Alfred Buwalda is bezig aan zijn derde seizoen als trainer van het tweede elftal van Alblasserdam. Als voetballer ligt zijn verleden bij de zondagtak, waar hij maar liefst vijftien jaar in het eerste elftal uitkwam.

ALBLASSERDAM – ,,Ik heb als voetballer fantastische jaren bij ‘de zondag’ meegemaakt. De club had tien seniorenteams. Wij promoveerden met mijn favoriete trainer Fred Koster in de jaren negentig van de vierde naar de tweede klasse. Ik beleefde later ook de teloorgang met de ene degradatie na de andere.” Onlangs was er bij het 90-jarig jubileum van de club een fototentoonstelling waarbij het echt opviel dat er weinig foto’s uit de hoogtijdagen van Alblasserdam op zondag te zien waren. “Dat was toch de periode dat er duizenden toeschouwers langs de lijn stonden”, verbaasde Buwalda zich toen, tijdens de rondgang in de kantine.

,,Dat mijn twee zoons Damian (27) en Beau (23) eindelijk voor Alblasserdam uitkomen, maakt mij gelukkig en trots. Na onze scheiding zijn de boys met hun moeder naar Nieuw-Lekkerland verhuisd en zijn daar uiteraard gaan voetballen. Ik heb ze jarenlang in de jeugd bij hun club Nieuw-Lekkerland getraind. Daar heb ik destijds mijn trainersloopbaan opgestart nadat ik bij Alblasserdam al eens een jaartje met Jan de Vries het tweede elftal had getraind.” Trainen en coachen van je eigen jongens is niet altijd gemakkelijk. Ik heb mijn zoons nooit voorgetrokken. Vaak hadden zij het moeilijker dan hun ploeggenoten”, haalt Buwalda herinneringen op. Later heeft hij een ijzersterk A1-elftal bij Nieuw-Lekkerland onder zijn hoede gehad. ,,Met veel zeer talentvolle jongens, die later allemaal het eerste elftal hebben gehaald. Waar zie je dat nu nog. Het niveau van jeugdspelers is werkelijk achteruit gehold.”

Beroepsmilitair Damian, nu voor het tweede seizoen bij Alblasserdam, is een spits maar in zijn gedrag wat behoudender. Hij kwam bij Nieuw-Lekkerland nooit echt door maar was wel jarenlang topscorer van het tweede elftal. Beau – hij kwam drie jaar geleden van Lekkerland naar Alblasserdam – is verdediger en heeft meer bravoure. Hij heeft de pech gehad dat hij bij Lekkerland zijn enkel heeft gebroken.”

TWEEDE ELFTAL
Een jaartje of vier geleden werd Alfred Buwalda benaderd door Michel Stoppelenburg en Danny Buijs. ,,Danny wilde dat al die oud-Alblasserdammers terug zouden komen. Ik kreeg het verzoek of ik bij mijn oude cluppie het tweede wilde gaan trainen en begeleiden. Dat is goed uitgepakt. Danny had het toen over een driejarenplan, maar ik ga nog wel even door. Ik zie geen reden om hier te stoppen. De wisselwerking met het eerste elftal is perfect. Teleurgestelde spelers uit het eerste komen bij mij en die breng ik op termijn weer terug. Dat is mij vorig seizen ook met een paar spelers gelukt. Ik zeg altijd tegen die gasten: eerst weer plezier in het spelletje krijgen, de rest komt vanzelf. En ik ken mijn plaats. Natuurlijk gaat het eerste elftal altijd voor, want als dat team goed draait is de sfeer in de club optimaal.” Overigens werd inmiddels bekend dat Dennis Schoonewil, trainer-coach van het eerste elftal, na drie seizoenen bij Alblasserdam stopt.