Dit keer in ‘Onder de lat met…’ zijn we het gesprek aangegaan met Mark Smith van SteDoCo, dit leverde een interessant interview op. Mark is op zijn vijfde begonnen bij L.M.O. en maakte hier op zijn 15e al zijn debuut in het eerste elftal. Na L.M.O. heeft Smith een aantal mooie clubs gehad: SC Feyenoord, Sparta Rotterdam, AGOVV Apeldoorn, TOGB, DHC Delft en nu SteDoCo. Tussendoor is hij ook uitgekomen voor het Nederlands elftal onder 18 & 19. Naast veldvoetbal is Mark ook erg actief op het zand waar hij voor Beachsoccer Lansingerland, Beachsoccer Zeeland en het Nederlandse Beachsoccer Team heeft gespeeld.

banner_koningsport_small_VJ

Mark staat aan zijn vierde seizoen als keeper bij SteDoCo en is erg positief over de gedraaide voorbereiding. “We hebben een zeer goede voorbereiding gedraaid, maar 1 zwaluw maakt nog geen zomer. We zullen met SteDoCo in de 3e divisie elke weer geconcentreerd en gefocust moeten zijn om de punten binnen te halen. De eerste wedstrijden merk je toch dat ploegen zich meer gaan instellen op SteDoCo dan voorgaande jaren na zo’n voorbereiding met louter goede resultaten. Met SteDoCo willen we in de 3e divisie dit seizoen graag bovenin mee gaan doen en dit moet ook mogelijk zijn, maar ik denk dat we na een wedstrijd of 10 maar eens gaan kijken hoe we ervoor staan voor we echt iets kunnen zeggen.”

Persoonlijk is Smith zeer realistisch en vertelt hij hoe hij erin staat voor het nieuwe seizoen. “Ik ben zelf nu 33 en het echte trainen is meer onderhouden geworden. Ik moet ervoor zorgen dat ik elke week op zaterdag fit en scherp ben.
Dit seizoen ga ik mijn 4e seizoen in als keeper bij SteDoCo en heb het erg naar mijn zin. Samen met Eric Plieger (Keeperstrainer), Mark van Ingen en Jochem van der Werff gaan we er alles uithalen. Ik heb 2 jongere keepers als collega’s en samen met Eric wil ik ook mijn ervaringen delen met die gasten om hun een stap te kunnen laten maken in hun ontwikkeling.”

In dit item gaat het natuurlijk om de keeper, dus stellen we ook een van de lastigste vragen voor een keeper. We vroegen Mark waar hij als keeper nou echt in uitblinkt. “Echt uitblinken vind ik altijd lastig om te zeggen. Anderen kunnen dat beter kunnen beschrijven dan ik zelf. Ik weet dat ik vrij actief bezig ben met het coachen tijdens een wedstrijd. Met mijn spelvoortzetting kan ik denk ik van waarde zijn of dit nou vanuit mijn handen is of vanaf de grond. In de loop der jaren heb ik denk ik op alle vlakken mezelf ontwikkeld.”

Ook wilden we graag weten waarom Mark is gaan keepen. “Ik vond dat veld in de F en E-pupillen al groot, laat staan toen in naar de D-pupillen ging om op een groot veld te spelen, dat zag ik al helemaal niet zitten. Nee, ik ben nooit een loopwonder geweest dat heeft denk ik zeker een rol gespeeld in de keuze om keeper te worden. Keeper zijn moet echt in je zitten, ik vind niet dat dit echt aan te leren is. Ja de basis is zeker aan te leren maar het talent om ballen tegenhouden moet gewoon in je zitten.”

De stelling die altijd terugkomt is: ‘Keepers zijn gek’. Mark was het hier zeker mee eens. “Ja dit is zeker waar. Al jarenlang hoor ik om me heen “Ik heb nog nooit een normale keeper gezien” en dit is denk ik zeker waar. Ga er maar eens staan als ze weer eens vanaf 11 meter als een blinde op je staan te knallen, en jij maar vrolijk in die goal blijven staan en de ene na de andere bal op je te krijgen. Dus in zekere maten ben ik het daar wel mee eens. Als keeper heb je eigenlijk ook echt nooit iemand om je heen en sta je weleens in jezelf te lullen, en dat heb je echt niet door dan. Daarnaast maken we als keeper ook weleens een foutje en vaak betekent dit dan dat het direct een doelpunt is.”

Veel keepers gebruiken de stelling ‘keepers zijn gek’ vaak in combinatie met gekke rituelen voor de wedstrijd. Mark heeft echter geen bijzondere rituelen voor de wedstrijd. “Djayden (mijn zoon) speelt bij C.V.V. Berkel dus daar ben ik ’s ochtends voor de wedstrijd te vinden. Dan zie je toch wel vaak weer terug waarom je vroeger op voetbal bent gegaan, hoeveel plezier die kinderen dan hebben is mooi om te zien. Op de weg naar SteDoCo stopt ik eigenlijk standaard voor een bak koffie bij hetzelfde tankstation maar meer vaste rituelen heb ik niet echt.”

In zijn toekomstvisie is Mark ook zeer realistisch, hij is nu 33 jaar en heeft ook een eigen bedrijf. “Ik ben nu 33 jaar en naast mijn eigen bedrijf (Aanvoerdersband.com) en jeugdtrainer bij FC Utrecht ben ik vrij druk. Mijn vriendin (Cindy) voetbalt ook nog in de zaal en onze kinderen (Djayden, Liam & Joya) zullen straks ook vast meer gaan sporten en dan is het allemaal gewoon niet meer gemakkelijk te combineren.” Hij wil wel heel graag nog wat neerzetten bij L.M.O. “Als keeper staat er 1 ding vast voor mezelf dat er na SteDoCo nog maar 1 club volgt en dat is L.M.O. Bij L.M.O. heb ik heel mijn jeugd rondgelopen en daar wil ik heel graag nog wat neerzetten. Dat is iets wat ik al vanaf het moment dat ik wegging van L.M.O. naar Sparta Rotterdam al gezegd heb.”

Klik hier voor meer artikelen over SteDoCo
Klik hier voor meer informatie over SteDoCo