HARDINXVELD – Bij Hardinxveld is trainer Richard den Ouden begonnen aan zijn tweede seizoen. De lat ligt wat hoger. Aan de Sluisweg neemt men het woord promotie nadrukkelijk in de mond.

banner_koningsport_small_VJ

HARDINXVELD – Even terug naar het vorig seizoen. Den Ouden: ,,Na een periode van gewenning is dat erg goed gaan draaien. Wij hebben een heel mooie reeks neergezet, met bij het afsluiten van de competitie door corona in de eerste week van maart, een fraaie derde plaats. De kans was aanwezig dat Hardinxveld een periodetitel zou gaan meepakken en wie weet wat er dan nog meer mogelijk was.” In de aanloop naar dit seizoen heeft Hardinxveld de ingeslepen spelprincipes weer opgepakt en de automatismen keerden al snel terug. Den Ouden paste een aantal nieuwe spelers in. ,,Dan zie je wat zaken heel goed gaan, maar ook momenten dat het minder loopt en dat heeft dan meteen uitwerking op het resultaat. Daar lag ik in de voorbereiding niet wakker van.”

Stelregel

Een aantal ervaren spelers zoals Richard en Patrick Zwakhals en ook Jos Laurs heeft een stapje teruggedaan. Nieuw zijn de van Oranje Wit gekomen Cezary van Es en AJ Margarita. Dan was er de terugkeer van het grote talent Collin de Kok, die door een zware blessure bij Kozakken Boys niet aan de bak kwam. ,,Goede spelers, die wel in het elftal ingepast moeten worden. Collin brengen wij uiteraard voorzichtig. Ik kijk graag naar koppeltjes die bij elkaar passen binnen het team. Dat zijn zaken waar ik graag mee aan de slag ga.” Door de blessure van Aron van Andel, een belangrijke speler, moest Den Ouden gaan schuiven. Van belang was hoe de nieuwe spelers ingepast moesten worden. Richard den Ouden hanteert wel één vaste stelregel: ernaar streven om iedere dag, elke training, in alles wat wij doen, technisch en tactisch beter worden. ,,Om met die jonge gasten van gemiddeld 23 jaar aan de slag te gaan, maakt het vak zo leuk.” Den Ouden wil zich niet verschuilen. ,,Wij willen als Hardinxveld dit seizoen voor promotie gaan, terug naar de tweede klasse. Maar ik breng wel een nuance aan. Het lijkt mij dat meer ploegen dan vorig seizoen bij de eerste vijf gaan spelen. Ik houd rekening met Lekkerkerk, Schoonhoven, Alblasserdam en De Alblas. Maar ook Ameide en Meerkerk kunnen gaan meedoen.” Hardinxveld opende het seizoen voorbeeldig met een 4-0 overwinning op Perkouw. Daarna volgen VVAC, SV Meerkerk en Schoonhoven.

UEFA A-diploma

Richard den Ouden bouwde zijn trainersloopbaan gefaseerd op. De geboren Leidenaar maar al snel verhuisd naar Alblasserdam, doorliep bij de ‘Dammers’ als jeugdspeler tot zijn zestiende alle jeugdelftallen. Daarna volgden Papendrecht (zo) en Sliedrecht, om noodgedwongen af te sluiten bij Papendrecht-zaterdag. Bij een zwaar busongeluk op Cuba raakte hij gewond. Knieletsel maakte een voortijdig einde aan zijn voetballoopbaan. Drie jaar later pakte de inmiddels in Dordrecht woonachtige Den Ouden zijn trainersloopbaan op bij de jeugd van EBOH. In 2008 vervolgde hij bij Oranje Wit, waar hij met JO19 naar de tweede divisie promoveerde. Hij werd hoofdtrainer bij GOZ in Mijnsheerenland om vervolgens terug te keren bij Sliedrecht, waar hij assistent-trainer werd van John de Wolf en daarnaast ook de training en begeleiding van het JO17-1 team voor zijn rekening nam. ,,Ik ben vervolgens voor het afronden van de cursus UEFA-A voor een stage bij het Oranje Wit van Pippy Pruymboom terechtgekomen.” Den Ouden werd jeugdtrainer op het hoogste niveau bij Alexandria’66. Daarna keerde hij terug in het seniorenvoetbal en werd trainer bij het Schiedamse Hermes DVS. Na twee seizoenen Schiedam maakte hij in 2019 de overstap naar Hardinxveld.