Jack van Ballegooijen

Jack van Ballegooijen is een kind van Alblasserdam. In navolging van zijn twee broers en zijn vader is hij vergroeid met de plaatselijke voetbalclub. Door een knieblessure duurde zijn actieve voetballoopbaan slechts tot zijn achttiende jaar, maar de club heeft daarna veel plezier van de alleskunner beleefd.

ALBLASSERDAM – Veldvoetbal was dus al vroeg verleden tijd. Vervolgens was Jack van Ballegooijen nog wel twintig jaar verdienstelijk doelman van een zaalvoetbalteam. ,,Ik ben op mijn achttiende wel meteen jeugdtrainer en begeleider geworden.

Ik ben bewust begonnen bij de C-junioren, want die hoefden op zaterdag niet zo heel vroeg te voetballen. Op vrijdagavond wilde ik immers ook graag uit. Later schoof ik door naar de B- en A-junioren, waar ik assistent-trainer werd. In die periode maakte ik ook drie jaar deel uit van het jeugdbestuur.”

Van Ballegooijen nam gas terug om zijn studie weer op te pakken. Alblasserdam-icoon Jacob Kappen haalde hem tien jaar geleden terug bij de club. ,,Als Jacob je vraagt iets voor de club te betekenen, kun je dat niet weigeren. Ik ben als leider begonnen bij het team waar mijn zoon van zeven in ging voetballen.

Tegelijk werd de businessclub nieuw leven ingeblazen en daar ben ik penningmeester van geworden.” Het was in de periode dat Alblasserdam in zwaar weer verkeerde. Van Ballegooijen was bereid er zijn schouders onder te zetten en werd voorzitter van de club. ,,Alblasserdam moest echt van heel ver komen. Soms dacht ik dat ik de laatste voorzitter zou zijn en ook de man die definitief de stekker eruit zou trekken. Het was echt vijf voor twaalf. Ik leidde de club met nog twee bestuursleden en heb de noodklok geluid. Toen is een groep clubmensen opgestaan, waarvan Arjan Maat de kar als voorzitter is gaan trekken.

Dat is het omslagpunt voor de club geweest. Ik ben drie jaar penningmeester geweest in een bestuur dat de zaakjes weer op orde kreeg.” Jack van Ballegooijen werd door Arjan Maat, vanwege zijn algemene kennis van de club, gevraagd wel als bestuurslid aan te blijven. Alblasserdam is bijna waar het heen wil. ,,Dit is weer een echte club. Als wij zaken als wat extra vrijwilligerswerk ook nog op orde krijgen, is het echt helemaal top.” Toen trainer Fop Gouman mij vroeg als teammanager bij het eerste elftal, heb ik dat opgepikt. Dat deed ik later ook bij Bert Buizert en Dennis Schoonewil.’’

Jack van Ballegooijen zegt als het om Alblasserdam gaat nergens nee tegen. Toen zijn zoon vorig jaar voeg om zijn team JO17-2 op donderdag te trainen en op zaterdag te begeleiden, is hij ook daarin gestapt. ,,Dit seizoen ben ik met veel plezier meegegaan naar JO19-2. Mijn taken bij het eerste elftal zijn verdeeld.’’