‘Papendrecht moet mikken op promotie’

Stephan Bravenboer (25) en Koen Lighaam (25) speelden in de jeugd al jarenlang samen en zijn inmiddels ook al enkele seizoenen van vaste waarde in de hoofdmacht van zaterdag-tweedeklasser Papendrecht. Lighaam als linksbuiten, Bravenboer als dynamische middenvelder. Samen nemen ze het huidige seizoen door. ,,We moeten met dit team echt mee kunnen doen om promotie naar de eerste klasse. Daar zou ik ons graag eens zien.”

Lighaam speelde in de jeugd van Papendrecht al enkele seizoenen samen met Bravenboer, maar in 2011 koos hij samen met middenvelder Daeley van der Graaff voor de stap naar voetbalvereniging Alblasserdam. In 2014 keerden Lighaam en Van der Graaff weer op Sportpark Slobbengors, waar veel van hun vrienden nog voetbalden. Een sportieve stap terug, maar het duo koos voor het plezier. Papendrecht was destijds overtuigend kampioen geworden in de derde klasse en leek in het eerste seizoen in de tweede klasse direct nog een keer te promoveren, maar dat zat er uiteindelijk toch niet in. De afgelopen drie seizoenen eindigde Papendrecht als vijfde, achtste en tiende in de westelijke tweede Klasse D. Niet de stijgende lijn waar het ambitieuze en talentvolle gezelschap op sportpark Slobbengors op had gehoopt.

Droomstart
Dit seizoen is Papendrecht ingedeeld in de meer centraal gelegen 2e Klasse F. Daarin ging Papendrecht onder de nieuwe trainer Peter de Haan (58) zeer voortvarend van start. De eerste vier duels werden gewonnen, bovendien met overtuigende cijfers. Het doelsaldo na vier duels was 18-3. ,,Het begin was super ja, echt heel goed. Ook in de groepsfase van de beker wonnen we alles, onder meer hier thuis met 5-2 tegen Oranje Wit, toch al jaren een sterke ploeg in de top van de eerste klasse. Daar hebben we onszelf ook wel mee verrast”, geeft Lighaam toe. ,,Natuurlijk wilden we die goede resultaten van de eerste weken van het seizoen zo lang mogelijk volhouden, maar dat is niet realistisch. Ook bij titelfavoriet Roda Boys/Bommelerwaard deden we het heel goed, maar gaven we het in de tweede helft weg: 2-2. Dat is ons de laatste weken te vaak overkomen. Uit bij Brederodes in Vianen stonden we bij rust met 0-2 voor en leek er geen vuiltje aan de lucht, maar na rust stortten we volledig in. Dat is ons de afgelopen jaren al  vaker gebeurd, dat we te ver wegvielen. Ik had gehoopt en gedacht dat ons dat dit seizoen niet meer zou gebeuren, maar dat is er blijkbaar nog steeds niet uit. We staan er nog steeds niet slecht voor, maar we willen dit seizoen bij de bovenste drie ploegen meedoen. Dan mogen we natuurlijk niet te vaak een off-day hebben,” vult Bravenboer aan.

Vooruitgang
Toch ziet Bravenboer zeker vooruitgang, ook buiten de resultaten om. ,,Iedereen weet dat we een hechte ploeg zijn, ook buiten het veld om. Maar dat was de afgelopen jaren zowel onze kracht als onze valkuil. Discussies op de trainingen en tijdens wedstrijden duurden vaak veel te lang, omdat we altijd gelijk wilden hebben. Daarmee haalden we onszelf vaak uit het spel. Dat heeft de nieuwe trainer er redelijk snel uit gekregen. Hij is een aardige vent, maar we weten wel dat we bij hem niet alles kunnen flikken. Wij zijn als spelersgroep natuurlijk ook verstandiger en rustiger geworden de laatste jaren. Als het om voetbal gaat tenminste, haha. We hebben het altijd leuk als vriendenteam, maar na een verloren wedstrijd heerst er bij ons in de kleedkamer ook gewoon een grafstemming. Neem bijvoorbeeld de derby tegen Drechtstreek, die we op eigen veld met 0-2 verloren. Ik zat die wedstrijd helaas op de bank en voelde al snel dat het niet onze middag zou gaan worden. Dat is flink frustrerend. We hebben het die week erop ook niet meer echt over die wedstrijd gehad. Snel vergeten en weer door naar de volgende wedstrijden. We krijgen op 10 maart in de uitwedstrijd gelukkig een kans om ons te revancheren. We willen dit seizoen ook zeker boven Drechtstreek eindigen op de ranglijst, dat moet een duidelijk doel zijn voor iedereen.”

Realistisch
Bravenboer en Lighaam zijn beiden ambitieus, maar ook realistisch. ,,Ik zou ons graag eens in de eerste klasse willen zien. Ik denk dat we het op dat niveau zeker niet onaardig zouden doen, al zullen we dan misschien wel twee ervaren spelers nodig hebben die de boel goed op scherp kunnen zetten. Zo’n type missen we soms wel eens,” zegt Bravenboer. Lighaam: ,,Zo lang we nog te vaak compleet instorten als team moeten we het volgens mij helemaal niet over promotie hebben. We moeten iedere week keihard werken met z’n allen voor het beste resultaat, dan zien we vanzelf wel waar we aan het einde van dit seizoen staan. We hebben een brede selectie met veel talentvolle spelers, maar we moeten snel weer het niveau van de eerste weken van dit seizoen te pakken krijgen. Dan kan het inderdaad een mooi seizoen worden.”