thomashardeman-hescheids

Thomas begon als voetballer in de jeugd van CDW en bij SVL, hier was hij keeper. “Toen ik 14 was, ben ik voor de club gaan fluiten. Dit heb ik een jaar gecombineerd met voetballen, totdat ik voor de KNVB ging fluiten toen ik 15 was. Ik fluit nog steeds af en toe wedstrijden voor de club. Bij de KNVB heb ik eerst vier jaar jeugd gefloten, daarna ben ik senioren gaan fluiten. Vanaf de vierde klasse heb ik alle amateurklasses doorlopen tot en met de Derde Divisie, waar ik dit seizoen fluit.”

banner_koningsport_small_VJ

We vroegen Thomas eerst om een kleine introductie van zichzelf. “Ik ben Thomas Hardeman, ik ben 24 jaar en ik kom uit Wijk bij Duurstede. Ik ben net afgestudeerd als master internationale betrekkingen. Ik fluit nu zo’n 8 jaar voor de KNVB, waarvan de laatste 4 bij de senioren. Vorig seizoen ben ik opgenomen in het Talententraject Betaald Voetbal, een groep met jeugdige scheidsrechters en assistenten die actief zijn in de top van het amateurvoetbal en van wie verondersteld wordt dat ze talent hebben. Ik ben dit seizoen voornamelijk actief als scheidsrechter in de Derde Divisie en als vierde official in de Eerste Divisie”.

De carrière van Thomas kent tot nu toe een mooi verloop. “Toen ik in de brugklas een maatschappelijk stage moest volgen, heb ik deze bij de lokale voetbalclub gedaan. Ik mocht daar voetbalteams trainen en de jongste jeugd fluiten. Fluiten leek mij leuker dan training geven, dus ik koos ervoor om te gaan fluiten. Ik heb toen ik veertien was mijn debuut gemaakt bij CDW F12 – DOVO F13, dat vond ik erg leuk om te doen. Ik floot vaak twee wedstrijden op zaterdagochtend, en dan voetbalde ik in de middag zelf”.

“Ik heb in 2011 de BOS-cursus (Basisopleiding Scheidsrechter, nu SOIII) gevolgd en ben in het najaar van 2011 voor de KNVB gaan fluiten. Voor de KNVB heb ik eerst vier jaar bij de jeugd gefloten, alvorens ik overgestapt ben naar de senioren. Daar ben ik begonnen in de laagste groep, dat was toen de vierde klasse. In mijn tijd bij de lagere senioren heb ik veel dingen geleerd die ik nu nog iedere wedstrijd kan toepassen”.

Thomas fluit op dit moment via het Talenten traject betaald voetbal. “Ik fluit nu een jaar of vijf bij de senioren. In die tijd heb ik alle klasses gezien tussen de derde divisie en de vierde klasse. Ik zit nu in het Talententraject Betaald Voetbal, dat houdt in dat ik als scheidsrechter ingezet word in de landelijke amateur competities (Tweede/Derde Divisie en Hoofdklasse) en als vierde official in de Eerste Divisie. Het talententraject is een erg mooie ervaring, waarin je samenwerkt met jongens met dezelfde ambitie als jij: het betaald voetbal halen. Ook vierde official in de Eerste Divisie is leerzaam. Je gaat op pad met scheidsrechters en assistenten uit het betaald voetbal, en fungeert in een team waarin je je eigen verantwoordelijkheden hebt. Via de headset kan je met elkaar communiceren en hoor je hoe de scheidsrechter op het veld met de spelers omgaat”.

Het huidige seizoen heeft een rare wending gekregen, niet alleen voor spelers maar ook voor de scheidsrechters. “Het is jammer dat we zo’n lange voetbal vrije periode hebben gehad dat we het afgelopen seizoen niet hebben kunnen afmaken. Daarom was ik blij dat we dit seizoen weer konden beginnen. Dat de amateur competitie nu weer (tijdelijk) is stopgezet is een hard gelag. Hopelijk kunnen we snel beginnen en blijft iedereen gezond! Voor mij persoonlijk is het ook jammer dat we nu stilliggen, want ik was lekker bezig dit seizoen. Ik heb een aantal leuke en leerzame wedstrijden gefloten, en ik kijk alweer uit naar de volgende wedstrijd!

Niet iedere wedstrijd is even leuk, ook niet voor een scheidsrechter om te fluiten. Je kan een keer een mindere dag hebben, spelers die zich misdragen of publiek dat vervelende dingen roept, maar uiteindelijk kan je al deze dingen meenemen in je bagage als scheidsrechter. Echte dieptepunten als scheidsrechter hebben in mijn ogen met je gezondheid te maken. “Gelukkig ben ik in mijn korte carrière tot nu toe gevrijwaard geweest van blessures, maar ik heb gezien hoe collega’s hun ambities voor een hoger niveau (of om zelfs maar op het veld te staan!) in de ijskast hebben moeten zetten vanwege een blessure. Dat is iets wat ik niemand gun en ik heb dan ook grote bewondering voor de jongens en meisjes die er alles aan doen om nog sterker te herstellen van een blessure”.

Als hoogtepunt kiest Thomas voor het feit dat hij zoveel bijzonder mensen heeft leren kennen in zijn tijd als scheidsrechter. “Ik moet eigenlijk geen namen noemen, want dan doe ik zoveel mensen tekort, maar ik doe het toch. Van opa Joop, de Dick van Egmond van CDW, die mij aanstelde bij de wedstrijden van de E’tjes en F’jes op de zaterdagochtend, tot good old Hans Spee, die altijd klaarstond om tips te geven en nog steeds z’n potjes fluit bij CDW. Mensen zoals Harry van Beek, Ronald van de Waerdt en Erwin Blank, die het vertrouwen in mij hadden en mij geholpen hebben een betere scheidsrechter te worden. Vrienden als Jelle Besselsen, Bram van den Boogaard en Martijn Kieft heb ik door het fluiten leren kennen, maar zijn nu veel meer dan collega’s. Dat dát mogelijk is, door zo’n mooie hobby, dát vind ik pas echt een hoogtepunt”.

Een scheidsrechter wie Hardeman graag zag fluiten is de Italiaan Rosetti. “De natuurlijke autoriteit en acceptatie die hij uitstraalde vond ik vroeger altijd al mooi om te zien. “Nu zie ik dat bij Björn Kuipers ook. Spelers respecteren hem omdat ze op zijn leiderschap vertrouwen. Verder zie ik in Nederland Jeroen Manschot en Sander van der Eijk graag fluiten”.

Voor de toekomst is Thomas ambitieus. “ik wil mijzelf verder ontwikkelen richting mijn persoonlijke top. Ik ben dit seizoen bezig om te kijken hoever dat reikt. Het is aan mij om aan anderen te laten zien wat ik kan. Ik kan niet wachten om weer het veld op te gaan”.

Wij wensen Thomas nog veel succes dit seizoen!