Drechtsteden- Eelco-Jansen-FC-Dordrecht-Discipline

De amateurs van FC Dordrecht bewerkstelligden in hun eerste jaar meteen promotie naar de vierde klasse van het zondagvoetbal. In het nieuwe seizoen probeert de Krommedijkclub een vervolg aan dit succes te geven, met opnieuw geboren Limburger Eelco Jansen tussen de palen.

DORDRECHT – Eelco Jansen werd in de zomer van 1992 geboren in het Noord-Limburgse Venlo. Hij begon daar met voetballen bij Sportclub Irene, een megaclub in Tegelen. Als doelman maakte hij de overstap naar VVV-Venlo en haalde het Nederlands militair voetbalteam. Na zijn verhuizing naar Dordrecht, vier jaar geleden, koos hij bewust voor OMC, dat inmiddels ruim een seizoen geleden omgedoopt werd tot de amateurs van FC Dordrecht. ,,Bij VVV heb ik één keer in het eerste gekeept, een bekerwedstrijd tegen Volendam,”

Vertelt Jansen, die bij OMC meteen een warm gevoel had. ,,Dat gevoel heb ik meegenomen naar het nieuwe FC Dordrecht-amateurs. Ik heb er heel even van mogen proeven om profvoetballer te worden en te zijn. Al snel kwam ik erachter dat die stap heel groot is. Ik haalde het betaalde voetbal, maar was bij VVV de vierde doelman. Toen de club de eredivisie haalde, kwamen er keepers met een grote naam bij. Ik moest het tegen oud-international Dennis Gentenaar opnemen. Daar kon ik als jong keepertje niet tegenop. Ik heb voor mijn maatschappelijke toekomst gekozen en werd militair.”

DISCIPLINE
Jansen werd ooit opgeleid tot coördinator sport en bewegen. ,,Ik heb tijdens mijn opleiding het UEFA C-diploma gehaald en een opleiding tot skileraar en fitnessinstructeur afgerond. In de zesenhalf jaar dat ik voor het Ministerie van Defensie werkte, heb ik op redelijk niveau ook aan kickboksen gedaan.”

Jansen vervolgt: ,,Bij VVV en bij Defensie heb ik geleerd wat discipline is. Dat probeer ik nu bij jongere gasten in het amateurvoetbal over te brengen. Ik vind dat wij er met een aantal wat oudere spelers bij dit FC Dordrecht vorig seizoen in geslaagd zijn. Hier staat echt een team. Je zag dat onlangs in de bekerwedstrijd tegen Dubbeldam in de tweede helft ook weer terug. Daar zat alles in: strijd en tackles. En een scheidsrechter die niet altijd de beste keuzes maakte. Ik vond het een heerlijke derby. Het 3-3 resultaat was goed. Vergeet niet dat vorig seizoen nog een gat van twee klassen tussen beide teams gaapte.”

Eelco Jansen liet in het duel met een aantal geweldige reflexen zien dat hij een goede opleiding heeft gehad. Bovendien heeft hij de naam van penaltykiller opgebouwd. FC Dordrecht ontsteeg vorig seizoen de vijfde klasse van het zondagamateurvoetbal en gaat het nu in die vermaledijde Rotterdams/Haagse vierde klasse in het district West II proberen waar een andere competitieopzet wordt gehanteerd. Jansen: ,,Dubbeldam heeft dat vorig seizoen ook meegemaakt.

De reguliere competitie stelt dan niet veel voor, want de prijzen worden tijdens de playoffs verdeeld. Ik ben er niet weg van. Geef mij maar een reguliere competitie met veertien ploegen.”

Eelco Jansen kan de kracht van de nieuwe competitie niet inschatten. ,,Vorig seizoen hebben wij meegedaan om de Rijnmond Cup, toen werd al duidelijk dat wij niet onder deden voor tweede- en derdeklassers in die regio. En wij zijn wel FC Dordrecht hè. Tegenstanders kijken toch een beetje tegen ons op. Ik vind het prachtig om onder die naam en in dat tenue te mogen spelen.”