NICK SLOTBOOM ASWH

Hij is een kind van de club. Vanaf zijn zesde speelt Nick Slotboom op een jaar na onafgebroken voor ASWH. De 24-jarige middenvelder tikt net na de jaarwisseling de honderdvijftig wedstrijden in het eerste elftal aan. “Ik voetbal nu voor mijn plezier.”

HENDRIK-IDO-AMBACHT – In een groot en hoog magazijn op een bedrijventerrein in Dordrecht, met uitzicht op de Merwede, liggen vele rollen zilver- en goudkleurige platen. Op andere plekken zijn de platen opgestapeld. “Allemaal vertind blik. Daar werken we uitsluitend mee. Zie je die vijf schuifdeuren daar? Acht keer per dag brengen vrachtwagens nieuwe materialen binnen. Overal zit een klein foutje in. In de bedrukking, in de afmeting. Het is afgekeurd. Leveranciers kunnen er niets mee. Wij kopen het op en geven het buiten Europa een nieuw leven.”

Het familiebedrijf Nicomet Tinplate exporteert het blik weer. “Over de hele wereld. In vele landen maakt het niet uit als het materiaal afwijkingen kent. De lage prijs is voor hen belangrijker en het arbeidsloon is laag in die landen. Vorig jaar ben ik met mijn vader Rob (directeur, red.) naar diverse landen in het Midden-Oosten geweest om klanten te bezoeken en te werven. Op 15 december ga ik een week alleen op pad naar een nieuw land waar ik kansen zie. Het is precies een dag nadat de winterstop ingaat. Normaal plan ik mijn reizen met een vertrek op woensdagochtend. Kom ik woensdagavond of donderdagmiddag weer terug, zodat ik donderdagavond op de training van ASWH aanwezig ben.”

Met de club uit zijn woonplaats Hendrik- Ido-Ambacht debuteert hij dit seizoen in de Tweede Divisie. “Promotie was geen must. We hoopten op top vijf. Halverwege het seizoen stonden we nog dertiende, maar plotseling vielen alle puzzelstukjes op zijn plek en raakten we in een ow. In de Play-Offs maakte ik in de extra tijd nog de beslissende treffer tegen OFC waardoor we de finale bereikten. Die wonnen we tegen FC Lienden dikverdiend. Ook in de verloren thuiswedstrijd waren wij de betere ploeg.”

BOVENAAN RECHTERRIJTJE
Op het hoogste amateurniveau kent ASWH een moeizame start. “De club sprak de doelstelling rechtstreekse handhaving uit. De trainer (Rogier Veenstra, red.) wil binnen het team iets creëren door de lat iets hoger te leggen: bovenaan rechterrijtje. Maar handhaven betekent dat we het goed hebben gedaan. We hebben kwalitatief een minder goede ploeg dan vorig seizoen en strijden tegen clubs met budgetten die vier tot vijf keer hoger liggen. In de afronding zijn we vaak ongelukkig. Ook dat moet beter om erin te blijven.”

Slotboom debuteerde op zijn zeventiende in het eerste elftal van de Ambachters met een doelpunt. “FC Dordrecht had zich gemeld. Ik kon daar in de Onder 19 komen. ASWH reageerde daarop om me als A-junior een jaar vervroegd door te schuiven naar het eerste elftal. Ik besloot te blijven. Spelen in de Hoofdklasse leek me beter voor mijn ontwikkeling.” In 2014 vertrok hij alsnog. Naar Leonidas uit Rotterdam, dat net de sprong naar de Topklasse had gemaakt. “Michel Langerak was trainer bij ASWH. Hij wilde jonge spelers eerst inzetten op de anken. Rechtsback, linksbuiten, dat werk. Dan kwamen ze minder vaak in balbezit en konden ze beter wennen aan het niveau. Ik moest rechtsbuiten spelen. Nooit eerder gestaan. Ik ben ook niet supersnel of moet het hebben van mijn één-op-één-passeerbeweging. Ik mocht niet naar binnen komen of me bemoeien met het spel tussen de linies. In het tweede scoorde ik 25 keer en gaf ik 25 assists. Daar leerde ik niets meer. Die situatie zou een jaar later niet veranderen. Bij Leonidas kreeg ik een kans op het hoogste amateurniveau.”

Een jaar waarin hij een vaste basisplaats bekleedde, maar werd afgesloten met degradatie. “ASWH vroeg me terug. De organisatie bij Leonidas was niet top. En ik speel liever op zaterdag dan op zondag. ASWH kwam op hetzelfde niveau uit. Ik hoefde niet lang na te denken. In Jack van den Berg was er ook een nieuwe trainer gekomen. ASWH is mijn club, twee minuten van mijn huis. Veel mensen kennen mij en andersom. Al heeft dat niet altijd positief uitgewerkt. Voor trainers was het vaak een gemakkelijk middel om mij op de bank te zetten en een aangetrokken speler op te stellen. Dat heb ik nooit begrepen. Voor het publiek en als voorbeeld richting je eigen jeugd zou ik altijd kiezen voor de zelf opgeleide speler als de kwaliteit hetzelfde is.”

FEYENOORD
Vader Rob was tot twee jaar geleden lid van de Raad van Commissarissen van Feyenoord en staat bekend als een van de oprichters van de Vrienden, die de Rotterdamse profclub in 2010 redde van een faillissement. “Ik ben met een Feyenoord-hart opgegroeid. Als ik kan, zit ik elke wedstrijd in De Kuip. Het was een droom ooit voor Feyenoord te voetballen. Op mijn achtste heeft een scout van de club mijn telefoonnummer gevraagd. Helaas heeft het belletje nooit plaatsgevonden. Nu zet ik de stap naar een betaald voetbalclub niet meer. FC Dordrecht heeft vorig jaar nog eens geïnformeerd. Maar ze zeiden ook: jij geeft je huidige baan niet op voor een carrière in de Eerste Divisie. Ben ik straks 34 jaar en moet ik nog starten met mijn maatschappelijke carrière.”

In juli 2017 besloot Slotboom het familiebedrijf in te stappen. Officieel als purchase- en salesmanager. “Ik werkte na mijn hbo-opleiding 2,5 jaar bij een bedrijf in stalen buizen, maar wist dat ik ooit de stap naar Nicomet Tinplate zou maken. Mijn vader vond dat de tijd rijp was om het familiebedrijf te versterken. Hij deed de in- en verkoop tot die tijd alleen. Een tweede frisse, jonge kracht was welkom. Ik kon hem nu bijstaan in de zoektocht naar nieuwe leveranciers, naar nieuwe afzetmarkten en met een fris gezicht naar klanten stappen waar we ooit zaken meededen, maar daarna afhaakten.”

Zijn werkplek bevindt zich bij de entree, waar ook de receptioniste zit. “We hebben zeven mensen in dienst. Groei was niet mogelijk toen mijn vader alleen aan het hoofd stond. Nu kunnen we verder kijken. Voetbal blijft uiteraard voor mij belangrijk, maar is niet meer het belangrijkst. Ik probeer alle trainingen van de partij te zijn en wil er alles aan doen om ASWH dit seizoen in de Tweede Divisie te houden. Gebeurt dat, hebben we het prima gedaan.” (SB)

Voor de hele krant van de tweededivisiekrant. Klik hier
Meer informatie over ASWH? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over de tweededivisiekrant.
Klik hier voor een ander artikel over ASWH.