Vanaf de bodem van het zaterdagamateurvoetbal hoopte ZBC’97 de weg omhoog weer in te kunnen slaan en met hernieuwd elan de eerste stap, een terugkeer naar de derde klasse, te maken. Met Robert Mohan als nieuwe trainer aan het roer leek de Zwijndrecht Bakestein Combinatie’97 hard op weg om dat doel te realiseren, maar bij de eindafrekening stond de ploeg met lege handen.

ZWIJNDRECHT – Geen kampioen op basis van een slechter doelsaldo dan concurrent BZC Zuiderpark en meteen gestruikeld over de daaropvolgende eerste horde in de nacompetitie. ZBC’97 struikelde net voor de entree naar de derde klasse en is opnieuw veroordeeld tot een jaar in de vierde klasse na de verdrietig stemmende climax van het seizoen dat op een mooi slot uit leek te draaien.

De Zwijndrechters pakten dit seizoen zes punten van hun grootste rivaal BZC Zuiderpark, maar moeten uiteindelijk toch hun meerdere in de Rotterdamse ploeg erkennen. Mohan had het na de succesvolle eerste helft van het seizoen al geconcludeerd: ,,De grootste problemen hebben wij tegen de fysiek sterke ploegen. SCO’63 bewees dat in de eerste helft van het seizoen, het bescheiden geklasseerde WCR deed dat ook door als enige ploeg in competitieverband op Bakestein te winnen (0-2).

Desondanks naderde ZBC’97, dat in de Hoeksche Waard bij Goudswaardse Boys en ZBVH dure uitglijders maakte gedurende de competitierondgang, bij de afl oop van het seizoen de titel omdat ook BZC Zuiderpark verre van feilloos bleef. Bij Hekelingen kon het ensemble van Robert Mohan de kroon op het werk zetten: een overwinning had het kampioenschap betekend, want BZC Zuiderpark was dan niet meer in staat geweest om de Zwijndrechtse ploeg te achterhalen. ZBC’97 ging er echter keihard af met 4-1. Nick Koopal was met drie treffers de beul voor de bezoekers, die vervolgens tot de wachtkamer veroordeeld werden. Vanuit die positie beleefden zij de slotdag waarop BZC Zuiderpark dankzij een 1-1 gelijkspel tegen datzelfde Hekelingen op doelsaldo (+58 om +32) de titelrace in haar voordeel beslechtte. Die teleurstelling bleek uiteindelijk heel zwaar te wegen bij ZBC’97, dat via een 2-4 thuisnederlaag tegen Rockanje – die ploeg had zich nota bene pas op de slotdag verzekerd van nacompetitiedeelname – meteen met lege handen met vakantie werd gestuurd.