Mannetjesputter Stankov laat alle opties open

©Foto Erwin Spek

FC Dordrecht is hot. De ploeg van trainer Gérard de Nooijer pakte maandagavond de derde-periodetitel tegen RKC Waalwijk, waardoor de Eredivisie lonkt. Vleugelverdediger Antonio Stankov (27) is het hele seizoen al een stabiele factor.

En zo stond Stankov op een frisse maandagavond in maart opeens met een prijs in zijn handen. Vol trots toonde hij de Bronzen Stier aan enkele fotografen en natuurlijk de supporters. Daags na het veroveren van de derde-periodetitel is Stankov nog steeds euforisch van vreugde, maar wel een tikkeltje vermoeid.

,,Ik sliep pas om 04.00 uur door de adrenaline. Maar we gaan play-offs spelen, dat voelt goed.’’ Aan de telefoon de Macedonische rechtsachter van FC Dordrecht. Sinds zijn entree eind augustus 2017 is Stankov een zeer gewaardeerde kracht in het Riwal Hoogwerkers Stadion. ,,Ja, ik probeer gewoon mijn best te doen’’, klinkt het bescheiden. ,,Ik ben een van de ouderen en heb al veel wedstrijden gespeeld.’’ Dat is een understatement. Stankov stond al meer dan honderd keer aan de aftrap van een duel in de Eerste Divisie.

Revival
Voor de winterstop waren uitslagen als 4-3 en 2-2 de wekelijkse realiteit voor Dordrecht. In de laatste vier duels werd er drie keer met 1-0 gewonnen. Naïviteit heeft plaats gemaakt voor degelijkheid. ,,Zeker’’, bevestigt Stankov. ,,We spelen veel compacter en écht als een team. We helpen elkaar veel meer.’’ Ook wordt het spel simpel gehouden in elke linie. En als er iemand het spelletje uiterst simpel houdt, is het routinier Stankov wel.

,,Met simpel voetbal behaal je de beste resultaten. Maar wat je zegt, het is het moeilijkste wat er is.’’ Stankov heeft ook niet het idee dat hij zich in de nadagen van zijn carrière bevindt. In tegendeel zelfs. ,,Ik ben in februari 27 geworden en wil nog graag een stap maken. Wat is een stap hogerop? Het buitenland is een mogelijkheid, maar het liefst zou ik in de Eredivisie spelen. Bij ADO Den Haag bijvoorbeeld.’’

Transferperikelen
Stankov heeft nog een verbintenis tot medio 2018, dus komende zomer is hij transfervrij. ,,Ik heb een aanbieding van FC Dordrecht afgewezen’’, onthult de 27-jarige rechtspoot, die andere plannen heeft. ,,Ik heb het absoluut naar mijn zin bij Dordrecht, maar op deze leeftijd moet ik ook aan een stap hogerop denken. Het wordt een combinatie van speeltijd en natuurlijk financieel. Het hangt er van af wat je aangeboden krijgt.’’ Stankov zou niet misstaan bij een club uit het rechterrijtje van de Eredivisie. Hij koppelt fysieke kracht aan een goede basistechniek, een enorme drive én een dosis lef. Niet onbelangrijk voor een moderne vleugelverdediger.

Counter
Vrijdag staat de derde wedstrijd in een tijdsbestek van zeven dagen op het programma. De Schapenkoppen spelen in De Vliert tegen FC Den Bosch. Stankov slaakt een diepe zucht. ,,Het is vermoeiend’’, geeft hij aan. ,,De Graafschap-uit was een pittige wedstrijd op gras. Dat merkten we maandag wel, maar we gaven alles voor de periodetitel.’’ Aan een voorspelling waagt Stankov zich niet.

,,Den Bosch doet het best goed’’, weet hij. ,,In het eerste duel hadden wij meer de bal, maar pakten ze ons op de counter. Daar moeten wij attent op zijn. Ik hoop dat we gaan winnen en ga daar ook wel vanuit’’, vertelt Stankov, die geniet van twee vrije dagen. ,,Iedereen heeft dit wel even nodig. Lekker genieten van de periodetitel en donderdag weer aan de bak!’’