jan-den-hertog-stedoco

Vandaag lanceren we een “nieuw item: ‘Corona advies met’. We gaan in gesprek met onder andere voorzitters over hoe clubs omgaan met de corona regels van de overheid. We trappen af met Jan den Hartog, voorzitter van SteDoCo. Jan is al sinds zijn negende betrokken bij de club, een aantal jaar als speler van het eerste maar toch meer organisatorisch ingesteld. “Ambitie om trainer te worden heb ik nooit gehad. Mijn prioriteiten lagen meer in de organisatie, zoals jeugdleider, commissie en bestuurslid”.

Sport-centrum-dordrecht_internetbalk_2020Eerst vroegen wij Jan om een korte introductie te geven van zichzelf. “Mijn naam is Jan den Hartog en ik woon al heel mijn leven in Hoornaar, heb een vrouw, drie kinderen en acht kleinkinderen. Vijf van deze kleinkinderen, twee jongens en drie meisjes, voetballen bij SteDoCo. Ik ben werkzaam bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid als projectmedewerker Materiaal en Logistiek afd. Brandweer. Daarnaast ben ik gepiketteerd als Informatiemanager bij Grip Incidenten binnen Zuid-Holland Zuid. Eind april 2021 hoop ik met pensioen te gaan”.

“Vanaf 1988 ben ik bij de club ingestroomd als jeugdleider en ben toen ook jaren lid geweest van de Jeugdcommissie. In die periode floot ik als clubscheidsrechter ook regelmatig jeugd en senioren wedstrijden”. Vervolgens is Jan in 2002 als secretaris ingestroomd in het hoofdbestuur. Na 15 jaar, waarvan acht jaar als secretaris, vier jaar bestuurslid voetbalzaken en drie jaar verantwoordelijk voor de accommodatie. “Uiteindelijk ben ik eind 2017 teruggetreden uit het bestuur”.

“In de periode daarna heb ik nog wat organisatorische functies gedaan zoals Veiligheidscoördinator en andere zaken rond de wedstrijden van het eerste elftal. In maart 2019 ben ik door clubmensen gevraagd om voorzitter te worden, wat mij toch enigszins verraste. Na twee maanden van inleving en gesprekken met clubmensen, bestuur  en sponsoren over toekomstvisie, clubsterkte en toekomstbestendigheid ben ik tijdens een extra ingelaste algemene bestuursvergadering op 8 juli 2019 voorzitter geworden”.

SteDoCo heeft mooie ambities voor de toekomst: Gezonde organisatie blijven voor sportliefhebbers, veel sport organiseren voor de gemeenschap, samenwerking met de gemeente met een goed subsidiebeleid, aantrekkelijk blijven voor voetballiefhebbers, vrijwilligers en sponsoren. Als laatste wil Jan nog een stapje maken naar de tweede divisie met Heren 1.

SteDoCo is één van de 11 voetbalclubs uit de vanaf 1 januari 2019 heringedeelde gemeente Molenlanden. Elf voetbalclubs op 44.000 inwoners betekend dat er vooral gestuurd moet worden op plezier. Heerlijk sporten met daarbij veel plezier beleven is hun hoofddoelstelling. De aantallen leden staan niet toe om met jeugd door te kunnen selecteren naar hoofdklasse of divisie niveau. Dit neemt niet weg dat er niet op een prima niveau gevoetbald kan worden bij SteDoCo. Met een goed georganiseerde jeugdcommissie wordt er met 20 jeugdteams op een goed niveau en met veel plezier veel getraind en wedstrijden gevoetbald. Ook voor de lagere herenteams is plezier de hoofddoelstelling. Natuurlijk het liefst op een mooi niveau, met mogelijkheden om te voetballen in een team en naar behoefte te trainen en te team-builden. Gezelligheid tijdens en na de wedstrijden en na de trainingen op donderdagavond zijn ook mooie clubdoelstellingen.

“Voor heren 1 is het bij onze club anders zegt Jan. Jaren geleden is er bij SteDoCo voor gekozen om met heren 1 zo hoog mogelijk te presteren. Voetballen op een hoog amateurniveau en hiermee goed voetbal te presenteren aan de liefhebbers. Dit betekent dat er spelers worden gevraagd om bij SteDoCo op niveau te komen spelen, waar ook een technische staf en een technische en medische commissie op dit niveau zijn werk moet doen. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Om dit niveau te organiseren zijn middelen nodig waarmee deze ambitie ondersteund moet worden. Hiervoor heeft SteDoCo veel sponsoren, een businessclub en een Stichting Voetbalpromotie SteDoCo, die de bestuurlijke organisatie ondersteund in deze ambitie. Voor dit niveau voetbal is er bij SteDoCo veel belangstelling. Ruim 100 directe clubsupporters zijn dagelijks bezig met de selectie. Waar spelen we zaterdag, wat een slechte of goede wedstrijd, wie is er geblesseerd, wat vindt jij van die opstelling en wat voor een trainer is dat enz. enz. Het zijn niet alleen de voetballers waarvoor we wedstrijden organiseren. We doen dit ook voor de voetballiefhebbers en mensen die van de club houden. Ook daar ligt voor SteDoCo een sociale doelstelling”.

Het huidige seizoen verliep heel goed voor de club. Na zes gespeelde wedstrijden staat SteDoCo op een gedeelde eerste plaats in de Derde Divisie zaterdag van het amateurvoetbal. Ook in de voorronde van de KNVB beker zijn goede resultaten behaald en heeft SteDoCo zich geplaatst voor de 1e ronde van de landelijke KNVB beker. “De selectie is dit seizoen vooral in de breedte versterkt en hierdoor zijn ook de verwachtingen wat hoger als vorig seizoen. Helaas wordt de hele club net als alle amateurclubs in Nederland sportief en financieel hard getroffen door het Corona virus”.

We vroegen Jan op welke gebied de club het hardst getroffen is door het Corona virus. “SteDoCo wordt net als alle voetbalclubs hard getroffen door de genomen maatregelen om virus besmettingen te minimaliseren. Het gaat hierbij vooral om het sociaal aspect, maar ook financieel krijgen we harde klappen. De zomerstop met het vervroegd eindigen van de competitie was bijzonder vervelend, maar financieel nog wel te overzien. Nu we na de voorbereiding net aan de nieuwe competitie zijn begonnen en alles nu weer plat gaat, wordt het erg moeilijk om dat nog lang vol te houden. Er mag wel wat getraind worden, maar ouders of supporters mogen daar niet bij zijn. Dit heeft een heel grote impact op het plezier in de sport waar we met z’n allen zoveel behoefte aan hebben. Op dit moment is de grote vraag. Hoe lang gaat dit nog duren en hoe lang houden we dit nog vol”.

Wat doen jullie om de club overeind te houden was onze volgende vraag aan den Hartog. “We informeren en motiveren leden, vrijwilligers en sponsoren om zoveel mogelijk de motivatie er in te houden. De leden mogen nog trainen, maar of het nog leuk is, daar twijfel ik aan. Verder proberen we de uitgaven te beperken, maar dat doen we al jaren. Het was tenslotte al geen vetpot als je de contributie betaalbaar wil houden. Als club zijn we bezig om de kosten zoveel mogelijk te beperken. In de zomer toen de hele club op slot zat lukte dit nog wel enigszins. Er werd helemaal niets gedaan, onkostenvergoedingen konden worden beperkt en we gebruikten in de zomer ook weinig energie. Nu is het veel moeilijker, onkosten en energie gaan in grote lijnen door en de kantine opbrengsten zijn nul”.

Heeft u nog tips voor alle voetballiefhebbers in de amateur wereld? “Het advies wat ik zou willen geven aan alle leden, vrijwilligers en sponsoren is om rustig te blijven en na te denken en terug te kijken naar de mooie momenten op de vereniging die geweest zijn en ook weer komen gaan! Blijf zoveel als toegestaan binnen de regelgeving je sport beoefenen. Blijf van je club houden en ondersteunen en heb vertrouwen in de toekomst”.

Op anderhalve meter trainen is niet wat je wil maar binnen SteDeCo doen ze er alles aan om dit zo goed mogelijk te laten verlopen. De jeugd mogen nog normaal trainen al zijn de kleedkamers op slot. “De senioren mogen trainen in groepjes van vier. De selectie maakt hier 2 avonden per week gebruik van. Op maandagavond van 20.00 tot 21.00 uur 2 groepjes van vier spelers en één groepje van drie keepers en op diezelfde avond vanaf 21.00 uur tot 22.00 uur nog twee groepjes van vier spelers. Op de donderdagavond doen we dat nog eens op dezelfde manier. Iedere groep met ruime afstanden en begeleid door een trainer. Het is niet ideaal, maar binnen de regelgeving de beste oplossing om op kracht en conditie te blijven. Binnen de club zijn de besmettingen nul geweest in de periode van de zomer tot de laatste maatregelen. Dan is het erg jammer dat de maatregelen toch weer aangescherpt moeten worden”.

Tijdens de Corona crisis moet het complex ook onderhouden worden. Veel lof is er dus vanuit de voorzitter voor de mensen die nu ook op gepaste afstand dit werk uitvoeren. “Vrijwilligers die bezig zijn met de renovatie van de kleedkamers gaan binnen de regelgeving gewoon door met de ingezette werkzaamheden. Eind dit jaar hopen we klaar te zijn met de renovatie en verduurzaming van het gehele complex”.

We sluiten af met de vraag: Hoe ziet u de toekomst voor u in het geval van Corona en voetbal gecombineerd? Hoe nu verder. Hoe lang gaat dit duren en hoe groot zullen de klappen voor de club zijn? Allemaal dingen die nog onduidelijk zijn op dit moment. “Ik ga er van uit dat over een half jaar of eerder de rust terug zal keren. Een goed medicijn zal uitkomst moeten bieden.

“Maar hoe zal de toekomst zijn wanneer we dit voorlopig niet onder controle krijgen. Dit zou het einde van niet alleen het voetbal maar ook van alle teamsporten betekenen in heel de wereld.

Als Corona net zo besmettelijk blijft als het nu is, dan zullen we het met regelgeving nooit voor 100% onder controle krijgen. Mensen zijn tenslotte kuddedieren en kunnen moeilijk leven zonder aanrakingen en contacten. Wanneer het Coronavirus zo besmettelijk blijft zoals het nu is dan zal voetbal nooit meer zo worden als het was. Het gaat hierbij niet alleen over het voetbal op zich, maar vooral ook over de beleving om het voetbal heen. Wanneer dit weg is zal de algehele belangstelling voor deze sport volledig wegvallen en deze teamsport geen toekomst meer hebben en zeker niet zoals het was”.

Jan is er van overtuigd dat we het virus wel onder controle krijgen al weet hij ook niet precies wanneer dit zal gaan zijn. “ Ik ben er ook van overtuigd dat we straks weer veel plezier gaan beleven aan het voetbal. Helaas is dat nu even niet zo en moet er veel geïmproviseerd worden om de clubs organisatorisch niet te verliezen. Heel veel sterkte gewenst aan alle clubmensen in deze vervelende periode”.

Wij willen Jan bedanken voor zijn tekst en uitleg rond SteDoCo en de club veel succes wensen in deze lastige tijd.

Klik hier voor meer artikelen over SteDoCo
Klik hier voor meer informatie over SteDoCo