De 24-jarige Mark Maasland werd in 2017 voorzitter van de jeugdafdeling van SV Noordeloos. Hij heeft als eerste elftalspeler zelf pech met blessures. Als hij fit is, traint hij eerst een jeugdteam en sluit dan aan bij de training van het eerste elftal. Een druk programma.

Het is prettig werken bij de v i e rd e – k l a sse r. Naast het splinternieuwe kunstgras-hoofdveld zijn de kleedkamers en de overige gebouwen vernieuwd. Maasland – hij volgt de opleiding voor leraar lichamelijke opvoeding – praat na de training van het JO17-team even met ons bij. ,,Mogelijk door mijn achtergrond heeft oud voorzitter Gijs Moerings mij benaderd om betrokken te raken bij de jeugdopleiding van Noordeloos.”

Natuurlijk is het druk voor Maasland. ,,Maar ik heb heel veel steun van de jeugdcommissie. Zij verrichten echt het meeste werk. Wij hebben ook veel ondersteuning van trainers. In een dorp als Noordeloos heb je snel medewerking.”

Maasland vervolgt: ,,Wij volgen vanaf 2014 een jeugdbeleidsplein en dat heeft haar vruchten afgeworpen. Natuurlijk dient een dergelijk plan geoptimaliseerd te worden. Daar wordt nu aan gewerkt en in januari zal het nieuwe plan gepresenteerd worden.”

Zoals bekend is vooral bij het pupillenvoetbal door de KNVB veel veranderd. Daar dient ook Noordeloos het beleid op aan te passen. De voetbalclub zit sinds de vernieuwing van de accommodatie in de lift. ,,Met de komst van het kunstgrasveld kan door alle teams altijd getraind worden.”

Groei
Noordeloos groeit tegen de klippen op. Naast de vijf seniorenteams beschikt de club over maar liefst drie vrouwenteams. Bij de senioren de grootste vrouwengroep uit de regio. Bij de mannen zijn twee vriendenteams actief, waarvan veel spelers niet uit Noordeloos komen.

Deze jongens zijn goed geïntegreerd. Indien noodzakelijk zijn zij bereid om bij een ander team in te springen. ,,Op het hoofdveld is het JO15 team bezig tegen een sterk team van Leerdam Sport. Daar lopen een aantal nieuwe jongens van buiten het dorp bij. Via vriendjes en vriendinnetjes komt er aanwas uit Ameide, Schelluinen en Hoornaar.” Men vindt Noordeloos kennelijk een leuke club qua achtergrond.

Al die toeloop is voor de club volstrekt nieuw.” Dit seizoen lijken het JO13- en JO15-team de meeste kwaliteit te herbergen. Vorig seizoen werden beide JO13-teams kampioen. “Ik hoop dat dit de resultaten zijn van jarenlang goed trainen.”

Noordeloos heeft bij de jongste jeugd alles goed bezet. ,,Wij missen nu even het oudste jeugdteam van onder negentien. Maximaal drie spelers hebben dispensatie om bij JO17 te spelen. Soms worden zij, als zij dat zelf willen, bij de senioren ingezet. Een voordeel is dat ons eerste elftal jong is. De achterhoede is gemiddeld negentien jaar. Er zit dus geen grote kloof in leeftijd tussen die jongere gasten.

De club werkt serieus aan de opleiding van trainers. ,,Regelmatig wordt er op vrijdagavond aandacht aan die opleiding besteed. Dan is er een groep van vijftien spelers beschikbaar die door mensen van binnen de club wordt getraind. Dat gaat via vaste afspraken in blokken. Na afloop evalueren wij dat en discussiëren wij met elkaar wat eventueel beter kan. Dat bevalt ons uitstekend”, stelt Maasland.