Een eerste klasse zonder VVGZ leek ondenkbaar. Leek, want na ruim twintig jaar is het dan toch een feit: de ‘Vogels’ maken niet langer deel uit van de rangorde der eersteklassers nadat NSVV via het met 2-1 gewonnen nacompetitieduel de degradatie van de Zwijndrechters bezegelde.

Z W I J N D R E C H T – Ongeloof, verbijstering, verbittering, teleurstelling, droefenis. Op zaterdag 8 juni 2019 kwam er voorlopig een einde aan het verblijf van VVGZ in de eerste klasse. Het Numansdorpse NSVV, vorig seizoen nog uitkomend in de derde klasse, bezegelde het lot van de formatie van interim-trainer Rick Versteeg en uitgerekend een oud-speler van VVGZ, Lorenzo Pengel, deed zijn voormalige vereniging de das om. De nachtmerrie van de Noordparkbewoners werd zo toch bewaarheid. Al vaker was het degradatiespook dreigend in de nabijheid geweest, maar telkens slaagde VVGZ erin om zich van de dreiging te ontdoen door tijdig het tij te keren. Soms bungelde de hoofdmacht van de club nadrukkelijk aan het elastiek, maar bleek de veerkracht voldoende om de jump naar de veiligheid te kunnen maken. Tot dit seizoen, waarin het elastiek alsnog knapte in de verlenging van de tweestrijd waar voorafgaand nogal wat tumult was geweest.

INGRIJPEN
Terug eerst naar de reguliere competitie, waarin de 1-0 overwinning op Geinoord eind februari een daadkrachtige stap leek naar handhaving van het span van toenmalig hoofdtrainer Danny Mulder. Toch stapelden de problemen zich bij het naderen van het einde van de competitie toch weer op. De 4-1 nederlaag bij broeder in nood GRC 14 betekende de laatste wedstrijd op de bank voor Danny Mulder. ,,De afgelopen weken hebben we ongelukkige nederlagen geleden. We hadden na GRC 14 echter de indruk dat Danny de spelersgroep niet meer kon raken’’, lichtte technisch beleidsbepaler Ad Bossers in april het congé van Mulder, die na drie seizoenen sowieso zou vertrekken bij VVGZ, toe. ,,Dit heb ik niet zien aankomen. Ik was en ben teleurgesteld en had graag het seizoen afgemaakt, VVGZ erin willen houden en met opgeheven hoofd door de poort willen vertrekken’’, was de reactie van Mulder na het ingrijpen door de club.

Met oud-hoofdmachtspeler en voormalig assistent Rick Versteeg en Coen Scheurwater, toekomstig assistent van de nieuwe hoofdtrainer Fop Gouman, kregen de verantwoordelijke taak in handen om te trachten VVGZ de veilige haven binnen te loodsen.

OPMARS
In die missie leek het duo te gaan slagen, want op weg naar het einde pakte VVGZ flink wat punten. De 2-0 thuisnederlaag tegen Almkerk, de promovendus die zich door de zege in Zwijndrecht wel van het laatste restje degradatiesores bevrijdde, gooide echter flink wat roet in het eten op de voorlaatste speeldag. ,,Ik moet er echt niet aan denken dat we nacompetitie moeten gaan spelen’’, liet Versteeg zich enigszins desperaat ontvallen nadat de opmars van de ‘Vogels’ tot staan was gebracht en het uitgangspunt voor de slotdag van de competitie duidelijk was: alleen een overwinning op Sliedrecht, dat in de aanloop naar de (later gewonnen) bekerfinale en nacompetitie voor promotie naar de hoofdklasse was, kon de Zwijndrechters mogelijkerwijs nog afhouden van deelname aan de nacompetitie voor behoud in de eerste klasse. Maar dan waren Versteeg en zijn manschappen ook nog eens afhankelijk van de grillen van de concurrenten SVL en GRC 14. VVGZ leverde op de slotdag stuntwerk af door bij Sliedrecht te winnen, maar bleek uiteindelijk niets aan dat geschenk in driepuntverpakking te hebben: GRC 14, dat nota bene de nacompetitie voor promotie naar de hoofdklasse haalde, en SVL ontsprongen door hun eigen resultaten de dans en verwezen VVGZ zo naar de barrage.

COMMOTIE
In die nacompetitie brachten de Zwijndrechters de eerste klus thuis tegen Arnemuiden met een 2-0 triomf tot een goed einde. Wie de volgende opponent zou worden, bleef daarna lange tijd ongewis: de confrontatie tussen NSVV en Altena, die de tegenstander op moest leveren, werd al gestaakt voor het begin nadat een vuurwerkbom in het strafschopgebied van de bezoekers was ontploft en doelman De Groot ‘out’ was gegaan. Altena, getraind door voormalig VVGZ-coach Johan van der Werff, weigerde nogmaals op te komen dagen, ook niet na uitstel van de wedstrijd. NSVV kreeg een geldboete, maar ging wel automatisch door naar de volgende schifting omdat Altena niet meer wenste te spelen. Versteeg meldde in de aanloop nog dat de commotie omtrent de nasleep van NSVV – Altena de voorbereiding niet had verstoord. ,,We hebben genoeg informatie over de aanstaande tegenstander en ons los van de discussie waarin wij geen partij waren rustig kunnen voorbereiden op de wedstrijd.’’

In Numansdorp kreeg de fatale sportieve afloop van het seizoen voor VVGZ zijn beslag. Twee treffers van Lorenzo Pengel, de tweede vier minuten in de verlenging, werden de Zwijndrechters fataal. ,,We waren niet scherp genoeg, maar het is ook gewoon een kwestie van kwaliteit’’ stelde Versteeg na de onvermijdelijke afzink die hard aankwam. VVGZ niet langer in de eerste klasse, maar een trapje lager op gelijke voet met plaatsgenoot Pelikaan dat het Zwijndrechtse derbyelement van afgelopen seizoenen met Heerjansdam overneemt. Voor Fop Gouman staat dus weer een monsterklus te wachten. Gouman lukte het om FC Binnenmaas te bevrijden van het promotietrauma en loodste de Hoeksche Waardse club naar de tweede klasse in het afgelopen seizoen. Met VVGZ moet hij trachten het verloren gegane terrein te herwinnen.