alblasserwaard-stedeco-mildred-baal

SteDoCo trok in de aanloop naar dit seizoen Mildred Baal aan als versterking van de opleidingsstaf van de meisjesacademie. Aanvankelijk als trainer-coach van de meiden onder negentien jaar, maar dat werd al snel omgezet naar Jong SteDoCo. En sinds half september is zij verantwoordelijk voor het in de topklasse uitkomende eerste vrouwenteam.

HOORNAAR – Mildred Baal kwam op 12-jarige leeftijd met haar familie vanuit Suriname naar Nederland. Het gezin Baal vestigde zich eerst in Rotterdam maar verhuisde al snel naar Raamsdonksveer, waar zij tot haar vijftiende op het schoolplein voetbalde voordat ze bij het vrouwenteam van Good Luck voor het eerst competitievoetbal ging spelen. Mildred Baal (52) had meer dan gemiddeld talent en werd gekozen bij de selectie van het Nederlands elftal. ,,Voor mijzelf was het totaal onverwacht dat ik 22 september 1990 mocht debuteren tegen Noord-Ierland. Wat was ik zenuwachtig. Ik deed in de nacht voor die wedstrijd bij DESK in Kaatsheuvel geen oog dicht. Maar mijn zenuwen verdwenen al snel, want ik vloog met een schaarbeweging langs mijn tegenstandster en legde voor op Janny Timasela (in 2011 trainster bij SteDoCo, red.), die de openingstreffer scoorde.” Baal zou later in die wedstrijd zelf ook een doelpunt voor haar rekening nemen. Het was het begin van een korte serie van negen duels in Oranje.

FULLTIME
Baal moest door een kruisbandblessure stoppen en pakte haar rechtenstudie weer op. Er werden twee kindjes geboren. Op verzoek van de plaatselijke voetbalvereniging Good Luck pakte zij de draad weer op. Zij ging een team trainen en haalde als oud-international via een verkorte cursus haar UEFA B-licentie. ,,Ik kwam als enige vrouw op de cursus met onder meer Royston Drenthe en Tommy Beugelsdijk. Geweldig veel plezier gehad en veel geleerd. Voormalig Unitas-trainer Roger Schouwenaar was docent.” Mildred Baal is

vooral de verenigingen SC ’t Zand (Tilburg) waar zij stage mocht lopen en NAC dank verschuldigd. Bij JEKA in Breda had zij de training van MO14 op zich genomen. ,,Dat combineer ik met mijn werkzaamheden bij SteDoCo. Dat betekent dat ik elke avond trainingen geef en op zaterdag en zondag teams begeleid. En dan is er nog mijn fulltimebaan bij de belastingdienst.”

Haar entree bij SteDoCo was niet gemakkelijk. De club had net afscheid genomen van hoofdtrainster Edith Martens. ,,Op verzoek van voorzitter Jan den Hartog ben ik nu trainer-coach van het eerste vrouwenteam. Ik heb wel even getwijfeld, maar sportief gezien is dit wel een kans. Een groot deel van de groep bleek solidair met Martens en wilde per direct stoppen. Dat lijkt nu uitgepraat en de groep is nog compleet bijeen. Complimenten voor de speelsters, die ook een hectische periode achter de rug hebben en toch voor de club hebben gekozen. Ik ga vol investeren in dit team en hoop dat er resultaten uitkomen.”