wim-vanvarik

Wim van Varik (53) is medewerker aanklager KNVB en actief bij ZVV Pelikaan. Hij heeft zelf ook gevoetbald, onder andere bij DFC en Heerjansdam. Nu is Wim nog steeds op het veld te vinden bij het veteranen elftal van Pelikaan.

Sport-centrum-dordrecht_internetbalk_2020

Wim is al sinds zijn zesde te vinden op het voetbalelftal. “Ik ben begonnen in de jeugd van DFC. Op mijn 17de  ben ik lid geworden bij Pelikaan en tussendoor enkel één jaar gespeeld bij Heerjansdam. Ik ben op mijn zesde begonnen met voetballen en speel nog steeds in het veteranen elftal van Pelikaan. Vanaf mijn 18de tot mijn 33ste heb ik in de selectie gespeeld en toen ik 19 was maakte ik mijn debuut in het eerste elftal gemaakt”.

Wim werkt al ruim 30 jaar voor het amateurvoetbal van de KNVB. “Ik werk sinds 1989 voor het amateurvoetbal bij de KNVB en heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Eerst ben ik begonnen in de afdeling Dordrecht en in 1996 naar Breda gegaan. In 2015 is het kantoor verplaatst naar het PSV-stadion in Eindhoven, dit na verschillende reorganisaties. Ik werk op de afdeling strafzaken van district Zuid. Dit loopt van Zeeland tot en met Limburg en in onze regio van Rijsoord, Alblasserwaard tot en met Tiel. Alles wat misgaat op de velden komt bij onze afdeling. Denk dan aan gelen of rood kaarten, wedstrijden die gestaakt worden en ongerechtige spelers. Net zoals voor vele sectoren is voor ons op dit moment door alle corona maatregelen alles op een heel laag pitje gezet”.

De derde helft is iets wat veel voetballers een belangrijk moment vinden. “Op mijn leeftijd zijn de ambities voor het voetbal enkel nog dat ik hoop het nog vele jaren te kunnen volhouden. Hierbij is de derde helft ook van groot belang. In onze leeftijdscategorie is het elk jaar de vraag hoe fit iedereen blijft. Ik vind alle sporten eigenlijk wel leuk om zelf actief te doen zoals tennissen, maar eigenlijk heb ik voor de rest geen hobby naast het voetballen. De gezelligheid, het bewegen en de sociale contacten is wat voetbal voor mij belangrijk maakt. Door corona zijn deze overigens veel minder geworden”.

Wim bespreekt zijn hoogte en dieptepunten van zijn carrière. “Van een echt seizoen kun je niet spreken in deze vervelende tijd. We waren de competitie wel goed begonnen met twee overwinningen. Hierna werd alles stilgelegd en het is maar de vraag hoe het vervolg eruit zal gaan zien. Het is een cliché, maar de promoties zijn als je selectie speelt het hoogtepunt. Met het eerste overigens nooit kampioen geworden, maar wel gepromoveerd via de nacompetitie. Met het tweede elftal zijn we wel kampioen geworden. In de lagere elftallen ook vaker kampioen geworden, maar dat gevoel is toch anders. Het degraderen met het eerste elftal is toch wel een dieptepunt uit mijn carrière”.

Iedereen bij Pelikaan zet zich vol in voor de club, dat zorgt bij Wim voor veel waardering. “Ik wil het niet hebben over één persoon, maar in dit geval het hele bestuur van Pelikaan en de vele vrijwilligers. Het moet op dit moment heel moeilijk zijn om de vereniging, overigens elke vereniging, hier doorheen te loodsen. Via allerlei leuke initiatieven wordt getracht de financiële schade te beperken. Ook word er geprobeerd om ervoor te zorgen dat wij gelijk kunnen beginnen wanneer dat weer mogelijk”.

Meer informatie over ZVV Pelikaan? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over ZVV Pelikaan.