikel over de Club van de Week.