Heerjansdam wil hoger op met de jeugdopleiding. De club heeft een lange geschiedenis met veel hoogtepunten, maar op het terrein van talentontwikkeling wordt op De Molenwei naar meer gestreefd. Hoofd voetbalzaken Viktor Steijger spreekt zich uit.

Sport-centrum-dordrecht_internetbalk_2020
HEERJANSDAM – ,,Wij zijn de laatste jaren echt goed bezig en ik heb het gevoel dat wij nu elk jaar steeds meer professionaliseren”, licht Steijger toe. Het beleid werpt zichtbaar haar vruchten af. ,,Er komen nu drie echt goede generaties aan. Ik moet voorzichtig zijn, maar ik zie heel goede ontwikkeling bij JO19-1, JO17-1 en vooral JO15-1. Zij moeten nog wel naar een wat hoger niveau, maar van daaruit gaat straks doorstroming plaatsvinden naar de A-selectie. Doelstelling is immers om jaarlijks van de onderkant een of twee talenten naar de selectie van het eerste elftal van onze familieclub door te laten stromen.” Viktor Steijger weet dat dit een stevige ambitie is omdat Heerjansdam met het eerste elftal het hoogst spelende team in de gemeente Zwijndrecht is. Toch heeft Heerjansdam een drietal spelers uit eigen dorp in het eerste elftal staan. “Jammer is dat Jelmer Nugteren, een echte Heerjansdammer, door veranderde werkzaamheden waarschijnlijk gaat vertrekken.”

Viktor Steijger is met zijn bureau Optimaal Talent dagelijks zakelijk bezig talenten te ontwikkelen. Hij is ook auteur van diverse boeken op dit gebied. Voetbal is een uitlaatklep voor Steijger, die samen met zijn broers Erik en Stephen een eeneiige drieling vormt. Heerjansdam gebruikt het model Voetbaltechnische Ontwikkeling Nederland (VTON) om mensen binnen de club het voetbalspelletje eigen te maken. Steijger: ,,Ik vind het een briljante oplossing omdat er binnen die modellen achthonderd oefeningen zitten om spelers vooruit te helpen. Ik doe dit graag bij Heerjansdam. Ik kom zelf uit Barendrecht, waar ik nog altijd mijn wedstrijdjes speel, maar hier vind ik de kleinschaligheid die ik zoek. Daar komt bij dat dit voor mijn gevoel het mooiste sportpark is dat ik in elk geval ken. Het unieke hoofdveld omsloten door een parkachtige omgeving.”

Attractief
Heerjansdam krijgt volgend jaar zomer de beschikking over een kunstgrasveld. ,,Dat zal de vereniging zeker een boost geven, want wij willen attractief voetbal spelen en daar heb je een goed veld voor nodig.” Steijger – zijn zoon Mika speelt in JO15-1 – wordt heel enthousiast als de naam van hoofdtrainer Jonathan Jonk valt. ,,Heel bijzonder, want er zijn erg veel doorsnee trainers. Dat wordt even anders als je met deze bevlogen Jonathan Jonk praat.” Als kleine club wil Heerjansdam zich onderscheiden. ,,Wij hebben beschreven wat een speler op bijvoorbeeld de nummer tien-positie kan als hij wil doorstoten naar het eerste elftal. Dat geldt eveneens voor de overige posities.”

Steijger ziet dat ook het meiden- en vrouwenvoetbal bruist. ,,Bij Heerjansdam zien we steeds meer enthousiaste meiden. Dat resulteerde al in een MO15, MO17 en een vrouwenteam. Maar wij willen meer! Meer meiden van alle leeftijden, maar vooral meiden die geboren zijn in 2012.’’

De Heerjansdamse voetbalschool ontwikkelt ‘gewoon’ door tijdens de verzwaarde semi-lockdown. Daarom is er zaterdag 21 november een online train-de-trainersessie voor alle jeugdtrainers en -leiders. Hoofdtrainer Jonathan Jonk neemt trainers en leiders van de jeugdafdeling virtueel mee het veld op. Door middel van tips, trucs en adviezen brengt hij zijn kennis over op de trainers, die de potentiële eerste elftalspelers van morgen onder hun hoede hebben.

Klik hier voor meer informatie over Heerjansdam
Klik hier voor meer artikelen over Heerjansdam