ASWH-RECHTSBACK CLARENCE BIJL TIMMERT AAN DE WEG MET EIGEN VOETBALSCHOOL

Passie Voor Voetbal. Zo heet de voetbalschool van Clarence Bijl die hij sinds afgelopen zomer met vader Henri runt. Daarbij put de 21-jarige rechtsback volop uit eigen ervaring, opgedaan door onder meer tien jaar als jeugdspeler van Feyenoord. Sinds de zomer van 2018 is hij te zien in het shirt van ASWH.

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Elke zondag rond de klok van 8.45 uur verschijnt een glimlach op zijn gezicht als de eerste jeugdspelers het veld van NSVV in Numansdorp betreden. “Als ik zie met hoeveel plezier die jongens en meisjes arriveren, doet me dat erg goed.” Een halfuur eerder is Clarence Bijl met vader Henri al aanwezig om de trainingsvormen uit te zetten. “We begonnen in juli met drie jeugdspelers. Nu zijn er al drie groepen van elk acht spelers, die om tien en elf uur trainen. We overwegen zelfs een vierde blok toe te voegen. We houden de groepen bewust klein om iedereen veel aandacht te kunnen geven. Kwaliteit boven kwantiteit.”

Het doet Clarence Bijl goed. Vorig jaar verrichte hij met een compagnon dezelfde activiteit bij FC Binnenmaas, de fusieclub die onder meer bestaat uit VV Maasdam waar Bijl zijn eerste bal trapte. Na een minder prettige ervaring besloot hij zijn eigen voetbalschool op te zetten voor jongens en meisjes van acht tot ongeveer twaalf jaar. “Doordeweeks krijgen zij bij hun eigen club pass- en trapvormen en partijtjes. Wij geven juist andere trainingen. Speci eke loop- en techniektrainingen, bagage waardoor die jongens en meisjes zich verder kunnen ontwikkelen. Plezier blijft altijd voorop staan. Daarbij denk ik aan de periode dat ik als jongetje zelf aan clinics of voetbalweken deelnam, zoals die van Ben Wijnstekers.”

Vader Henri, die hem in het seizoen 2006/07 in zijn laatste jaar bij FC Binnenmaas samen met opa Cees Schouten trainde, helpt. “Toen ik hem vroeg, zei hij direct ‘ja’. In het verleden heeft hij getraind. Nu is het een stukje ontspanning naast zijn drukke baan als eigenaar van een assurantiekantoor. We rijden zondagochtend samen naar het sportpark, zetten alles samen uit en geven de training samen. Hij bezoekt ook elke wedstrijd van me. In mijn periode bij Feyenoord heeft hij alleen een toernooi in Azerbeidzjan gemist, omdat ouders vanwege veiligheidsredenen werd afgeraden af te reizen. Bij ASWH is hij trouw aanwezig, net zoals mijn opa en vaak mijn zusje Celeste. Zij voetbalt ook,” aldus Clarence Bijl, die sinds 2 december bij het assurantiekantoor van zijn vader werkt.

FEYENOORD
Tien jaar maakte hij deel uit van de jeugdopleiding van Feyenoord. “Mijn hele periode daar beschouw ik als een hoogtepunt. Net als mijn jeugdinterlands. Die staat toch op je CV. Het was een prachtige tijd. Vele kinderen dromen ervan om bij Feyenoord te voetballen. Ik al helemaal, Feyenoord is mijn club. Toen de brief op de deurmat viel met de uitnodiging dat ik stage mocht komen lopen… je moest eens weten hoe blij ik was.” Hij doorliep alle jeugdteams tot en met de Onder 19. “Toen kreeg ik na een gesprek met hoofd jeugdopleiding Richard Grootscholten en trainer Damien Hertog te horen dat er geen plek voor mij was. De stap naar het eerste elftal was te groot. Feyenoord kent geen tweede team dat uitkomt in de voetbalpiramide, waardoor jaarlijks haast het volledige beloftenelftal moest vertrekken. Zonde. Als Jong Feyenoord toen in de Eerste Divisie had gespeeld, was ik nu de rechtsback van het eerste elftal. Daarvan ben ik overtuigd.”

Hij koos mede door privéomstandigheden voor FC Dordrecht als volgende stap. “Dat was dichtbij en in de Eerste Divisie kon ik me prima ontwikkelen.” Bijl, die net na zijn komst zijn achttiende verjaardag vierde, draaide een goede voorbereiding. “Op de tweede speeldag maakte ik mijn debuut tegen Jong FC Utrecht, maar daar bleef het bij. Ik was op amateurbasis aangetrokken en de club moest na mijn vijfde wedstrijd een opleidingsvergoeding betalen. Die konden ze niet ophoesten, kreeg ik te horen. In oktober, november werd gemeld dat ik volgend seizoen niet meer terug hoefde te komen. Moest ik het vanaf dat moment doen met wedstrijden op de maandagavond met Jong FC Dordrecht. Dat deed me pijn. Ik heb nooit de kans gekregen om te laten zien wat ik kan.”

KLIK
Bijl raapte zijn moed bij elkaar. “Ik ben elke training geweest en deed altijd mijn best. Ik wilde top t zijn in het geval een nieuwe club zich meldde. Gelukkig kwam ASWH, toen nog Derde Divisie. In ons eerste gesprek ontstond direct een klik. Ik had me nooit serieus verdiept in de Tweede of Derde Divisie. Ik ben blij met de kans die de club me bood.” Zijn debuutjaar sloot Bijl af met promotie naar de Tweede Divisie. “Dat had niemand verwacht. Vooral niet, omdat we halverwege het seizoen nog twaalfde of dertiende stonden.”

In de Tweede Divisie zit Bijl uitstekend op zijn plek. “Veel clubs zouden probleemloos meedraaien in de Eerste Divisie. Het grote verschil met vorig seizoen is dat we nu elke week een goede tegenstander treffen. Geef je niet de volle honderd procent, word je overlopen. Er moet telkens een tandje bij. Ik nam me afgelopen zomer voor om alle 34 wedstrijden te spelen. Ik vertelde aan de trainer (Rogier Veenstra, red.): laat mij aan het einde van het seizoen maar de rechtsback in het Team van het Jaar van de Tweede Divisie worden. Mijn kracht is bekend. Ik blijf negentig minuten gaan. Mijn aanvallende krachten wil ik zo optimaal mogelijk benutten zonder mijn verdedigende taken te verwaarlozen. De Tweede Divisie is een prima niveau, mijn ambitie is om minimaal hierop te blijven voetballen. Als het kan met ASWH.”

Naast de drie trainingen bij ASWH, de wedstrijd op zaterdag en zijn voetbalschool, traint Bijl op vrijdagavond de jeugdselectieteams van IFC, de buurclub van ASWH. Door zijn nieuwe baan wil hij ook nog een studie oppakken om zich op assurantiegebied te ontwikkelen. “Veel vrije tijd heb ik niet, maar het zijn allemaal activiteiten waarin ik plezier heb. Dat vind ik van alles het belangrijkst.” (SB)

Voor de hele krant van de tweededivisiekrant. Klik hier
Meer informatie over ASWH? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over de tweededivisiekrant.
Klik hier voor een ander artikel over ASWH.