luke-van-eck

Luke van Eck (21) gaat aankomend seizoen weer aan de slag als keeper. Luke begon bij VV Sliedrecht op vijfjarige leeftijd met keepen. Hier trok hij de aandacht van NAC Breda en maakte hij zodoende een mooie transfer. Na vier mooie jaren bij NAC keerde hij terug naar Sliedrecht. Zijn terugkeer bij Sliedrecht duurde echter maar een jaar. Van Eck besloot een jaar te stoppen met voetballen door blessureleed en weinig motivatie. Toch begon het al snel weer te kriebelen en heeft hij besloten aankomend seizoen weer het veld op te stappen. Dit gaat hij doen bij VV De Alblas. 

Luke is bij VV Sliedrecht begonnen met voetballen toen hij een jaar of vijf was. Eenmaal in de C’tjes speelde hij de wedstrijd van zijn leven en dwong hij hiermee een transfer af.
“Toen ik bij Sliedrecht in de C1 speelde moesten we een bekerwedstrijd tegen NAC Breda C1 spelen. Ik heb toen heel goed gekeept. Ik denk de wedstrijd van mijn leven haha. We verloren de wedstrijd dik, maar ik heb de score toen weten te beperken. Na de wedstrijd kwamen ze meteen naar me toen en gaven ze aan dat ze mij graag een aantal trainingen mee wilde laten doen. Dit verliep allemaal heel goed en zodoende ben ik gescout.”

Van Eck heeft in zijn tijd bij NAC hele gave dingen meegemaakt.
“Het hoogtepunt was voor mij de wedstrijd tegen Feyenoord in de A1. De eerste seizoenshelft zat ik op de bank. Gelukkig door een schorsing van de eerste keeper mocht ik in de wedstrijd tegen Feyenoord in de basis starten. Deze wedstrijd wonnen we 3-0, dit was echt een toppunt. Zonder enige speeltijd tegen Feyenoord in de basis starten en de nul houden. Die wedstrijd zal ik niet snel vergeten. Hiernaast was de wedstrijd tegen NAC waardoor ik gescout werd natuurlijk ook een hoogtepunt. Dat moment was ook heel bijzonder!”

Na vier mooie jaren bij NAC Breda kreeg Luke helaas te horen dat hij moest vertrekken.
“Op het moment dat ik over moest naar de senioren vertelde ze mij dat ik opzoek kon gaan naar een andere club. Ik was niet goed genoeg en ze hadden tevens ook geen keepers nodig voor het eerste elftal.”

Van Eck had nooit echt de intentie om profvoetballer te worden. Hij was vooral aan het keepen omdat hij het erg leuk vond.
“Op het moment dat je dan wordt gescout door NAC wordt deze gedachte ineens heel anders. De mogelijkheid doet zich voor, dus dan begin je zeker te dromen over een profcarrière. Het moeten vertrekken bij NAC komt dan ook hard aan op dat moment. Ergens wist ik dat het moment eraan zat te komen. Toch voelde het enorm klote op het moment dat je het definitief te horen krijgt. Ik heb daar best wel even mee gezeten. Je bent al vier jaar actief voor de club en je kan zo worden weggestuurd. Begrijpelijk, maar dat komt wel even aan. Gelukkig ben ik meteen naar andere clubs gaan kijken. Al snel kwam ik weer bij mijn oude club uit Sliedrecht terecht!”

Tijdens zijn zoektocht naar een nieuwe club werd al snel het besluit genomen dat Luke wilde terugkeren bij VV Sliedrecht. Helaas verliep dit anders dan hij had gehoopt.
“Ik belandde bij Sliedrecht in het eerste, maar zat veelal op de bank. Ik moest mijn minuten dan ook in het tweede maken. In deze periode kreeg ik een blessure aan mijn knie die enorm in de weg zat. Verder kreeg ik ook andere interesses en vervaagde mijn zin in het voetballen een beetje. Ik besloot na één jaar bij Sliedrecht te stoppen met voetballen.”

Van Eck kreeg andere interesses en wilde zich hier meer op focussen. Zo vond hij koken een erg leuke bezigheid en begon hij zich hier in te verdiepen. Hij ging bij de Heren van Slydregt aan de slag als kok en bleek dit op dat moment veel leuker te vinden.
“Ik merkte aan mezelf dat ik deze hobby op dat moment een stuk leuker vond dat voetbal. Hiernaast heeft de blessure aan m’n knie ook een grote rol gespeeld. Ik heb er op dit moment nog steeds wel eens last van. Na een MRI scan bleek dat er lucht en vocht achter de knie zit waardoor ik hier veel pijn aan heb. Door fysiotherapie proberen we het te verminderen.”

In het afgelopen jaar dat Luke het voetbal even links heeft laten liggen begon het toch wel weer te kriebelen.  “Ik heb in het afgelopen jaar ook wel eens gedacht; Waarom ben ik eigenlijk gestopt? Het gevoel dat ik een jaar geleden had was echt een stuk anders dan nu. Ik werk bij de Heren van Slydregt samen met Junior Visser en hij speelt in het eerste van de Alblas. Hij heeft mij meerdere keren gevraagd of ik weer zin had om te gaan keepen. Ik heb vaak getwijfeld, maar op een gegeven moment dacht ik, ik ga er weer voor! Na leuke gesprekken met VV De Alblas heb ik besloten daar weer mijn plezier terug te vinden.”

Aankomend seizoen pakt Luke de draad weer op bij de derde klasser VV De Alblas.
“Ik ken eigenlijk alleen Junior Visser, maar voor de rest zijn het allemaal nieuwe gezichten. Ook de nieuwe trainer Maarten van Gastelen ken ik niet, maar hij heeft een goede indruk op me gemaakt. Hij had goede verhalen en kijkt er ook erg naar uit om aan de slag te gaan. We moeten er natuurlijk sowieso voor zorgen dat we een stuk beter gaan presteren dan afgelopen seizoen. Ik heb gezien dat ze nog niet veilig stonden voor de coronacrisis alles stop zette. Ik hoop dat we nu echt wel bovenin de middenmoot gaan meedraaien. Vooral met de spelers die komen!”

Van Eck heeft er altijd voor gezorgd dat hij fit bleef.
“Ik heb in de tijd dat ik niet meer voetbalde altijd gezorgd dat ik sportief bezig bleef. Ik doe veel aan hardlopen. Door m’n knieblessure houd ik het bij korte afstanden, omdat ik anders last krijg. Naast het hardlopen vind ik fietsen door mooie landschappen ook erg leuk. Verder doe ik thuis wat kleine krachtoefeningen. Afgelopen week zijn we ook weer begonnen met trainen in groepjes. Conditioneel moet het dus helemaal goed komen aankomend seizoen haha. Ik kijk er naar uit om mijn passie voor voetbal weer een nieuw leven in te blazen!”

Voor een ander artikel over VV De Alblas, klik hier.

Klik hier voor meer informatie over VV De Alblas.