ASWH verliest thuis van De Dijk

Vorig seizoen reikte ASWH net niet ver genoeg om de nacompetitie voor een plek in de tweede divisie te halen, maar kon de ploeg dankzij een fraaie cupcampagne in het nationale bekertoernooi toch terugzien op een sterk seizoen. Deze voetbaljaargang wilde het, met een toch in grote lijnen intact gebleven basis, nog niet zo vlotten met de formatie van trainer Jack van den Berg. De 4-1 triomf op ONS Sneek was misschien wel het juiste steuntje in de rug in een serie van zes ongeslagen duels.

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Aan de vooravond van het seizoen had trainer Jack van den Berg het opeens geroepen. ”Ik moet eigenlijk wel zeggen dat we voor het kampioenschap gaan.’’ De Barendrechtse oefenmeester, gepokt en gemazeld in het trainersmetier, legde een prikkel neer bij zijn selectie en na twee speeldagen – inclusief een gelijkspel tegen de op voorhand door de kenners al als kandidaat voor de titel beschouwde Spakenburg – voerde de Ambachtse derdedivisionist op doelsaldo ook de ranglijst aan.

Het bleek geen voorbode voor een soepel lopend seizoen tot dusver. Hoewel de selectie in vergelijking met de voorgaande voetbaljaargang redelijk intact was gebleven, wilde het in het vervolg niet vlotten met de prestaties van de zwart-witten. ”Ik heb soms aardig zitten piekeren hoe ik de boel weer aan de praat moest krijgen’’, bekende Jack van den Berg ruiterlijk. Zeker de 0-0 deling bij nieuwkomer Spijkenisse beschouwde Van den Berg als een dieptepunt tijdens het lopende seizoen. ”ASWH-onwaardig zoals we onszelf daar gepresenteerd hebben.’’

Kwaliteit
Echter, het doelpuntloze gelijkspel betekende dat ASWH voor de vierde maal op rij ongeslagen bleek. ”Maar met puntjes sprokkelen schieten we niet op, we hebben een keer een overwinning nodig om de ban te breken’’, besefte Van den Berg in de aanloop naar het inhaalduel bij Scheveningen dat tot in blessuretijd in een Ambachtse zege leek te eindigen. Echter, in extremis scoorde de thuisploeg alsnog de gelijkmaker waardoor de ongeslagen reeks weliswaar voortduurde, waar Van den Berg en zijn manschappen toch weer een kater te verwerken kregen.

”We mogen niet in paniek raken, we hebben kwaliteit genoeg en ook in een eerder seizoen kwamen we traag op gang’’, had captain Jesper van den Bosch zich al eens uitgesproken tijdens de moeizame rondgang van ASWH dat met name lange tijd in de thuisduels maar niet tot een victorie kwam. Vooral de beloften van de betaald voetbalclubs, Jong FC Groningen en Jong FC Volendam, maakten bij hun bezoek aan sportpark Schildman. Niet allen door te winnen in Hendrik-Ido-Ambacht, maar ook de manier waarop was indrukwekkend. ”Maar ook die teams hebben in het vervolg bewezen dat zij niet stabiel waren in hun prestaties’’, merkte bestuurslid technische zaken Wim Helmink onlangs bij de evaluatie van de aanvangsfase van het seizoen die voor ASWH niet bracht wat er vooraf van verwacht en gehoopt was. ”We hadden gedacht dat we met deze selectie om een plek in de top-vijf hadden kunnen meestrijden’’, had Helmink ook nog eens aangestipt. ”Daarbij was ook de uitschakeling vroeg in het KNVB-bekertoernooi door Hoek voor ons een teleurstelling.’’

Zelfvertrouwen
Tot de derde zaterdag van november de opluchting eindelijk daar was. ‘D-Day’, zo had Van den Berg het in de aanloop omschreven, aangezien het bezoekende ONS Sneek een ploeg was die zich diep in de gevarenzone bevond en ASWH bij een eventuele overmeestering ook het moeras in zou sleuren. Zo ver kwam het echter niet: Kyle Doesburg, voor dit seizoen overgekomen van Hoek, nam de ploeg op sleeptouw toen het enorm hard nodig was. Doesburg was met een versierde strafschop, twee asissts en een treffer uitermate belangrijk voor de Ambachtse elf die de overwinning met een enorme juichkreet begroette. ”Deze hadden we even nodig en hopelijk geeft dat zelfvertrouwen voor de komende weken’’, becommentarieerde Doesburg de zege van de opluchting.

Het ene seizoen is het andere niet: ASWH hoopte na het voorbije seizoen opnieuw een rol van betekenis te kunnen spelen, maar vond zichzelf opeens terug in het rechterrijtje van de ranglijst omdat gelijke spelen ook resultaat opleverden maar niet het medicijn voor de kwakkelende patiënt bleken (momenteel staat ASWH in het linkerrijtje op de zevende plaats, red.). Met de triomf op ONS Sneek werd eindelijk een stap in opwaartse richting, in prestatie en zelfvertrouwen gezet. En dat was nou net wat de Ambachters nodig hadden.