Dwight Krolis (37) stopt komend seizoen bij het eerste van SV Charlois en gaat helpen bij het tweede elftal. De ervaren linksback heeft in zijn loopbaan op het hoogste amateurniveau gevoetbald en wist de landstitel te pakken met VV Katwijk. De van beroep sociaal ondernemer kwam hierna via Capelle bij Leonidas terecht en besloot te stoppen met voetballen. Toch pakte hij de draad weer op na wat aanvragen vanuit Charlois. Nu hij stopt bij het eerste elftal zal hij naast het tweede elftal ook nog een functie bekleden binnen de voetbaltechnische commissie. Samen met andere oud voetballers gaat hij zijn uiterste best doen om Charlois naar een hoger niveau tillen!

Via Zwart-Wit en TOGR Rotterdam kwam Krolis in het eerste van VV Noordwijk terecht.
“Noordwijk was een hele fijne club en ik heb er een leuke periode gehad. Ik ben hier uiteindelijk vier jaar actief geweest op een goed niveau. Helaas waren de resultaten wisselend in de periode dat ik hier zat. Na een paar mooie jaren maakte ik de overstap naar VV Katwijk. Dit bleek zo’n goede keuze te zijn. Bij Katwijk heb ik de mooiste periode uit mijn voetbalcarrière gehad!”

Dwight is vijf jaar lang met heel veel plezier actief geweest voor de club uit Katwijk. Het landskampioenschap in zijn vierde jaar was het grootste moment.
“We werkte er echt naar toe, dat maakte het zo ontzettend mooi. Het eerste jaar promoveerde we naar de topklasse. Het tweede jaar werden we vierde en het derde jaar werden we derde. We dachten toen bij onszelf; ‘Het vierde jaar moeten we geen tweede worden, maar vol voor het kampioenschap gaan!’. Dat is ons gelukt en we hebben twee keer een feestje kunnen vieren. Eerst wisten we het kampioenschap in de zaterdagtak te pakken. Kort daarna wonnen we de beslissingswedstrijd van Achilles terwijl iedereen ons kansen klein inschatte. Dit was een prachtige periode.”

Niet alleen de prijzen die Krolis deze periode heeft gepakt maken deel uit van mooiste tijd. Het team en de gehele ambiance rondom de club was voor Dwight net zo belangrijk. Misschien zelfs wel belangrijker.
“We hadden zo’n goed en gezellig team. Jongens zijn voor een groot gedeelte vrienden voor het leven geworden. Plezier vind ik ook het allerbelangrijkste bij het voetbal en dat was hier zeker. Naast de hechte groep was er ook zoveel betrokkenheid vanuit de omgeving. De beleving bij deze club was fantastisch. Soms hadden we duizenden mensen op het sportpark. Daar doe je het voor!”

Richting het einde van zijn carrière werd het voor Dwight iets minder. Ondanks dat hij overal het geluk had om alles te spelen en eerste keuze te zijn werd het plezier op sommige momenten toch een stuk minder.
“Vanuit Katwijk vertrok ik naar VV Capelle en ben ik daar drie jaar actief geweest. In mijn laatste jaar bij Capelle heb ik wat bonje gehad met de trainer en hierdoor raakte ik mijn plek kwijt. Ik moet zeggen dat ik zelf ook niet al te best speelde. Ondanks dat alles netjes is uitgesproken met de trainer besloot ik toch dat ik wilde vertrekken.”

Na zijn periode bij Capelle vertrok hij naar Leonidas. Dit avontuur duurde echter maar een half jaar, omdat deze club totaal niet bij Krolis paste.
“Zonder de club te willen afvallen was de ambiance gewoon een stuk minder. Het was bijvoorbeeld altijd heel rustig op het complex. Hiernaast speelde ik bij Leonidas op een zondag. Dit beviel me ook niet zo. Ik denk er wel eens aan terug en vraag me soms af of ik niet te vroeg was vertrokken bij Capelle. Als ik minder op de trainer had gereageerd en had gevochten voor mijn plek had ik nog wel even door kunnen voetballen op een hoog niveau. Echter was ik toen al rond de drieëndertig, dus ik weet niet hoe het had gelopen.”

Dwight koos er uiteindelijk voor om na een half jaar bij Leonidas te stoppen met voetballen. Uiteindelijk kwam hij bij SV Charlois terecht en besloot hij het toch weer op te pakken.
“Jongens uit de buurt die ik goed ken speelde daar en vroegen of ik me bij hen wilde voegen. Ik heb dat voor de afgelopen twee jaar met heel veel plezier gedaan. Door een blessure speelde ik het afgelopen seizoen wat minder. In januari heb ik aangegeven dat ik zou stoppen om aan mijn herstel te werken. Ondertussen trainde ik de JO-19 waar ik veel plezier uit haalde. Toch voetbal je het liefst zelf ook haha.”

Het bestuur zag dat Krolis veel betekende voor de jongens onder-19 en zag in hem een interessante kandidaat om de voetbaltechnische commissie van SV Charlois te versterken.
“Na wat sparren met het bestuur zijn we tot een plan gekomen. Ze wilde een extra schakel tussen de selecties en het bestuur, dan kom je al snel uit op een technisch directeur. Ik wilde niet in mijn eentje deze ‘titel’ dragen, maar wilde het graag met de anderen leden van de voetbaltechnische commissie doen. Het doel is dan ook om met z’n allen de club in zij geheel omhoog te brengen. Wij maken ons hard voor de jeugd, zaterdag, zondag en vrouwentak. Sinds februari zijn we hier in alle rust aan begonnen en er zijn mooie plannen voor de komende periode!”

Dwight Krolis wist altijd al dat hij na zijn carrière iets in het bestuur van een vereniging wilde doen. Nu hij bij onder-19 ook het trainersvak heeft leren kennen begon hij te twijfelen over zijn toekomst.
“Ik weet op dit moment eerlijk gezegd niet waar ik me over een aantal jaren zie staan. Nu ik een tijdje trainer ben, begin ik het steeds leuker te vinden. De voortgang zien bij de jongens is iets wat ik heel erg mooi vond. Het heeft me zeker positief verrast!”

Op dit moment is racisme een groot punt over de gehele wereld. Dit zorgt voor heftige discussies. Krolis is van Surinaamse afkomst en heeft het zelf ook ervaren tijdens zijn voetbalcarrière. Hij vindt het belangrijk dat het weer ter sprake komt.
“Ik denk dat je er niet aan ontkomt in de voetballerij. Zelf heb ik het wel eens meegemaakt met supporters of tegenstanders. Gelukkig gebeurde het niet wekelijks, maar iedere keer was het weer pijnlijk. Als er zulke dingen voorkwamen kon ik mezelf moeilijk in bedwang houden en werd ik altijd erg boos. Ik vind dat zo jammer, want ik wil niet dat zulke simpele zielen de controle over me krijgen. Ik moest juist medelijden met ze hebben, want het gaat niet goed met je als je mensen racistisch bejegend.”

Ondanks alle meningen en discussie die er ontstaan is Dwight blij dat het weer naar voren wordt gebracht.
“Het is nog steeds aan de hand en ik vind het goed om te zien dat het weer ter sprake komt. Er gebeurd nog al wat en de manier waarop heeft iedereen natuurlijk een mening over. Ik vind het vooral belangrijk dat de boodschap overkomt en er wat mee gedaan wordt. Er is een kleine groep waar je het zeer waarschijnlijk niet meer uit krijgt. Ik ben er zelf van overtuigd dat heel veel mensen het niet racistisch bedoelen, maar zich niet altijd even bewust zijn van hun onbewuste vooroordelen. Oppassen op de woorden die je gebruikt is bijvoorbeeld al een mooie eerste stap. Verder moeten we vooral op een normale manier over dit probleem blijven communiceren. Aan allebei de kanten moet dit respectvol verlopen zodat we elkaar beter leren begrijpen.”

Komend seizoen sluit Dwight aan bij het tweede elftal van Charlois. Hiernaast wilt hij zich hard gaan maken voor de club met zijn functie binnen de voetbaltechnische commissie en hopelijk in de toekomst in het bestuur.
“Samen met onder andere Ronnie Nouwen en Michael Miranda, die beiden ook op hoog niveau gespeeld hebben, gaan we als oudgedienden wat ervaring toevoegen bij het tweede elftal. We willen hiermee ook het tweede naar een hoger niveau brengen en de jonge jongens hierbij helpen. Verder gaan we met de voetbaltechnische commissie er alles aan doen om SV Charlois naar een hoger niveau te brengen!”

Foto: Yoshua Priele

Klik hier voor meer informatie over SV Charlois.