chris-den-haak-vv-streefkerk

Chris den Haak (69) is al meer dan vijftig jaar lid van de voetbalvereniging uit Streefkerk. In die jaren heeft hij zich op verschillende manieren ingezet voor de club, waaronder als vrijwilliger. Als voetballer heeft hij het niet verder geschopt dan het tweede elftal en daar is hij rond zijn veertigste mee gestopt.

Streefkerk is een echte dorpsclub waar alle spelers van het eerste elftal ook in het dorp wonen. Het eerste van Streefkerk speelt op dit moment derde klasse. “Derde klasse is voor een club als Streefkerk een prima niveau.  De betrokkenheid van de spelers bij de club is heel erg groot. Een aantal spelers van de selectie traint jeugdelftallen, wat ik mooi vind om te zien. Zo komt de jeugd, wanneer zij hun wedstrijd hebben gespeeld, kijken bij het eerste elftal.”

Het is een gezellige sfeer op de club en onder elkaar. “Je bent gezellig met elkaar en bent nog eens voor je club bezig ook. We zij eerst altijd even aan het ‘ouwehoeren’ met een bakje koffie, daarna gaan we lekker aan het werk. De taken zijn allemaal verdeeld, dus iedereen gaat z’n ding doen, waarna we rond 10:30 even aan de fris gaan. Tegen 12:00 komen we nog even bij elkaar en daarna gaan we weer naar huis.”

Naast zijn taak als vrijwilliger in de onderhoudsploeg is Chris ook (samen met een collega-pensionaat) trainer op woensdagmiddag van de jongste pupillen. “Ik vind dat hartstikke leuk om te doen. Sinds 2013 ben ik daar mee begonnen, we zijn nu zes jaar verder. Ik vind het dan ook leuk om die jongens van zes jaar geleden, nu steeds betere voetballers te zien worden. Ik ben ook 29 jaar assistent-scheidsrechter bij het eerste geweest.  Nu ben ik nog actief als scheidsrechter bij jeugdwedstrijden.” Naast zijn taken bij de VVS is hij ook nog vrijwilliger bij de voedselbank in Alblasserdam.

Clubs die spelers betalen vindt de vrijwilliger van de club niks. “Op onze club worden geen gekke dingen gedaan, zoals spelers betalen. Ik vind dat niks. Wel kan ik me zelf voorstellen dat wanneer je daaraan begonnen bent, je er moeilijk mee kan stoppen als club zijnde. Stoppen met betalen betekent dat je een of meerdere klassen lager moet gaan voetballen. Bij ons krijgen goede spelers uit de jeugd altijd de kans om in het eerste elftal te spelen. Wij raken als club ook weleens spelers kwijt, maar die keren dan vaak weer terug op het oude nest, omdat ze de sfeer daadwerkelijk missen.”

Volgens Chris vinden veel mensen het maar normaal dat alles voor ze wordt gedaan op de club. “Sommigen hebben geen idee hoeveel tijd erin wordt gestoken. Wij hebben een onderhoudsploeg van een man of tien die op dinsdag, donderdag en vrijdagochtend bezig is. We krijgen wel regelmatig complimenten van bezoekende verenigingen dat het sportcomplex er altijd netjes uitziet.

Een paar jaar terug, zijn alle vrijwilligers van de onderhoudsploeg op uitnodiging op voetbalreis geweest. “De zwager van de voorzitter, die heeft een skybox bij Celtic in Glasgow. “We kregen een stadiontour en hadden een diner in de businessclub. De sfeer in het stadion, was niet normaal. De Schotse fans die bleven maar zingen, het hele duel. Iedereen vond het helemaal geweldig en het is natuurlijk mooi, als je zoiets als dit wordt aangeboden. Van dit tripje heb ik nog een mooi fotoboekje gemaakt voor alle vrijwilligers. Ik heb zelf al aardig wat voetbaltripjes gemaakt maar dit was wel een heel speciale.

Meer informatie over V.V. Streefkerk? Klik hier

Lees hier een ander artikel over V.V. Streefkerk.