Jip Kegge hoopte in zijn laatste wedstrijd voor het zaterdagteam van IFC een bijdrage te kunnen leveren aan het lijfsbehoud van de Ambachtse ploeg in de derde klasse. Door de 2-1 nederlaag tegen de Tilburgse studenten van TSVV Merlijn werd de afdaling naar de vierde klasse, ondanks een treffer van goalgetter Kegge, toch een feit.

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Met gebogen hoofden verlieten de spelers van IFC het sfeerloze terrein van Baronie in Breda. Een moeizaam seizoen vechten tegen de degradatiespook, dat al maandenlang een oogje op de Ambachtse ploeg had gehad, bleek toch voor niets geweest te zijn: na de simpele overmeestering van Herovina (5-0) was de nederlaag tegen TSVV Merlijn de rood-zwarte brigade van interim-trainer Gerard van der Mei toch fataal. De poging om aan een afzink te ontkomen, bleek mislukt.

Spits Jip Kegge had zo gehoopt dat zijn laatste schreden in het tenue van IFC, voordat hij de overstap naar de amateurs van Sparta zou maken, in triomf gemaakt zouden worden. ,,We hebben het hele jaar tegen degradatie moeten knokken. Dat eiste veel van deze overwegende jonge groep veel’’, beschouwde de 21-jarige aanvaller. ,,Als je in een situatie zit zoals wij eigenlijk het hele seizoen hebben gezeten, dan wordt er strijd verwacht en dat is voor ons soms best lastig geweest. Daar kwam ook nog eens de trainerswissel bovenop, toen IFC afscheid nam van Virgil Breetveld die ook het zondagteam onder zijn hoede had. Het bestuur van de club heeft toen wijs gehandeld door de trainer ook van ons team af te halen. Het opmerkelijke was wel dat ik na die trainerswissel, toen Gerard van der Mei het overnam van Virgil Breetveld, eigenlijk makkelijker ben gaan scoren terwijl ik daarvoor ook al de kansen had gekregen en de ballen er niet in wilden vliegen.’’

Met zijn treffers droeg Jip Kegge, die al in de jeugd als spits speelde en tussendoor een uitstapje naar SC Feyenoord maakte, eraan bij dat IFC niet rechtstreeks uit de derde klasse degradeerde maar naar de omleidingsroute die nacompetitie heet werd verwezen. ,,Dat was voor ons echt het maximaal haalbare. Ik merkte echter ook wel dat ik het zwaar had met de situatie waarin we met IFC verkeerden. Sportief gezien zou het ook een volgend seizoen lastig voor ons worden, ongeacht de uitkomst van dit jaar. Daarom zocht ik voor mezelf ook een uitdaging, ik ben nou eenmaal een type dat graag uitdagingen zoekt en aangaat. Bij de amateurs van Sparta heb ik die gevonden. Bij Sparta zitten al meer jongens die bij IFC hebben gespeeld en de overstap hebben gemaakt van Hendrik-Ido-Ambacht naar Rotterdam. Ik heb bij Sparta ook gesproken met trainer Robert Verbeek, die bij IFC het seizoen bij het eerste van de zondag heeft afgemaakt en dat was een positief gesprek dat er mede voor heeft gezorgd dat ik gekozen heb om weg te gaan.’’

Wat graag had Kegge IFC nog een laatste dienst bewezen voor zijn (tijdelijke?) vertrek. De gelijkmaker in het beslissingsduel in Breda tegen TSVV Merlijn bleek echter niet genoeg. IFC (zaterdag) blijft het opleidingsteam binnen de club, maar vervult die functie volgend seizoen wel op de bodem van het zaterdagamateurvoetbal.