Eindelijk! Voor het eerst sinds de coronacrisis een abrupt einde aan het voetbalseizoen maakte, mag ASWH weer in actie komen in een officiële competitiewedstrijd. De laatste keer was op 7 maart, toen de Ambachters een punt pakten bij Jong FC Volendam (1-1). Doordat de KNVB besloot geen promotie en degradatie te laten plaatsvinden, krijgt ASWH dit seizoen een herkansing in de tweede divisie. Na een jaartje rijpen volgt er hopelijk een succesvollere jaargang. De achterliggende voorbereiding verliep qua resultaat overwegend positief, maar dat telt niet meer zodra zaterdag het fluitje klinkt op sportpark De Zwaaier in Werkendam. Daar mag ASWH namelijk de regioderby spelen bij Kozakken Boys, een ploeg die altijd bovenin wil meespelen. Direct een mooie uitdaging dus voor het team van trainer Rogier Veenstra.

Vorig seizoen
Na het stopzetten van de competitie, tien duels voor het einde, stond Kozakken Boys op de zesde plaats. De achterstand op koploper Katwijk leek wat groot, namelijk zeven punten, maar een tweede of derde plaats was absoluut nog een reëel doel voor de Werkendammers. Dat past bij de status van topclub die Kozakken Boys inmiddels heeft. Niet voor niets eindigde de ploeg al twee keer als tweede in de tweede divisie.

Dit seizoen
Ook dit seizoen hebben de kenners een hoofdrol in gedachten voor Kozakken Boys. De Werkendammers moeten in staat worden geacht om mee te draaien in de top. De zomer verliep wel enigszins onrustig door enkele perikelen rond de inmiddels vertrokken technisch directeur Kees Spaan en wat transfers die wel of juist niet doorgingen, maar dat neemt niet weg dat er weer een prima groep lijkt te staan. In de voorbereiding werd onder meer gewonnen van DOVO (1-4), DVS ’33 Ermelo (0-2), Almkerk (0-2) en Capelle (5-1). De generale repetitie tegen Jong Sparta Rotterdam (1-3) leverde dan weer een nederlaag op, terwijl Kozakken Boys ook verloor van Sparta Nijkerk (3-5). Het oefenduel met Achilles Veen (1-1) eindigde onbeslist. Ook hier geldt echter dat resultaten in de voorbereiding geen graadmeter zijn voor het verloop van de competitie.

Trainer
De trainer van Kozakken Boys is ook dit seizoen Rick Adjei. De 37-jarige oefenmeester begint aan zijn tweede seizoen in Werkendam. De club haalde hem in de zomer van 2019 weg bij Unitas. Daar maakte Adjei indruk door zijn team vanuit de tweede klasse naar de hoofdklasse te brengen en eenmaal in die hoofdklasse ook direct de eerste periodetitel te winnen. Dat deed de ploeg uit Gorinchem bovendien vaak met leuk voetbal. Adjei heeft zich inmiddels ook in de kijker gespeeld bij clubs uit het betaalde voetbal, want Fortuna Sittard zou zijn verrichtingen met interesse volgen.

Blikvanger
De selectie van Kozakken Boys telt tal van ervaren krachten. Spelers als Sven van Ingen, Leon Bot, Frenk Keukens, Jeffrey van Nuland, Norichio Nieveld, Jeffrey Rijsdijk en Kay Tejan kennen het klappen van de zweep. Bovendien versterkte de club zich onder meer met de ex-profs Kaj Ramsteijn en Prince Rajcomar, terwijl met Stephen Warmolts (HHC Hardenberg) en de ‘thuiskomende’ Gwaeron Stout (IJsselmeervogels) twee spelers uit de top van de tweede divisie werden aangetrokken. De blikvanger is echter zonder twijfel Royston Drenthe. Hij speelde niet alleen bij diverse grote clubs in binnen- en buitenland, waaronder Real Madrid, maar kwam ook tot elf minuten in het shirt van Oranje. Menigeen is het erover eens dat Drenthe vaker in het Nederlands elftal had moeten spelen, maar het is anders gelopen. De nog altijd pas 33-jarige Rotterdammer begint aan zijn tweede seizoen bij Kozakken Boys en is bij het grote publiek zonder twijfel de bekendste voetballer in de gehele tweede divisie.

Historie
ASWH en Kozakken Boys kwamen elkaar in het verleden natuurlijk vaak tegen, zeker in de hoofdklasse. Nadat de Werkendammers in 2012 via de nacompetitie promoveerden, mede ten koste van ASWH, duurde het tot vorig seizoen voor beide ploegen elkaar weer in de competitie troffen. In de hoofdklassejaren wisselde ASWH ruime zeges (2-5 in 2000/01, zelfs 0-7 in 2001/02) af met nederlagen (1-0 in het gouden seizoen 2004/05, 2-1 in het seizoen 2005/06, 1-0 in 2011/12). Vorig seizoen verloren de Ambachters met 3-0 op De Zwaaier. Na een 0-0 ruststand opende Kozakken Boys vroeg in de tweede helft de score via Sven van Ingen. Na de 2-0 door Leon Bot tekende Don Bolsius in de slotfase voor de derde treffer van de Werkendammers.

Zowel Kozakken Boys als ASWH aast zaterdag op een goede competitiestart. Een mooie wedstrijd lijkt dus gegarandeerd. Nu het bezoeken van uitduels niet meer vanzelfsprekend is, hebben de supporters van ASWH uiteraard enkele andere mogelijkheden om de verrichtingen van hun favorieten te volgen. Bijvoorbeeld via het Twitter-account van ASWH, maar ook door te luisteren naar het verslag van Joost Trouwborst op Atos RTV.

Bron: ASWH

Klik hier voor meer informatie over ASWH

Klik hier voor meer artikelen over ASWH