diony-vente-vvgz

Doelman Diony Vente heeft het avontuur bij Heinenoord eind mei afgerond. Half juni is hij gestart bij tweedeklasser VVGZ. Hij heeft te veel op de bank gezeten. Op het Noordpark in Zwijndrecht wil hij eerste keeper worden.

ZWIJNDRECHT – Vente heeft zijn keepersloopbaan op bijzondere wijze opgebouwd. ,,Bij mijn eerste club, Smitshoek, stond ik tot mijn veertiende jaar in de spits. Ik had het gevoel dat ik door mijn gedrag op het veld beter keeper kon worden en sindsdien sta ik onder de lat.” Al jong bij de selectie van Smitshoek, vertrok hij naar Oude Maas waar hij veel opstak van de ervaren doelman Jacob van den Belt. ,,Van hem heb ik bijna drie jaar lang de kneepjes van het vak geleerd. Ik ben gestopt vanwege een studie.’’

De naam Feyenoord duikt op. Diony Vente sloot zich op Varkenoord, naast De Kuip, aan bij de amateurtak van de Rotterdamse topclub. ,,Ik was te zwaar maar heb hard gewerkt om het plezier in het keepen terug te krijgen. Dat lukte in het tweede elftal, waarmee wij alles wonnen. Wij gingen naar de reserve hoofdklasse en wonnen tegen Katwijk de bekerfinale.”

Hiele
Vente wilde na twee seizoenen Feyenoord weer een stapje hogerop. Hij meldde zich bij Heinenoord. In de Hoeksche Waard kreeg Vente voormalig Feyenoord-doelman Joop Hiele als hoofdtrainer. ,,Hij kijkt toch net wat anders naar zijn keepers en wijst je op kleine dingen, die je wel weer beter maken. Natuurlijk weet Hiele waar hij het over heeft. Ik had de ervaren Lee-Quincy Cheuk-A-Lam voor mij. Hiele koos uiteindelijk voor hem en ik kwam op de bank. Het waren slechts drie wedstrijden, die wij wel allemaal wonnen. Toen viel het in oktober 2020 door corona stil. Ik kan wel zeggen dat ik Heinenoord als koploper heb verlaten.” Bij Heinenoord liepen nog vier keepers rond. ,,Van Hiele kreeg ik wel het vertrouwen. Hij gaf aan dat ik potentie had om zijn eerste keeper te worden maar ik moest geduld hebben. Ik wilde niet nog een seizoen in een tweede elftal keepen en heb voor VVGZ gekozen. Dat contact liep met de vorige VVGZ-doelman Jeroen Kloosterman. Hij wilde mij vorig seizoen al bij de club uit Zwijndrecht hebben.” Ook VVGZ-trainer Fop Gouman kan hem niets beloven. ,,Mijn doel is duidelijk: ik ga naar VVGZ om eindelijk eerste keeper te worden. Daar ben ik aan toe. Bovendien is het lekker dicht bij mijn woonplaats Heerjansdam.”

Grote broer
Als je de achternaam Vente hebt, dan ben je geboren met een Feyenoord-hart. Diony is de grote broer van Feyenoord-spits Dylan Vente, in het afgelopen seizoen verhuurd aan Roda JC. Beiden zijn een nazaat van voormalig Feyenoord-spits en oud-international Leen Vente. Dan heb je wel een naam in Rotterdam. Diony Vente groeide, evenals Dylan, op bij Smitshoek. ,,Ik ben heel trots op mijn broertje. Ik zat al op mijn vijfde in de Kuip. Als dan later je broertje er gaat spelen, is dat kippenvel. Toen Van Persie kwam moest hij naar de bank en omdat er geen Jong Feyenoord was hield hij geen ritme. Dylan heeft nu als huurling een lekker seizoen bij Roda JC gehad. Volgend seizoen is hij weer terug bij Feyenoord. Ik ga straks in juli eerst twaalf dagen naar Tenerife en sluit dan aan bij VVGZ. Ik heb er zin in.”

Klik hier voor meer artikelen over VVGZ.
Klik hier voor meer informatie over VVGZ.