LEDSVOETBAL

Leds Voetbal is de beste versie van voetballen in het donker. Bij Leds Voetbal worden het veld en de twee doelen volledig omtrokken door lichtslangen met duizenden LED lampjes. Oprichter Ingmar Bruinsma vertelt over zijn voetbalverleden en hoe hij op dit geweldige concept gekomen is.

De eigenaar en bedenker van Leds Voetbal is de 44-jarige Ingmar Bruinsma. Sinds zesjarige leeftijd is hij al actief bezig met voetbal. “Tot mijn achttiende speelde ik bij USVU, waarna ik vervolgens een transfer maakte naar Uitgeest”, zegt hij. Uitgeest fuseerde uiteindelijk met USVU club en werd, FC Uitgeest. “Een mooie naam, alleen geldt dat niet voor het groen gele clubtenue”, vertelt hij lachend.

Op 33-jarige leeftijd heeft Bruinsma zijn schoenen aan de wilgen gehangen, maar dat was gelukkig niet het einde van zijn voetballeven. “Sinds mijn kinderen lid zijn geworden van FC Uitgeest, ben ik ook weer actief betrokken bij de club. Ik help bij de jeugdtrainingen en fluit af en toe een wedstrijdje. Door mijn werk als rijschoolhouder kan ik flexibel mijn tijd indelen. Zodoende kan ik makkelijk mijn rijlessen afstemmen op het voetbal van mijn zoons Youp (10) en Tom(6)”, aldus Ingmar.

In het donker voetballen
Bruinsma is in zijn jonge jaren ook nog actief geweest op een tennisclub, als tennis leraar. “ Ik kreeg drie clubs mee met het idee, om in een discotheek te gaan tennissen. Ruim honderd kinderen in een donkere disco aan tennissen. Lichtshow erbij en de muziek op tien. Het evenement kwam prima uit de verf en de kinderen waren enthousiast”, zegt de oprichter. Jaren later (2019) wilde Ingmar met een goede vriend en mede voetbalvader Arjan Zonneveld, een discovoetbalavond organiseren. Alle voorbereidingen waren getroffen, maar helaas was deze avond verregend. “Ik stelde mezelf voor de taak, om toch een voetbalspel in het donker voor de kinderen van FC Uitgeest te bedenken en te organiseren. Met Leds Voetbal als resultaat. De jeugd van FC Uitgeest sloeg er direct op aan”, vertelt de 44-jarige Bruinsma.

In coronatijd kwam de rijschool van Ingmar stil te liggen. Bruinsma besloot op dat moment om de markt te gaan betreden met ‘Leds Voetbal’. “Wellicht kan ik er andere voetballers blij mee maken en bovendien nog wat inkomsten verdienen, dacht ik. Via een mailing bood ik mijn voetbalconcept aan bij veel amateurclubs in Nederland. Tegen een scherpe huurprijs bezocht ik in de eerste lockdown bijna dertig clubs”, vertelt de eigenaar van Leds Voetbal

Webbanner VoetbalJournaal Robey-sportswear-teamkleding-teamwear

Vooruitgang
Leds Voetbal bleef niet onopgemerkt voor de KNVB. “Jouw spel is een schot in de roos”, aldus de manager van KNVB voetbalkampen in Zeist. Inmiddels is Leds Voetbal een vast onderdeel van de KNVB Voetbalkampen. Een mooie blijk van erkenning en waardering. Op dit moment is de zomer op komst en wordt het steeds langer licht. “Een tijd waarin ik verwachtte dat Leds Voetbal niet gespeeld zou worden, maar niets is minder waar. Goede vrijdag was Leds Voetbal aanwezig bij een “ladies night” bij een club in Zuid-Holland. Verder zijn we nog te vinden bij een nachttoernooi, en verschillende slaap/voetbalkampen deze zomer”, vertelt Bruinsma. Verder organiseert Ingmar samen met het voetbalplatvorm, Voetbal Varia eigen Leds Voetbaltoernooien “De eerste editie in Noord-Holland was succesvol. Uitbreiding naar andere provincies zit in de pen”, vult hij aan.

Hoogte- en dieptepunten
Elke ondernemer ervaart hoogtepunten en tegenslagen. “Antwoord op de vraag wat het dieptepunt is van mijn “reis” met Leds Voetbal?  Regen! Een beetje gespetter kunnen de kwetsbare materialen wel hebben, maar bij slecht voorspeld weer moeten we de geplande avond (kosteloos)verplaatsen”, vertelt de bedenker van Leds Voetbal. Voor de rest heeft Ingmar alleen maar mooie momenten met de onderneming mee gemaakt. Het concept valt namelijk enorm in de smaak. Leds Voetbal is voor alle leeftijden leuk! De voorbije winter was Leds Voetbal voor de tweede keer te gast bij Candia’66 uit Rhenen. De jongste deelnemer was vier jaar. De oudste 78. De eerste editie speelden ze met vier velden. De laatste keer stonden er zes velden. “Er werden prachtige drone beelden gemaakt. Dagblad de Gelderlander sprak van; ‘een surrealistisch lijnenspel op de Grebbeberg’, sluit hij af.

Klik hier voor een artikel over Rangers VS Eintracht.