foto: Dik Schumacher

ASWH heeft een fantastische week bekroond met een knappe overwinning bij Jong FC Groningen. De Ambachters, die midweeks al goed presteerden in het toernooi om de TOTO KNVB Beker, boekten daarmee de tweede zege op rij in de derde divisie. Peter Verhoeve kroonde zich kort na rust dankzij een rake vrije trap tot matchwinner voor de ploeg van trainer Cesco Agterberg. Die 0-1 werd door ASWH over de streep getrokken, ook in een fase waarin de Groningse beloften nog nadrukkelijk naar de gelijkmaker zochten. Die bleef uit, mede door een knappe redding van de debuterende doelman Kristijan Nikolic. Daardoor nam ASWH de drie punten mee naar huis en steeg bovendien enkele plaatsen op de ranglijst.

Trainer Cesco Agterberg had zijn elftal ten opzichte van de gewonnen duels met VVOG en Eemdijk slechts op één wedstrijd gewijzigd. Doelman Stef Doedée ontbrak vanwege blijde familieomstandigheden in de wedstrijdselectie. Agterberg moest dus een debutant onder de lat opstellen en zijn keuze viel daarbij op Kristijan Nikolic. De negentienjarige goalie stapte het veld op met tien vertrouwde gezichten om zich heen. Agterberg kon in Groningen nog altijd niet beschikken over de geblesseerde Stanley Husen, Yassine Belghar, Nebi Tiryakioglu, Lester Pires en Vince van Dongen.

In de eerste helft had ASWH het lastig met Jong FC Groningen. De thuisploeg was meer in balbezit, zonder overigens echt heel gevaarlijk te worden. De aanvalsdrang van de ploeg uit het hoge noorden stokte meestal rond het strafschopgebied. Doelman Kristijan Nikolic moest alleen in actie komen bij een kopbal van Kellian van der Kaap na een hoekschop. De jonge goalie maakte de poging van de van Harkemase Boys overgekomen verdediger prima onschadelijk. Zelf kon ASWH er in offensief opzicht nog niet heel veel tegenover stellen. Dat had er mee te maken dat de ploeg in balbezit regelmatig te onrustig was en de bal daardoor vaak te snel weer verloor. De enige echt soepel lopende aanval leverde halverwege de eerste helft een kans op voor Ismail Yildirim. Aanvoerder Jesper van den Bosch zette goed door aan de linkerkant van het strafschopgebied en leverde een voorzet af, die door Yildirim uit de draai over het doel werd geschoten.

De gastheren, die nog een keer tevergeefs een strafschop claimden, lieten zich even later zien met een aanval over de linkerkant, waarbij een gevaarlijke voorzet werd afgeleverd. Gelukkig voor ASWH ging de bal net aan Matthijs Hardijk – ook al een oude bekende van Harkemase Boys – voorbij. Diezelfde Hardijk kon kort daarna een scherpe voorzet afleveren op spits Tim Freriks. De aanvaller gleed de bal naast het doel. Dit deed hij volgens de grensrechter overigens in buitenspelpositie, dus ook bij een doelpunt was er niets aan de hand geweest voor ASWH. De hard werkende Ambachters haalden dus ongeschonden het rustsignaal.

In de rust besloot Agterberg de formatie iets anders neer te zetten om meer grip te krijgen op het Groningse aanvalsspel. ASWH kwam echter goed uit de kleedkamer en dwong de thuisploeg in de achtervolging. Een Ambachtse aanval werd namelijk beëindigd met een pittige overtreding op Ismail Yildirim, waarna scheidsrechter Paarhuis floot voor een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Een ideale positie voor Peter Verhoeve, was de mening van de meegereisde Ambachters. De Hagenees, midweeks ook al scorend tegen Eemdijk, dacht daar net zo over. Aanvoerder Jesper van den Bosch zorgde voor wat afleiding in de muur en Verhoeve kogelde de bal fantastisch in de hoek: 0-1 voor ASWH! Een fantastische uitgangspositie voor de Ambachters, al waren er nog ruim veertig minuten te spelen.

Jong FC Groningen moest op zoek naar de gelijkmaker. De eerste poging in die jacht kwam op naam van Tim Freriks. De spits werd slim bediend door de beste man van de Groningse beloften, middenvelder Daniël van Kaam. Het schot van Freriks werd echter gepakt door Kristijan Nikolic. Vervolgens kreeg ASWH een ideale kans om de voorsprong uit te breiden. Via Jesper van den Bosch en Bilal El Amrani belandde de bal bij de opgekomen rechtsback Clarence Bijl. Zijn prima voorzet werd door Ismail Yildirim op doel geschoten, maar helaas lag doelman Hoekstra in de weg en bleef een tweede goal uit. De keeper van Jong FC Groningen bracht later nog eens redding op een schot van Ismail Yildirim, nadat de Dordtenaar zich met een handige beweging van twee verdedigers had ontdaan.

De klok tikte verder en ASWH stond nog altijd voor. De thuisploeg moest iets zien te forceren, voor de Ambachters zat er weinig meer in dan tegenhouden. Dat deed ASWH doorgaans voortreffelijk. Wel was duidelijk dat de krachten langzaam wegvloeiden, niet zo vreemd met de bekerwedstrijd van woensdag nog in de benen. Agterberg reageerde door Sam van de Kreeke en Nick Slotboom als verse krachten te brengen. Zij maakten zich zeer verdienstelijk in het storen van de opbouw van de gastheren, terwijl Slotboom met enkele rushes langs de zijkant ook gevaar stichtte en tijd won. In de slotminuut kwam ook Menno Vooges nog in het veld als extra slot op de deur en ook hij liet zich direct gelden door met een goede sliding een uitbraak te verhinderen. Het was tekenend voor de instelling waarmee ASWH als team probeerde de voorsprong over de streep te trekken, want iedereen gaf tot het laatste fluitsignaal alles. De Ambachters moesten nog ruim drie minuten extra tijd overleven en daarin ging het nog bijna mis. Kristijan Nikolic voorzag zijn debuut echter van extra glans met een geweldige redding op een schot van invaller Antonio Sefer. Uit de daaropvolgende hoekschop ontstond een scrimmage waarbij Luka Prljic nog bijna scoorde, maar gelukkig voor ASWH rolde de bal langs de goede kant van de paal naast het doel.

Direct daarna floot Paarhuis af en kon ASWH voor de derde keer in een week in jubelstemming het veld verlaten. De winst in Groningen is een groot compliment waard, zeker op basis van de geleverde strijd. Menig speler zat er na afloop flink doorheen, een feit dat genoeg zegt over de energie die in de afgelopen wedstrijden is gestoken. De beloning in de vorm van drie punten vergoedt uiteraard alles. ASWH steeg door de zege bovendien naar de negende plaats op de ranglijst en lijkt de aansluiting met de subtop te hebben gevonden. Volgende week mag hier op eigen veld tegen Eemdijk een passend vervolg aan worden gegeven.

Jong FC Groningen – ASWH 0-1 (0-0)
49. 0-1 Peter Verhoeve
Scheidsrechter: Maurice Paarhuis

Jong FC Groningen: Jan Hoekstra; Tapmahoe Sopacua (67. Tim Riksman), Kellian van der Kaap, Luka Prljic, Luuk Wouters (78. Daniël Bouman); Gerald Postma, Marijn Ploem, Daniël van Kaam; Matthijs Hardijk, Tim Freriks (67. Antonio Sefer), Jhurrey Margaritha

ASWH: Kristijan Nikolic; Clarence Bijl, Peter Verhoeve, Gilmaro van de Werp, Mels van Driel, David Almeida; Jesper van den Bosch (83. Nick Slotboom), Fabian Korporaal, Lars Bosscha; Bilal El Amrani (90. Menno Vooges), Ismail Yildirim (79. Sam van de Kreeke)

Geef een reactie